Jutros sam svratio u gvozdjaru i kupio srafove, pozavijao u svaku rupu tako da sam delimično zastitio sve, svakako ce biti i malo geljenja ali to je neizbežno.
U medjuvremenu svratim do ujaka vinklera i nadjem alat za merenje radilica, kupljen na bubanj potoku za 10e od nekih Rusa. 😁
Dobro je sto na alatu ne moze doci do pretezanja kao na strugu, u rucici je opruga kojom trn napada radilicu.. Na kilo vredi vise ima vise 5 kg.
Za ove radiličice male mislim da moze da posluži jer ne znam koja je visina trnova tj prolaz. Njemu sluzi kao držac za vinklovanje vecih rotora. Haha tuga neko plače za ovim.
Deda mraz je došao konačno i kod mene, doduše nedelju dana mu je trebalo al ne uzimam mu za zlo. 😄
Sutra je dan D, konačno da se sve ovo napakuje sto sam prikupljamo narednih par meseci. Bice slika radova a evo sad par slika kako je ispao blok.
Posle više meseci prikupljanja delova dodje i taj dan da se agregati konačno i spakuju. Pakujem sve u kola i pravac Resnik kod bga.
I pored toga što znam ceo postupak sastavljanja, gledajci po yt razne tutorijale čitajuci vaše teme detaljno objašnjene, nisam hteo da eksperimentišem pogotovo što planiram da pravim opasne ture po Srbiji a možda i dalje. Zbog toga odlučujem da ceo posao odradi majstor Boki- Plameni
i da ne brinem. I zaista sam bio u pravu što nisam sam kuci to pakovao, koliko god to iz vaših priča izgledalo lako a na yt bajno ima tu dosta majstorluka kojeg ja nemam.
Postupak sklapanja je svima nama poznat ali evo napisacu za neke nove ljude koji se možda odluče da sami rade.
Map gasom je fino zagrejao dosede u blokovima tako da su lezaji u njih upali bez ikakvog problema.
Posle ubacivanja ležajeva u dosede blokova namazana je zaptivka Loctite 509 za zaptivanje kratera.
Sve je spremno za ubacivanje radilice u blokove. To je Boki uradio homemade alatom za uvlačenje radilica. Jednu pa drugu stranu i sve gotovo za 5 minuta vodeći računa da klipnjača bude po sredini blokova.
Svih 8 srafova za spajanje blokova namazao lepkom i sve to stegao kilo kljucem ako se dobro secam na 1.5kg. A evo i slike na ključu pa ko zna neka procita.
Sto se tice cilindra na oba agregata ugradjeni su novi Maloss sport As Cilindri. Umesto C osigurača stavljeni su G.
Sve je spakovano po poznatom redosledu, karike na klip, u jednu stranu klipa odmah se postavlja i jedan osigurač bolcne. Malo ulja na igličasti lezaj pa u klipnjaču, klip na nju, bolcna kroz sve to, drugi osigurač i gotovo. Postavljenje zaptivka na blok, cilindar na sve to naravno malo nauljen i glava preko. Nisam zapamtio na koliko se steže glava, i sve gotovo za tili čas.
Sqvish nismo merile. Malossi valjda garantuje da debljinom zaptivača se dobija tačna mera. Mada mogu i da premerim cisto da potvrdimo sve to.
Ostalo je sve na meni, da napakujem to na ramove i razradim cilindre. Pozdrav braco. 🍻
Danas je konačno palo sklapanje crvene stalker, i palo prvo paljenje. Motor je upalio na trecu kurblu. Neki prvi utisak je da je motor malo življi i bučniji što je i logično. Zamenio sam sva creva silikonskim.
Zamenio sam i filter vazduha, stari filter je kao da sam vozio po oranju. 😀
Evo i kratkog snimka prvog paljenja.
Glavna dizna 64 igla A2 na sredini.
Kao što vidite na snimku je mtb bullet auspuh da vas ne zavara gianelli tablica na topicu to je od mog nekog starog auspuh. 😁
Juče sam pazario Gianeli Rekord koji je vidno veci od bullet a. Bio je na apriliji sr 3 ali je grana nesto prepravljena pre bih rekao da se neko igrao sa aparatom za varenje.
Što znači da bih trebalo da prepravim izduvnu granu kako i šta cu ne znam ali rešicu sigurno.
Inače generalno auspuh je zdrav rekao bih u odličnom stanju samo da ova grana nije sklepana.
Danas su stigli i opanci za šumadinca 😊
Dot guma 4120, dugo sam čitao po forumu o gumama i na kraju zaključio da svaki ciga svoga konja hvali 😁 odlućio sam se za siti grip 2 za koji mesec bice i utisci iz dužih vožnji.
Da da to za gume je jako subjektivno, pakuj sebi one kojima verujes i kraj..
Za glavnu diznu se osvrni par brojeva jaču u odnosu na 50cc, sport nije preterano zahtevan, sa druge strane ipak je 70cc sa 12,5:1 stepenom kompresije...
Pazi se tog silikonskog creva. Proveri za mesec dva nakon ugradnje u kakvom je stanju. Ja sam kupio 3m takvog i bacio ga. U MTB ima dobro silikonsko zelenkaste boje je...
Glavna dizna je bila 53 na serijali stavio sam 10 broja vecu. Videcu tokom razrade sta se dešava pratiću svecicu pa sta ona kaže.
Gume su mi izašle ispod cene, to me je privuklo i privukao me je dot jer je guma mlada. Sigurno ce da budu bolje od ovih na motoru, 10 godina starih. 🙂
Da da to za gume je jako subjektivno, pakuj sebi one kojima verujes i kraj..
Za glavnu diznu se osvrni par brojeva jaču u odnosu na 50cc, sport nije preterano zahtevan, sa druge strane ipak je 70cc sa 12,5:1 stepenom kompresije...
Laki993, on 29 December 2020 - 23:58, said:
Pazi se tog silikonskog creva. Proveri za mesec dva nakon ugradnje u kakvom je stanju. Ja sam kupio 3m takvog i bacio ga. U MTB ima dobro silikonsko zelenkaste boje je...
Послато са LG-H860 помоћу Тапатока
Hvala na savetu obratiću pažnju, creva su debelozidna, ne verujem da mogu da puknu u najgorem slučaju mogu samo da se stvrdnu.
Srećan Božić svima koji slave. Radilo se ovih dana malo pa evo slika i malo priče iz radionice.
Konačno na red dolazi plava Stalker tj moja, dižem je na stolicu zato što mi je pukao štender.
Za nekih pola sat 45 min je bila razbucana cela i agregat na stolu.
Evo slika svećice, motor sam da kažemo "naštelovao" na početku sezone i ništa pipao nisam samo sipaj i vozi.
Na jedan sto sam stavio nov agregat na drugi stari i krenulo je prebacivanje. Prvo sam skinuo magnet i namotaje, za to mi je pomogao alatić koji sam napravio kad su mi crkli namotaje u toku sezone.
Pošto je na mom skuteru stari tip namotaja bez konektora kod magneta, malo je teže provući instalaciju kroz blok, tako da sam morao da sečem izolaciju koja drzi sve žice. Tako da sam na kraju sve žice izolovao skoč trakom, to je gumirana traka koja se razvlači kao žvaka, sad je ko amfibija moze i po vodi da ide. 😂
Sto se tiče druge strane tu sam imao malo problema,novi blokovi su sa runnera lc-a tako da sam imao dve razlike u odnosu na moje blokove. Prvi je rupa za osovinu i lezajeve vodene i uljne pumpe. Na mom ac bloku je tu osovina zalivena a na lc blokovima moraju lezajevi pa kroz njih osovina.
Tako da sam rešio da ne vraćam uljnu pumpu i pravicu sam mešavimu. Na prvih 3 litra za razradu sipao sam 100ml ulja, to je malo jače od 3 posto. Ulje koristim IPONE jagoda.
Druga razlika je rupa na samom usisu koju runner koristi za ac pumpu. Tu rupu sam morao da zapušim ali pošto sam ja genije i to nisam odradio dok su mi blokovi bili razdvojeni sad sam morao da vadim trnje iz p... e 😁 u usis sam ugurao krpe da ne bi upali opiljci i polako ureznicom napravio navoj i kasnije zavio sraf sa bakarnom podloškom.
Da mi nije bilo ovog baje mečku bi rodio.
Sa druge strane malossi multivar i rolnice 6.7g (izmerio sam vagicom dilerskom) , oprano brake clinerom i vraceno za 5 minuta sve. Kajs mi je u ocajnom stanju i po tragovima na multivar sigurno vise od 5 mm nije izlazio do kraja. Naručio sam dva kajša Dayco 811x18.5. Stizu posle 20 tog. Za razradu ce i ovaj da vrši posao.
Kod skidanja zvona, kvacila i remenice nailazim na jedno iznenadjenje. Pošto imam lineranu od morinija krenuo sam sa rasturanjem moje. Kod mene je kanal mnogo zakrivljem ko gudalo.
Evo i slike, dal sam pogrešio što sam ovu remenicu sa crvene stalker zamenio morinijevom? Veca je od morinijeve a kanal je skoro pa prav. Na plavoj cu osetiti veliku razliku očigledno.
Pošto sam rasturio ceo reduktor zbog plastificiranje nisam hteo da vraćam stare ležajeve i semringe.
Centralna opruga bela, opruge u kvačilu žute i naravno linearna morini. Sve to napakovao i vratio na ram. Manje više gimnastike ali nekako završio.
Zamenio sam i filter vazduha, stari se raspao opiljke sundjera sam našao u usisnom grlu sve zalepljene.
Karburator opran, pilot dizna 32,glavnu sam uvio 82 igla msm da je A2 nisam siguran osigurač tačno napola. Malo sam duže kurblao jedno 15 tak puta dok nije upalio.