Jump to content

Potrebna Pomo (prenos)

13 replies to this topic

#1 BRider

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 21 posts
  • MestoTravnik (BiH)
  • VozimATU Explorer GT50

Posted 24 February 2021 - 20:21

Pozdrav ljudi...
Nisam dugo postao, čitao, turpijao, igrao se, testirao...
Eh sad...obzirom da sam stekao malo znanja oko svega, a sam skuter i njegov setup nije full moj rad, nego je više ljudi tu prčkalo...treba mi savjetovanje, da ne bih bacao novac.

Setup je sljedeći:

ATU Explorer Race GT (kinez)

Airsal T6 70cc
Tecnigas Triops spuh
Malossi multivar
RMS štelujuće kvačilo (trenutno je na skutu fabričko)
Bijela centralna opruga, pretpostavljam ona koja je došla uz multivar, prilično mekana onako na pritisak rukom.
Žute oprugice Bog zna kojeg proizvođača.
9 gr rolnice

Eh sad...vi to već vjerovatno znate, a ja se igram trenutno oko toga...ovo je jako lose u smislu performansi. Skut krene, pa trokira, pa postepenim gasom i nabije neku brzinu...sve max do 70 km po satu, ali i to nakon duze voznje da nabije.
Ajde, svjestan sam ja da je kinez i da ta krajnja svakako ne ide visoko...i nije mi to toliko koliko je mrljav rad i sam prenos.

Obzirom da nemam rezervnih dijelova da se igram, a prema onome što sam sumirao čitajući po forumu, glavni problem ovdje je na nivou težine rolnice i jako mekane centralne opruge.
RMS kvačilo mi leži jer nemam adekvatne oprugice, imam neki set zelenih, crvenih i plavih, ali na pakovanju piše da su za minarelli, jednostavno su labave i same spadaju.

Planiram kupiti par stvari, ali isto tako ne bih da bacam novac za nesto sto mi nece trebati.

Dakle...pitanja...

Koje težine rolnica da kupim?
Ove su definitivno preteske..

Koje centralne opruge da kupim?
Ova je definitivno premekana u odnosu na rolnice...odnosno da li uopste uzimati novu centralnu ako idem niže sa rolnicama?

Koje oprugice i pod kojim nazivom da trazim za RMS?

Kojim redoslijedom da štelujem prenos?

Btw...i remen je vec treca sezona, tako da mislim da je i njemu vrijeme za zamjenu, vidio sam na jednom mjestu malu pukotinu...

Unaprijed hvala na savjetima, nadam se lijepom druženju :)

#2 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 February 2021 - 16:47

Pozdrav

Jesi li čitao ovu temu

https://svet-skutera...s-i-stelovanje/

#3 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 25 February 2021 - 17:20

View PostBRider, on 24 February 2021 - 20:21, said:

Pozdrav ljudi...
Nisam dugo postao, čitao, turpijao, igrao se, testirao...
Eh sad...obzirom da sam stekao malo znanja oko svega, a sam skuter i njegov setup nije full moj rad, nego je više ljudi tu prčkalo...treba mi savjetovanje, da ne bih bacao novac.

Setup je sljedeći:

ATU Explorer Race GT (kinez)

Airsal T6 70cc
Tecnigas Triops spuh
Malossi multivar
RMS štelujuće kvačilo (trenutno je na skutu fabričko)
Bijela centralna opruga, pretpostavljam ona koja je došla uz multivar, prilično mekana onako na pritisak rukom.
Žute oprugice Bog zna kojeg proizvođača.
9 gr rolnice

Eh sad...vi to već vjerovatno znate, a ja se igram trenutno oko toga...ovo je jako lose u smislu performansi. Skut krene, pa trokira, pa postepenim gasom i nabije neku brzinu...sve max do 70 km po satu, ali i to nakon duze voznje da nabije.
Ajde, svjestan sam ja da je kinez i da ta krajnja svakako ne ide visoko...i nije mi to toliko koliko je mrljav rad i sam prenos.

Obzirom da nemam rezervnih dijelova da se igram, a prema onome što sam sumirao čitajući po forumu, glavni problem ovdje je na nivou težine rolnice i jako mekane centralne opruge.
RMS kvačilo mi leži jer nemam adekvatne oprugice, imam neki set zelenih, crvenih i plavih, ali na pakovanju piše da su za minarelli, jednostavno su labave i same spadaju.

Planiram kupiti par stvari, ali isto tako ne bih da bacam novac za nesto sto mi nece trebati.

Dakle...pitanja...

Koje težine rolnica da kupim?
Ove su definitivno preteske..

Koje centralne opruge da kupim?
Ova je definitivno premekana u odnosu na rolnice...odnosno da li uopste uzimati novu centralnu ako idem niže sa rolnicama?

Koje oprugice i pod kojim nazivom da trazim za RMS?

Kojim redoslijedom da štelujem prenos?

Btw...i remen je vec treca sezona, tako da mislim da je i njemu vrijeme za zamjenu, vidio sam na jednom mjestu malu pukotinu...

Unaprijed hvala na savjetima, nadam se lijepom druženju :)
Prvo moje pitanje je da li imas obrtaljku?
Treba ti da nadjes idealne obrtaje za taj setup,najbolji obrtaji koji su kod mene bili na istom setup u su od 9700-10200.Triops itekako moze da se lepo zavrti.
Sto se oprugica tice,pojuri neke iz malossi Ili polini pakovanja,da start bude odlozen na 5500-6000 obrtaja,nov remen pod obavezno.
Dole imas slike od malossi I polini oprugica na koliko "hvataju"...Attached File  IMG_20200427_110728.jpg   88.1K   13 downloadsAttached File  received_611447975950221.jpg   66.94K   14 downloads

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

#4 BRider

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 21 posts
  • MestoTravnik (BiH)
  • VozimATU Explorer GT50

Posted 27 February 2021 - 00:48

Mario hvala na linku.Nekad davno sam čitao, ali sad mi je odlično došlo da popunim rupe u znanju, jer tad nekad kad sam čitao nisam dovoljno dobro poznavao kako ustvari prenos funkcioniše. Sad kad sam već više puta rastavljao isti, mnoge stvari su mi jasnije, pa mi je bilo lakše povezati. Naravno, sad moram neke zabilješke baciti na papir da bih dobio punu sliku. Inače bilo šta da radim volim prvo da proučim kako nešto funkcioniše prije nego počnem prčkati.

Vlayco, nažalost, kao i svi vlasnici kineza obrtaljka je nedosanjan san.
Što se triopsa tiče, prije nekad, osjetio sam ja makar dio toga kako triops potegne, trebao si vidjeti moj osmjeh na prvoj vožnji kad me je "ponio" na nekih 50 kmh
Narednih dana idem u drugi grad, jer kod nas nema nijedan shop, da vidim šta imaju u ponudi, pa ću ponijeti RMS da mogu odmah vidjeti odgovaraju li oprugice.
Planirao sam uzeti žutu i crvenu centralnu oprugu i set oprugica.
Jedina još nejasnoća koja mi ostaje su rolnice. Iz teksta sa linka koji je Mario postavio nikako nisam mogao razlučiti koji raspon rolnica da kupim. Obzirom da već imam 9gr (doduše već su se prilično skockale, ali eto makar za trial), da li da kupim još neka dva seta npr 5.5 ili 7.5 gr, ili da idem sa nekim ispod 5gr.
Ako sam dobro shvatio, a ispravite me ako griješim, niže od 5 gr su besmislene na serijali, već sa kitom imaju nekog smisla.
Eh sad...iskreno ne baca mi se kinta, ako nije potrebno da uzimam vise setova raspona 3-9 gr.
Napominjem da je voznja uglavnom gradska, i da mi je tehnički potrebnije međuubrzanje za preticanje u gradu nego neka top brzina.

Dosad sa raštelovanim prenosom sam postizao nekih 75 kmh po satu, što je računam tu neki max kineza svakako (ispravite me ako griješim).
Ne žalim se na ovu top brzinu, svjestan sam ja da kinez ne ide visoko bez nekih ekstremnih prerada, ali šta ću kad mi je prirastao srcu

Hvala ljudi fkt na savjetima i pomoći, još sam ja zelen oko svega ovoga, pa mi je malo i nezgodno da se ne prospem pred vama veteranima

#5 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 27 February 2021 - 03:05

Sad bi se morao odlučiti da li ti je skuter serijala ili Airsal t6 70 sa Triops-om..

#6 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian Falcon 50R

Posted 27 February 2021 - 18:00

75 kmh je daleko od max , ja sam na stock cililndar ganjao po 86 gps, uzmi 16x13 6gr rolnice za probu da vidis gde se vrti, moras da uzmes jednu gramazu da bi znao sta se desava i gde je, nece biti mnogo ni lake ni teske obicno u praksi multivar trazi 5.5-7gr rolnice, sa triopsom trebao bi se vrtiti negde oko 9000 ali to neznam napamet moras sam da osetis gde je najjaci i tu mu upecaj ubrzanje da drzi na tih obrtaja.

#7 BRider

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 21 posts
  • MestoTravnik (BiH)
  • VozimATU Explorer GT50

Posted 27 February 2021 - 20:17

Mario izvini, nisam baš shvatio pitanje :/
Skut nije serijala, ubačen je Airsal i triops, pored multivara. Jedino što je van, zbog nedostatka oprugica je rms lamela.

Damjan66 neću reći da ti ne vjerujem, ali mi je nevjerovatno da moj skut ode toliko visoko sa krajnjom brzinom, pa čak i 70 gps mi djeluje malo nerealno iskreno. Nije da mi ne bi bilo drago da se priblizim makar toj brojci, ali...
Dakle sve će se vrtiti na trial and error...
Uzeću onda par setova rolnica u tom rasponu, pa ću vidjeti u kojem smjeru se to kreće.

Hvala ljudi na odgovorima, postaću napredak.

PS:"Jel ima neka tema na forumu o presvlačenju sjedišta i materijalima za isto?"

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 27 February 2021 - 20:53

Attached File  20210227_205041.jpg   64.6K   12 downloads

Ja nisam shvatio kako si ovo tumačio, i kakve veze ima serijala sa tvojim slučajem

#9 BRider

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 21 posts
  • MestoTravnik (BiH)
  • VozimATU Explorer GT50

Posted 27 February 2021 - 22:32

Pogrešno sam se izrazio. Mislio sam na ono dosad što sam čitao, da su rolnice ispod 5 gr besmislene da se koriste na serijali, tako da bi kod mene u nekom možda slučaju i mogle da se koriste. Spomenuo sam to zbog raspona težina rolnica koje bih trebao kupiti. Da li kupiti od najlakših do najtežih, pa probati sve kombinacije ili se pak držati nekog raspona 3.5-5 ili 5-9 grama.
Nadam se da sam uspio bar dijelom pojasniti na šta sam mislio.

#10 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian Falcon 50R

Posted 28 February 2021 - 01:14

Pa dobro ja pricam o Baotian Falcon-u 50R , ostali kinezi imaju slabiji cilindri i auspusi i manji tockovi 12 umesto 13, mozda zato ti je i cudno :0takoje:

#11 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 28 February 2021 - 21:27

Ne ne rolnice su ti kontra centralnoj opruzi, a u sprezi sa snagom i obrtajima

Recimo primeri
1. Rezonantni auspuh.. obrtaji gore, rolnice lakše
2. Tvrđa centralna za bolji start, onda za isti setup rolnice malo teže
3. Serijski cilindar, slabašan i sa rezonom, rolnice lakše
4. 70ccm cilindar sa istom rezonom na istim obrtajima , rolnice od prethodnih malo teže
5. Zameniš npr TG trek za Triops, koji je vislje rez, rolnice lakse

I tako, ti primeri...

6. Sednem ja na tvoj skut, sa 120kg u dupetu, za mene rolnice lakše, jer si ga ti podesio za tvojih npr 65kg

Kapiraš... ? Spremi spektar od 5 do 7gr i centralne opruge srednje i malo tvrđe (npr malossi žutu ili crvenu) i testiraj.. dobro bi ti došao obrtomer da vidiš sta radiš, ali ako ga nemaš, može i tako, brzo ces provaliti po zvuku i snazi gde je najbolji..

#12 BRider

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 21 posts
  • MestoTravnik (BiH)
  • VozimATU Explorer GT50

Posted 05 March 2021 - 00:17

Hvala puno Mario.
Nisam ništa pisao jer se danima zezam da dođem do dijelova. Sad su mi stigle samo 6.5 gr i 8.5 gr rolnice. To sam imao jedino u ponudi i sa tim sam startao.
Našao sam još 5 i 6 gr koje cu naruciti da mi stignu.
Fabrički remen je 788x17, mjerio sam večeras, sletio je na 16.1mm tako da on definitivno ide van.

8.5 gr su preteške i dalje na ovaj setup, ali sam ih testirao ipak, otprilike isto se ponašaju kao i 9 gr.

6.5 gr, start je srednja žalost, međuubrzanje pristojno. Pun gas od starta vodi u trokiranje, pun gas na najvišim obrtajima, ne znam kako da se izrazim, kao da idu obrtaji do max, pa padnu, pa opet skoče, postepenim dodavanjem gasa do pola pristojno ide, ali razvija max brzinu do 60 kmh po satu.

Naravno, ovdje krivim i remen jer obzirom da je istanjen, računam da ne može da izađe do vrha.

U svakom slučaju, glavnina moje zabune je bila na teoriji bez prakse. Jednostavno sam morao probati, testirati i osjetiti ovo o čemu si mi pisao.
Još uvijek ja to sve sumiram u glavi da svarim štivo.
Puno je bolje sa 6.5gr rolnicama, ali i dalje daleko od dobrog. Nadam se i očekivam do vikenda da mi stigne malossi crvena centralna i novi remen. Naravno, ako uspijem naći, uzet ću i žutu oprugu. Oprugice ostaju žute dok ne nađem odgovarajući set za RMS.

To je neki kratki update. Hvala puno na strpljenju i savjetima.

#13 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 March 2021 - 07:33

Ma sve ok, kad jednom shvatiš uzajamne zavisnosti mnogo će lakše biti. Možeš i kombinovati rolnice od dve različite težine da bi dobio srednju vrednost.

Npr 8,5 i 6,5 .. svaku prvu staviš od 8,5 a svaku drugu od 6,5 . Imaćeš tri para od dve vrste..

Računaš kao prosek 8,5+6,5 = 15 / 2= 7,5g

Ili bilo koju drugu kombinaciju

#14 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 05 March 2021 - 07:53

Koliko se secam skuter je bio od pokojnog Borisa,ne bi bilo lose da nadjes njegovu temu I da je prelistas...

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users