Jump to content

Aprilia Scarabeo 50-70

270 replies to this topic

#61 Vica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoPorodin
  • VozimAprilia Scarabeo 50

Posted 10 February 2013 - 12:22

Vidim da je cena bas povoljna u High-end klasi a meni skut i ovako nece sluziti da se vozim svaki dan, pa razmisljam kad vec ulazem u njega...
A dali moze C20 da se preradi da ima vece ciljne obrtaje?
Ili da ostavim tako jer i ovako 21 karb je donja granica za takav cilindar?

Edited by Vica, 10 February 2013 - 12:24.

#62 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 10 February 2013 - 12:36

Može da se skrati ukupna dužina auspuha čime će se podići rezonanca..Mario ima kalkulator pa će postovati...treba sa krojačkim metrom da izmeriš ukupnu dužinu auspuha uključujući i dužinu od klipa prema grani auspuha pa celom dužinom do zadnjeg kraja konusa auspuha (do male cevke koja se savija prema topu) !!!

Što se tiče karba, i ja ću voziti MHR-a za prvo vreme na 21mm...To jeste donja granica veličine karba za takvu vrstu cilindara...

#63 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 10 February 2013 - 13:16

View PostVica, on 10 February 2013 - 12:22, said:

A dali moze C20 da se preradi da ima vece ciljne obrtaje?
Ili da ostavim tako jer i ovako 21 karb je donja granica za takav cilindar?
Ja ti savetujem da ostavis C20 u stanju kakav jeste i ne ''seckas'' ga jer je to ozbiljna prerada koja moze i ne mora da da rezultate...dosta zavisi i od tajminga cilindra u koje ce obrtaje [ sve u kompletu } da ide...kad sve nabavis,sklopis ,nastelujes-vozi se malo pa ako oces jaci auspuh tu su oglasi i zamene...

edit-dell 21 krpi poso al ja bi pre njega zamenio za veci nego c21...za pocetak.. :) i jedan snimak sa c20...

#64 Vica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoPorodin

Posted 10 February 2013 - 14:48

Nisam ni mislio odmah da secem spuh, ali pitam za kasnije prerade, jer i mene nekako vuce da odem sa skutom prema HE klasi a za svakodnevnu voznju vec imam drugi skut pa mi vreme za sredjivanje nije problem dok novac za te svari skupljam polako. Cak ako uspem do 20.feb da skupim jos neku paricu to bih najpre doglavio za S6 R/T radilicu i Airsal Xtreme cilindar, pa kasnije bi isao na bolji membranski blok i usis, pa kasnije na varijatore,...

#65 Vica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoPorodin

Posted 13 February 2013 - 02:40

Evo danas se malo radilo:
Prvo sam se malo zabavljao sa poliranjem blokova i evo kako je ispalo sobzirom da odlivak i nije neki.

Posted Image

Posted Image

Kasnije je bilo malo zanimacije oko prenosa, posto kod mene je u pitanju tocak od 16 cola prenos je malo karakteristican.
U mojoj makini je primar 13/52 a sekundar 11/45, pa sam resio da na tome malo poradim jer imam u opciji primar Malossi 14/42 i sekundar 12/44 a mogu da nabavim i 13/43. mislim da promenim samo primar,a sekundar da ostavim orginalan.

Posted Image

Skinuo sam i lezaj tocka i semering na kome sam skratio malo oprugicu i vratio ga nazad a i lezaj je sasvim ok tako da je i on vracen na mesto kao sto je i bio.

Posted Image

Posted Image

#66 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 13 February 2013 - 10:48

lepo, lepo...tako sam i ja ostavio blokove...Nisam išao do punog sjaja!
Što se tiče produženja prenosa, nemoj da ideš i na sekundar...dovoljno je nekim primarom produžiti ga za 15-20% i to je to...e sad vidi koji su ti u opciji i koliko daju produženja!!

#67 Vica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoPorodin

Posted 14 February 2013 - 23:57

Juce i danas bio u nabavci i malo se radilo. Naime kupio sam 5 lezaja, 3 za prenos i dva sto udu u deklama za subframe. Malo je bilo muke oko onih malih lezajeva u prenosu, posto nisam neki strucnjak za izradu alata ovo je bio najlaksi nacin za vadjenje.

Prvo zavario.

Posted Image

Pa izbio.

Posted Image

I na kraju lepo oprao.

Posted Image

A sutra idem na presu da uparim Malossi primar i posle sklapanje,sipanje ulja i sa tim delom gotovo.
A da, inace sve lezajeve sam kupio sa tolerancijom C3.

Edited by Vica, 14 February 2013 - 23:59.

#68 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 15 February 2013 - 01:53

Super, odlično odrađen posao...
Muka je vaditi te ležajeve bez alata, zato sam ja kupio baš taj izvlakač ležaja fi 10mm koji je za te male ležajeve u prenosu...a čekić sam izmislio neki kao i ti...evo ga:

http://shop.motobike.../prod_8039.html

#69 Vica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoPorodin

Posted 11 March 2013 - 10:44

Evo i kod mene opet krenuli radovi, naime stigli delovi sto poslao deda mraz (Pita) :biker_scooter: . Stigla Radilica S6 HPC, el. pumpa za vodu, Polini rolnice, igle za karb, membranski blok Polini i najbitnije cilindar i to Airsal Racing Xtream 77ccm.
Tako da sam juce poceo sa sirenjem blokova. Odmah da najavim nisam neki specijalista za fine radove nekako sam vise kovacki tip ali potrudio sam se koliko sam mogao.
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Toje to od blokova. A na cilindru sam prosirio ona gornji usis. Ispravite me ako sam se lose izrazio.

Posted Image

Posto sam odmah pri stizanju delova radilicu smestio u zamrzivac juce sam pokusao da nabacim lezajeve, dakle u lonce sipao ulje stavio na sporet a za merenje temperature posluzio se onim termometrom za pecenje prasica (onaj sto se ubobe but i meri unutrasnju temperaturu) i tako zagrejao na 100 stepeni izneo napolje temperatura je sama porasla do 110, izneo radilicu, pozvao suprugu jer i ona ucestvuje u radovima ali samo kad moze, i montza je isla kao podmazana. Ja sam se zaprepastio kako to lako ide, spremio sam ja i cekic a ono samo naislo. Danas planiram da ubacim radilicu u blokove.

Nego da pitam dali da ubacim onaj iglicasti sto je dosao uz radilicu ili da nabavim neki bolji?

#70 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 11 March 2013 - 11:35

Ide sve podmazano kad je radilica hladna a ležajevi vrući...Isto tako sad kad bude bila radilica sa ležajevima hladna a blokovi vrući treba sve da uleti kao nož u puter...samo budi brz!!

Što se tiče igličastog od Stage6 radilice ja mislim da je ok, ne sećam se da se neko žalio na njega...ja bih taj stavio..

#71 Vica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoPorodin

Posted 11 March 2013 - 18:32

Upakovao radilicu u blokove, montirao cilindar i membranski blok. E sad koju svecicu da kupim? U prospektu cilindra pise neka 10/10,5 stepeni i da bude dug navoj. Predpostavljam da kapa ima rezistor jer na njoj pise neki otpor 800 ili 8000oma tako nesto.

@Pita dali znas od kog auta mogu da se prerade silen blokovi?

#72 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 11 March 2013 - 20:52

Kod mene ide kratki navoj BR9HS mada možda će na leto trebati i BR10HS (R u oznaci svećice označava rezistor a toplotna vrednost je 9 ili 10 videćemo)..Znači ako je kod tebe dugi navoj trebalo bi ti BR10ES ili neka iridijumska kompatibilna toj oznaci svećice..
Kapica verovatno ima rezistor mada nije loše da to i svećica ima...

Silen blok sam kupio od balans štangle nekog auta (ne znam tačno kog), spoljnog prečnika 32mm a unutrašnjeg 10mm za osovinu...Nema u prodaji spoljeg fi 30mm koliko nam ustvari treba...

#73 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 11 March 2013 - 22:31

klasičan T6 Airsal radi sa BR8ES i zimi i leti, možda da je veći stepen kompresije onda možda 9, ali kod mene na 1mm squish-u ne pije vodu.. dakle nije to za 10-ku... kreni sa 8 ili sa 9..

#74 Vica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoPorodin

Posted 12 March 2013 - 00:10

U prospektu pise da je potreban squish 0,7 a ja sam dobio 0,8 a stepen kompresije je 14:1.

Danas dok sam grejao blokove fenom obratio sam paznju na rupe za podmazivanje lezajeva i primetio da na maloj dekli rupu dosta prekriva mesto za lezaj
Posted Image

pa sam zato resio da to malo prosirim

Posted Image

Ubacio sam radilicu i dobio razmak izmedju dlokova i radilice 1,20mm sa obe strane, ubacio Polini semeringe sa teflonskom oblogom

Posted Image

Kasnije lepo oprao i postavio paljenje i pokusao da dobijem varnicu sa onim Polini CDI-jem i od toga nema nista zato sam batalio da se zezam sa tim kupicu neki drugi nelimitirani CDI.
Posle sam optimizovao lulicu auspuha i nabacio isti, evo kako to izgleda u kompletu.
Posted Image

I za kraj dana malo se igrao kasapina. Sekao sam deklu i to cini mi se da sam od nekog ovde video primer.
Posted Image

Edited by Vica, 12 March 2013 - 00:13.

#75 Petko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 886 posts
  • MestoObrenovac
  • VozimKeeway matrix,Gilera DNA

Posted 12 March 2013 - 00:18

Jel ovo yasuni?
Auu sta uradi od dekle :) Oces da je farbas ili poliras :D

#76 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 12 March 2013 - 00:26

ja znam od koga si video primer....

i stvarno su te rupe za podmazivanje prekrivene sa ležajem, tek mali deo ostaje otkriven

#77 Vica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoPorodin

Posted 12 March 2013 - 00:42

Da Yasuni C20.

@Mario zato sam ja to malo prosirio, bas malo je odkriven otvor.
I u celoj prici polutke su mi uzas. Pogledaj malo na slikama koliko se vidi prelaz u donjem delu gde ulazi cilindar.
Mada se meni ne svidja Aprilijina dekla nekako je sva zaobljena, zato sam je i seko ofrlje, a i kurbla mi je zavarena pa mozda kupim sve to drugo u kompletu.

#78 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 12 March 2013 - 00:53

vidim da si u mojoj temi pa da ti ne kopiram slike i ja sam prelaze uradio, imaš na prvoj strani

#79 Vica

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoPorodin

Posted 12 March 2013 - 01:11

Moj rad i Mariov je nebo i zemlja...
Sad pogledao Mariov projekat ponovo i mogu reci samo Mario svaka cast!!!
Nisam ja ni do pola u toj prici ali meni i nije toliko bitno da sve bude savrseno jer sam svestan da sam ja mnogo nestrpljiv i to mi je mana ali sta cu, trudim se koliko mogu citam sve sta se desava pa kako ispadne.
E da, zaboravio sam da napisem da sam prilikom montaze radilice i ja dobio onaj luft u lezajevima.

#80 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 12 March 2013 - 02:26

Za squish bi bilo dobro ispoštovati preporučeni po manualu tj 0,70mm...Jel si dobio uz kit različite debljine dihtunga za ispod cilindra?? i jesi glavu stezao kilo ključem i na koliko??
Što se tiče obrađenih blokova možda si im mogao posvetiti malo više pažnje al aj sad...šta je tu je kad nisi imao više strpljenja...
Kažeš ima lufta u ležajevima, to je dobra vest :D

Dobro ti napreduješ, ja sam na blokovima i montiranju cilindra potrošio nedelju i po dana!!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users