Jump to content

aprilia SR50 Factory PureJet

Piaggio agregat injection

5065 replies to this topic

#4481 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 17 September 2015 - 10:45

Nije problem koliko struje troši već kog je otpora elektromotor, pošto ECU kontroliše ispravnost kroz test, pa ako nije u zadatim okvirima, ECU izbaci grešku. Ako su odstupanja veća, lako ćemo složiti prostu elektroniku preko relea ili tranzistora, koja će napajati pumpu a da se ECU ne buni.

#4482 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 17 September 2015 - 13:50

Hehe. napravio sam, ne tako baš ozbiljan previd, ali svakako je primetan. Prošli rezervar sam sipao 95 oktana + Metabond, i mašina je poslušno radila, nešto malo manje prgava zbog TPa od 18mm, al išla je, sasvim zadovoljavajuće za gradske sprintove od semafora do semafora. Sada sam sipao, kao i ranije 98micu, pa u nju opet sasuo dozu Metabonda, ne razmišljajući da ću podići oktansku vrenost za barem 2-3 jedinice.
I šta se događa: Radi mašina na leru, radi i na srednjem gasu, ali ne radi na punom gasu, tj radi al kao da sam u prazno dao tu zadnju četvrtinu gasa, nekako stenje čudno, i sve to dok je mašina hladna tj blago zagrejana. Naročito je izraženo kad je hladnije vreme, ali zato kad ugreje kao ovih dana, pa kad se mašina dobro zagreje, ide sasvim normalno i radi pod punim gasom, čak se vraća stidljivo ona prgavost kao sa TP 20mm.
Zaključak: sa ovim stepenom kompresije 98mica može čista, sa Metabondom samo 95tica.

#4483 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 17 September 2015 - 14:11

Malo je proslo vremena, pa da upitam. Koji je konacan uzrok bio onom troksanju koje je potrajalo neko vrijeme?
Ako je bio samo tps, jesi li probao da ga vratis ponovno da vidis ima li istih problema?

#4484 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 17 September 2015 - 14:54

TPS je malo smirio troksanje al jos uvek se pomalo desava, treba ipak zameniti gumice na zelenoj dizni.

#4485 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 17 September 2015 - 16:52

Moras donesti tocnu dijagnozu, da znamo za ubuduce, jer evo meni tps nikad nije pravio probleme a ima 32000km.

Imam novosti, uzeo sam inox kuglice i planirao sam popraviti pumpu staru godinu dana koja je stala nakon nekih 10tkm.
Simptomi prije konacnog crkavanja su bili sljedeci. Ponekad se znao ugasiti na leru, i pumpa je radila sve tise, dok nije utihnula.

Danasnjim uvidom primjetio sam da se kuglica cakli, i odlucio sam primjeniti moju brzu metodu, a do je spajanje zraka pod pritiskom na ulaz, da vidim jel radi ulazni nepovratni. I bogami ne radi, kuglica zastekala i 2 bara je nisu pomakla. Zato sam napucao 5 i ventil je proradio.

I sta sad, kako da ja budem siguran da kuglica nece opet zastekati.
Idem sad do majstora da napravim vece dovodno crijevo za pocetak, da veci pritisak benzina sprijeci zastekavanje kuglice.

#4486 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 17 September 2015 - 17:16

Kad bih ja znao tačnu dijagnozu već bi odavno rešio problem, ali i dalje sumnjam na O ring mali na zelenoj dizni. Šta je promenio TPS u međuvremenu, neznam, možda se ECU drukčije ponaša sa njim pa radi po pomerenoj mapi gde na manjim obrtajima manje ubrizgava nego pre, pa tako manje i troksa.

#4487 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 30 September 2015 - 20:24

Ništa nisam dirao u međuvremenu na SRki, a evo zadnjih nedelju dana nisam je ni vozio zbog lošeg vremena, pa se setim danas da bi trebalo da je upalim da malo radi. I kresnem ja nju, bez problema, kad imam šta da vidim, osvetljenje table treperi tj varira a obrtaji stabilni. Koji je sad gremlin?? Dali je aku malo okilavio ili je negde loš spoj, prebacim displej da pokazuje napon, kad tamo cifre nervozne, od 13,6 do 14,2V varira, nezna više ni koliko meri. Sad već sumnjam da regler ne radi pravilno, to je onaj zamenski RMS koji sam kupio odmah nakon kupovine SRke jer njen nije radio pravilno, zvekno je još kod bivšeg vlasnika, na leru je još nekako držao 13,2V al sa dodavanjem gasa je napon opadao na 12,5V što nikako nije dobro za punjenje akumulatora. Nema mi druge, biće opet šerafanja, a kako stvari stoje, moraću da upotrebim svoju struku i napravim međustabilizaciju napajanja ECU i table, imam neke Siemens Sikorel elektrolite 10.000uF 40V pa ću bar jedan spojiti negde u čvorištu posle akumulatora a pre kontakt bravice, a posle kontakta po jedan od 2200uF blizu ECUa i table, da im obezbedim stabilan i filtriran napon.

#4488 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,757 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 30 September 2015 - 22:42

Jesi probao da izmjeris direktno napon na akumulatoru cisto da se izoluje on kao potencijalni kvar?
Meni isto tako je znao pobrljaviti voltmetar kada je akumulator slab...cim se ukljuci neki potrosac odmah pocne da varira napon punjenja. Od kako sam stavio novi akumulator nemam ama bas nikakvih problema.

#4489 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 October 2015 - 09:16

Aku vergla sasvim normalno, pa tako ne mogu njega okriviti, pre bih rekao da je problem na instalaciji, štekerima u prednjoj masci, koje nisam dirao, ili čak sam šteker od table. Ali i dalje najveća sumnja je na regleru.

#4490 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 01 October 2015 - 09:25

Covece pa ti vozis kineski regler, daj odmah to menjaj, nema potrebe za komplikovanjem sa elektrolitima...

#4491 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 October 2015 - 10:05

View PostMario, on 01 October 2015 - 09:25, said:

Covece pa ti vozis kineski regler, daj odmah to menjaj, nema potrebe za komplikovanjem sa elektrolitima...
Nisam sasvim siguran da je do njega, evo 3 sezone je radio bez greške, lepo držao napon na 14,2V. Idem redom pa ću pronaći uzrok, inače baš nemam izbor za kupovinu novog, a i ovaj originalni je zvekno što znači da i oni nisu baš pouzdani. Na kraju ću morati napraviti sam regler, al po svome, neće "višak" struje voditi na masu već će, kad napon dodje na gornju granicu, tiristori biti u prekidu, tako će rasteretiti namotaje i radilicu, i nema opasnosti od crkavanja kad nema adekvatno opterećenje, a za to je dovoljno da crkne sijalica kratkog svetla od 35W pa regler trpi svu struju, pregreje se i ćao.

#4492 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 01 October 2015 - 10:29

Piaggio regler je jako dobar, nikad nisam imao problema s njime niti na verziji purejeta niti karb. Kod karba jedino sta zna crknuti je automat zmigavca koji je integriran u regleru.
Kako izgleda taj tvoj regler? Postoje 2 verzije na purejetu, jedan manji drugi veci. Obje verzije rade korektno i kompatibilne su.
Pretpostavljam da imas isti kao u svakog purejeta, trofazni ulaz sa 3 zute zice, izlaz plava, i masa crna zica u 6 pinskom utikacu.

Rms bobine, reglere, cdieve, ne bih komentirao, to su stvari koje se rade sa velikim tolerancijama komponenti. Dakle lutrija.

Spoji ga na kleme preko auto akumulatora da mu dodatno stabiliziras napon pa vidi onda.

Edited by dajteh, 01 October 2015 - 10:34.

#4493 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 October 2015 - 11:21

Taj RMS je radio savršeno, držao je stabilno napon punjenja bez obzira na potrošače i obrtaje, e sad, dali je oštećen tokom raznih experimenata ili je samo negde povećan prelazni otpor na konektorima, nemam pojma, al saznaću. Sasvim slučajno sam u paketu raznih delova, onda kad sam kupio blok sa radilicom, dobio i jedan regler, za koji nemznam dali je ok.

#4494 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 01 October 2015 - 11:39

Vidi za regler, ako utvrdis da je on iskopati cu ti orginalni ispravan.

#4495 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 October 2015 - 12:41

View Postdajteh, on 01 October 2015 - 11:39, said:

Vidi za regler, ako utvrdis da je on iskopati cu ti orginalni ispravan.
Imam jedan original u rezervi, al ga nisam probao, nadam se da valja. Kad šalješ O ringove?

#4496 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 01 October 2015 - 14:11

Imam generalnu oko pitanja sitnica, a i kompletnih dijelova za skutere. Rjesio sam da sve bude maksimalno organizirano jer ne mogu biti efikasan.

Kad sve poslozim u nebodere onda krecem dalje sa testiranjima
Posted Image

Edited by dajteh, 01 October 2015 - 14:12.

#4497 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 October 2015 - 16:36

Dobra ideja, imam ja 3 takva klasera-nebodera, uglavnom prazni, sad znam gde da pakujem ove sitnije delove, rolnice, oprugice, lamelice, svećice, šerafe... Samo još da smislim za one krupnije delove, a da ne skupljaju prašinu na policama.

#4498 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 16 October 2015 - 23:54

Stigla i moja NGK ZMR7AP

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#4499 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 17 October 2015 - 00:41

Dobra je, ali Acina iridiumka je bas ljepotica :D

Zasto si je uzimao pored onoliko ispravnih drugih? :)

#4500 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 17 October 2015 - 00:48

Vidi se da je prava. Boze, kakvo mi djubre kupujemo na nasem trzistu..
Jednom mi se desilo da mi ostaje ta na prstima ta plava farba sa keramike :)

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users