Jump to content

Tomos T14- by tosonije

• This topic is locked This topic is locked
73 replies to this topic

#1 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • MestoBeograd (Zemun), Bela palanka
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 05 June 2013 - 22:55

Cao svima, posle duzeg vremena evo me ponovo... :) Moram priznati pomalo me je sramota zbog toga da sam zaboravio na ovaj forum, mada sam i na ostalim forumima, i na racunaru u zadnjih godinu dana dosta manje, posto nemam bas mnogo slobodnog vremena... Naime pre oko godinu dana sam upisao Vojnu Akademiju, smer vojno vazduhoplovstvo, tako da sam se "odrekao" dela slobode, i ostao skoroz bez slobodnog vremena... naravno sve ima svoju cenu, tako da sam upisao ono sto sam oduvek voleo, i zeleo da postanem u zivotu, a sto se ostvari veoma malom broju ljudi... No da ne duzim mnogo, presao bih na temu o mom "novom" mopedu...

Pre nesto vise od godinu dana, kupio sam tomos T14, to je ne znam ni ja koji po redu tomos u mom dvoristu, sve koje sam imao do sada bili su APN6 ili APN4, oni su mi uvek zavrsavali posao, u jednoj temi ima i price o mom apn6 http://forum.pyrothe...501-tomos-apn6/...

Za t14 sam se odlucio jer sam ga vozio mnogo puta i ram mi je delovao dosta lepsi i bolji od svih ostalih tomosovih ramova, nesto je veci motor od apn-a i udobniji za voznju...

tako da sam nasao na oglasima ovaj t14, seo sam u auto i sa drugom otisao do uzica (iz beograda, tacnije zemuna) presao preko 500 km, i doterao motor, vise sam posao iz zezanja, nego da bi kupio nesto po jeftinjoj ceni... Cena motora je bila 150 evra, ja sam je malo spustio na 145 :D, a vlasnik je bio krajnje korektan, ugostao mene i druga, poslao flasu rakije, itd itd... Sve u svemu bas lepo iskustvo...

motor je izgledao ovako:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Sledeci tekst cu prekopirati sa tomos srbija foruma..

sada je motor kompletno rasturen do najsitnijeg delica! moram da napomenem da je masina u extremno dobrom stanju, unutra je bio motins klip 38,5 koji nigde nije crn, i imao je lepu snagu, termogrupu cu sacuavati za crne dane jer ce moci da predje jos par hiljada KM sigurno...

dosta delova sam oprao benzinom i ekoklinerom... smislio kako cu da ojacam delove rama, posto ram od T14 nije bas poznat po nekoj jacini, ali mislim da cu uspeti da ga ojacam da bude perfektan! detaljne skice i slike cu naknadno ubacivati kako budem odmicao sa radovima....

do sada me je mnogo nervirala crna masina, koja je kao na mom apn6s i podstaknut slikama sa foruma kako su ljudi polirali svoje masine, odlucio sam da se oprobam u poliranju, i mogu reci da sam sasvim lepo to odradio za prvi put... na internetu se moze kupiti za citavih 10 evra set za poliranje aluminijuma, koji je mogu reci perfektan, makar po meni... nisam se previse trudio oko brusenja, smirglanja i predpoliranja, ali u pogledu ulozeno dobijeno mislim da sam dobio mnogo vise od ulozenog, za jos malcice bolje rezultate morao bih mnogo da trljam i smirglam ali ja nemam ni strpljenja ni vremena... evo par fotografija ispoliranih dekli...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#2 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 05 June 2013 - 22:57

Ove cele godine kako sam vec rekao imam veoma malo vremena, tako da su se radovi odugovlacili i veoma sporo napredovali... Zimus sam tek nastavio sam radovima koje sam zapoceo prosle godine...

Doveo sam ram u centrazu, da ne bude kriv ni 1mm, odlucio da napravim zadnji branik odnosno krilo potpuno novo, jer me je ovo originalno nerviralo samo tako, kao da je napravljeno od limenki od piva...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

ovo je mojih ruku delo, celo novo zadnje krilom napravljeno od lima od 1,5mm koje je 500x jace od originalnog...

#3 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 05 June 2013 - 23:02

Nakon toga sam nastavio sa kupovinom kvalitetnih i originalnih delova...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

E sad malo o masini... Za masinu se pobronuo Jova (pajser9), koji mi je pomogao oko sklapanja, i ovom prilikom i na ovom forumu zelim da mu se zahvalim za to!!! Hvala puno jovo!!!

Kao sto prilici odlucio sam se za naki tuning, ne ide da masina ostane standard... :)
Cilindar sam isturpijao po Jovinoim merama. on mi je rekao da je Mario analizirao mere i kaze da su dobre... Karb ce biti Dellorto PHBG 19mm i to onu ostriju verziju...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

U masini ide sve novo, bukvalno, svi delovi koji su imali i najmanjeg znaga habanja su zamenjeni...

Nesto nagrubo motor je ozgledao ovako, pre farbanja, stim sto je jos dosta toga u medju vremenu izmenjeno, pa bi sada trebao da ima jos dosta bolji izgled...

Posted Image

#4 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 05 June 2013 - 23:07

Farbanje i sredjivanje...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Ovaj topic cu morati (vec i jesam) da oskrnavim, jer sam izostavio mnoge informacije... Kao sto vidite, ram je ojacan na nekoliko mesta, kitovan i zasticen da varovi ne rdjaju, farban akrilnom bojom narandzastom,,, trebao je da ide u metalik narandzastu slicnu kao KTM ali sam odustao...

Prednja viljuska je od motoguzzija V35, generalno rementovana, obradjena na strugu, skracena, ubaceni novi semerinzi, mekse opruge, novo ulje, ispolirana takodje,...

Tockovi su generalno sredjeni od Derbi SENTE su... gume su enduro, mislim da ce extra izgledati tockovi... Novi lageru su unutra, kao i novi paknovi i sve ostalo...

Nazalost imam samo jednu sliku sklopljene masine, koja izgleda ovako... kad budem nastavio sa radovima, bice jos dosta fotki i objasnjenja...

Mnogo vremena bi mi trebalo da ispricam sve o radu i trudu koji sam ulozio ( a i parama ) u proteklih godinu godinu ipo dana... na prvi pogled mozda se ne vidi sve, ali ima tu jos mnogo toga sto mi je oduzelo poprilicno vremena...

Meni je najbitnije da motor bude u funkcionalnom pogledu savrsen i perfektno ustelovan bez imalo ikakvog lufta i svega ostalo... Mozda sam mogao neke stvari jos malkice bolje estetski da odradim ali otom potom...

Sve sugestije su dobro dosle, toliko za sada, pozz svima... :) :D :D

#5 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 05 June 2013 - 23:24

:) :D

#6 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 June 2013 - 23:49

odlično si odradio.. ,daj slike sklopljene mašine

#7 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 05 June 2013 - 23:54

Uh...svaka čast!! Dobro znam koliko treba uložiti vremena, truda, živaca, para i svega ostalog da se jedan motor od zapuštenog stanja dovede u perfektno...tj da se od starice napravi devojka....
Ti si svakako na dobrom putu...

Za poliranje svaka čast, vrlo lepo odrađeno...farbarija takođe...Što se tiče tehničkih stvari vidim da si pedantan totalno, i da si pripremio sve od semeringa, preko novog karburatora, cilindra i klipa do ležajeva, radilice itd...

ne sumnjam da ćeš ti to složiti kako treba!

#8 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 06 June 2013 - 10:43

Aaaaaa, svaka cast!Sad si me pogodio u zivac! Takvu sam skoro istu ja imao 14 godina ....ovu si sredio da bolje ne moze biti i farba i poliranje , a masina prava bombona...

#9 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 06 June 2013 - 10:51

Hvala puno ljudi! Znam da znate, koliko je potrebno truda rada i materjalnih sredstava... Ovo sto sam gore napisao i predstavio je jedan mali deo mog rada... Svakom delu sam posvetio maximalnu paznju, tako da mislim da ce sve biti u fullu, samo da dobijem vreme da sve lepo i kvalitetno sklopim...

Tu su i nove sajle, izradjene po meri, sa debljim sajlama unutra, nove gume, gumeni delovi, lanac, lancanici, jednom recju ceo nov motor...

@ Mario sada imam samo ove fotografije, kad krenem na sklapanje motora trudicu se da maximalno da sve propratim fotografijama i video snimcima... Ovo do sada je sve bilo na brzinu...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#10 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 June 2013 - 10:58

odlično.. obrati pažnju koliko će ti duga biti usisna cev do karburatora... u zavisnosti od obrtaja za koji motor projektuješ moraš imati odgovarajuču dužinu usisnog kola...

ukratko gledaj da ne preteraš sa dužinom, a da ti karburator još stoji u odgovarajućem uglu zakrivljenosti... do 25-30 stepeni još nema nekih posebnih komplikacija

#11 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 06 June 2013 - 17:11

Hvala na savetima Mario! ovo je samo grubo napravljena prirubnica... U odnosu na ovo prirubnica se krati 2-3 cm, koliko god bude moglo, A da karb ostane pod uglom od jedno 15 stepeni, ja ne bi isao na veci ugao, trudicu se da bude sto vise horizontalniji, tako da mislim da mu 15-ak steepeni nece smetati...

Mene sad u ovom trenutku interesuje najvise kako da nastelujem karb, video sam onu temu gde ste sa clanom Cveletom to detaljno odradili i objasnili... Ja se nikad nisam susreo sa ovakvim karbom u zivotu, tako da mislim da cu imati sigurno problemcica da ga ustelujem...

PS kupio sam dizne 72, 78, 82, 88, mislim da mi nece trebati ni manje ni vece dizne od navedenih, na karbu je original fizna 95 koliko se secam , a mislim da je to ogromno za ovaj moj setup...

PS2 Svi saveti oko stelovanja karburatora su dobro dosli! Ovo uzimam u obzir za duzinu prirubnice... Mislim da necu imati problema sa time, jer cu je skratiti 2-3 cm obraditi lepo i na nju onda ide crevo i selnama stezem karb... trudicu se da karb dodiruje prirubnicu, a crevo i selne ce ga stegnuti....

#12 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 June 2013 - 22:38

da da , taj delorto je Cvele-tom brat od strica, pa se oni vrlo dobro poznaju....

mislim ako ti nešto bude trebalo oko delorta, slobodno viči...

#13 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 06 June 2013 - 23:41

OK, hvala puno... Trebace sigurno, znam unapred dok jos nista nisam poceo raditi sa njim...

Mozda ce trebati i manja igla kod mene mislim da je on w16 a da ce trebati W9 koliko se secam kako ste napisali... No da ne nagadjam oko toga, kad budem poceo sa radovima videcemo... Meni se motor nalazi u Beloj palanci, a koliko vidoh Cvele je iz Nisa (40 km od bele palanke), pa ako bas zapnem negde mogu ga konsultovati, ako bude zeleo da mi pomogne...

Zna li neko koliko moze da trosi otprilike ovaj karburator, odnosno na 50ccm kad se lepo usteluje, nadam se da nije neki veliki potrosac, do sada sam sam malim dellortom 14/12 imao odlicna iskustva na apn6, ovaj bi trebao dobro da hrani ovaj frizirani cilindar, i da da motoru dosta momenta, mada videcemo sve...

jedino sto jos nisam odlucio kako da resim je sauh, vidim na karbu da postoji mesto za dodatnu sajlu, pa ne znam da li da dopravim (dodam) jos jednu malu rucicu na upravljacu za sauh, recimo tu negde blizu kvacila da bude, ali samo da stavim kratku sajlicu, koja ce stajati na karbu i da je koristi po potrebi...

Takodje ne znam kako "pali" ovaj karb, mali dellorto nece da upali bez sauha, dok se kod binga skoro nikad i ne daje sauh, bing cim upali iste sekunde moze da se vozi, a dellorto ne moze da se sastavi jedno 20-30 sekundi dok se ne zagreje malcice motor...

#14 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 14 July 2013 - 10:39

Da osvezim malo temu... Od prethodnog posta do sada nista nisam radio oko motora, posto mi se motor nalazi u beloj palanci, a ja sam u Zemunu, odnosno na banjici, na akadmeiji...

Jedino sto sam uradio je to sto sam registrovao motor i to na zute table...

Prvo sam krenuo sam da se raspitujem da li moze 14-ica na zute table, i u dve agencije mi kazu ne moze, a a covek koji je trebao da mi "zavrsi" za zute table kaze da su doneli skoro neku odluku u sluzbenom glasniku i vise ne moze na tu foru da se registruje... ja se pomirih sa situacijom, i reko daj sta das... Posted Image registrovacu na bele i ko ga sisa, sta da radim drugo... tako i bi, uradise mi tehnicki pregled u beloj palanci i napisase sve kao motocikl, i donesoh ta dokumenta ovde u bg, da registrujem moped kao motocikl... Posted Image

Odnesoh dokumenta, i sluzbenica prvo kaze ne valja ovo ovo ovo, sto su tako uradili, dza bu tamo vamo, "prepiremo" se mi i na kraju ispade da je sve dobro, ne prodje par sekundi ona iz fioke izvadi zutu tablu... Posted Image ja u neverici gledam, reko ovo je mozda za nekog drugog, kad ona mi je dade, Posted Image ja od srece odu da skocim do plafona... Posted Image Izgleda da se zeznula, ili ne znam ti ni ja sta, ispituje ona mene kakav je to moped star 30 godina koji ide na mesavinu (nija znala sta je mesavina, a mesavina je pisalo pogonsko gorivo), i tako ja dobih registrovanu 14-icu na zute table... Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#15 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 14 July 2013 - 10:43

Tako je to kad te hoce. Jbg imao si srece. Ja moram da dokazujem potvrdama da mi skut ne ide brze od 45kmh.

#16 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 14 July 2013 - 11:53

super odlično, sada svake godine ostaje samo malepnica i gotovo!! Koliko te je registracija izašla sada?

#17 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 15 July 2013 - 01:12

ahah koje ludilo.,, garant ide 14-ka 45 na sat po fabričkoj specifikaciji :)

#18 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 15 July 2013 - 20:33

E, kad te hoce - hoce te...samo gde ti broj na zutoj tabli ? Nista mi nije jasno kod ove registracije...ja sam imao cetrenaju 14 godina i svake godine sam je registrovao kao i svaki motocikl...ona je oduvek spadala u kategoriju motocikala , a ne mopeda , neko se tu zajebao ...ocigledno ona u MUP-u , ona nema pojma ...za takvu stvar ( da ti ono sto se reguje kao motocikl , reguje kao moped ) morao si da podmicujes one iz MUP-a i trazis agenciju koja to moze ( poluilegalno ) da ti odradi, a ova ti to ucinila bez da si joj to trazio ! E, svasta ima u zamlji Srbiji !

#19 Beogradski Fantom

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,606 posts
  • MestoBeograd, Kotez
  • VozimMalaguti Madison

Posted 16 July 2013 - 08:24

Broj je sakrio da se ne vidi. Ipak je ovo javni forum :D

Edited by Beogradski Fantom, 16 July 2013 - 08:24.

#20 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 16 July 2013 - 10:34

I, sta Damire ? ako neki MUP-ovac kojim slucajem cita ovo zapisace broj i proveravace kako je ovo odradjeno ? Ma, ajde molim te ! U ovoj zemlji niko ne radi ono sto bi trebalo da radi , zato i jesmo tu gde smo ...Takve opasnosti nema ...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users