Jump to content

Kymco Super 9 "od prese do ceste"

51 replies to this topic

#1 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor
  • VozimPulser 125 i jos par komada

Posted 16 July 2013 - 11:49

Igrom slucajeva. prosle nedelje, sam postao vlasnik Kymco Super 9-ke, to je skuter koji zelim vec duze vreme da pazarim, i konacno su se sklopile kockice i uspeo sam.

Prica krece malo iz dalje perspektive. Sta ce biti, spomenuo sam drugu da trazim 9-ku, i on kaze kako neki njegov poznanik ima jednu koja stoji vec duze vreme, nevozi se, treba da se sredjuje... i kaze da bi je dao jeftino. E kakva su vremena, meni ova rec "jeftino" znaci vise nego ista :D Dobio sam broj od tog lika i naravno pozvao ga. Krenula je prica kako motor stoji, nevozi se, nema alnaser posto je pukao magnet, a i kurbla je pokvarena od silnog kurblanja, tako da nema sanse da se moze upaliti... ali garantuje da motor pali i da je ispravan... Ako je tako, pitam ga ja, da li ima nesto protiv da ja donesem deklu komplet sa kurblom i da ga probamo upaliti, naravno nije se protivio. Sledeci dan, dogovorim se sa Danijelom (verovatno ga znate, spominjao se ovde na forumu, ima sivu super 9-ku 70cc airsal, trek...), i odemo da pogledamo motor. Naravno stanje zateceno je kako tako solidno, plastike se moraju sredjivati, fali delova (o tome cemo kasnije)... Skinemo deklu sa Danijelove devetke, namontiramo, skuter ni da pomisli da upali, nema varnicu uopste, ma jednostavno mrtav motor. Ali posto sam vec tu, ponudim mu da trgujemo u ovom "novo zatecenom" stanju. Cena je dogovorena na iznos od 250e, sa tom cenom sam ja bio prezadovoljan, kao i Danijel koji je dodao da jeftiniju devetku necu naci... Usledilo je slepanje do Danijelove kuce posto je on ublizini, tu je palo i par prvih slika. Moj je crveni, da se nezabunite :)

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Kasnije to vece je usledilo guranje od cca 3km do moje kuce, dosao sam do zakljucka da cu gledati da nikad neostanem bez goriva, posto nije lagan :)
Jos par slika

Posted Image
Posted Image
Posted Image

Sutradan je dosao Danijel, da probamo naci zasto skuter nema varnicu, pa smo menjali CDI, bombinu, cistili magnet i namotaje posto je bio sloj blata na njima, ali skuter nikako da baci varnicu. Dok se ja nisam setio da masa stoji na alnaseru, koji je uklonjem sa motora, i cim sam naslonio taj kabel na masu, skuter je ozivio, upalio iz prvog. Mojoj sreci nije bilo kraja. Skuter radi i ide savrseno, i svi koji su ga probali nemogu verovati kako ide za serijalu. (auspuh sa slika je od exactly-a)

Usledilo je detaljno rastavljanje, pranje posto je bio strahovito prljav, smirglanje plastika, priprema za farbanje. Ceka se plata koja bi trebala biti danas/sutra da se kupi boja i da se ofarba skut. Sutra sam se dogovorio sa vlasnikom da odradimo papirologiju, da ga prepisem na svoje ime, i kad ga zavrsim ide na registraciju.

Evo jos par slika sta se radilo.
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

E sad, na skuteru fale sledeci delovi, i ako neko ima ili zna gde ima da se kupe bio bih zahvalan da me kontaktirate. Znaci fali: Alnaser, Komplet dekla sa kurblom (posto je ovo dekla zavrsila karijeru), brzinomer, vizir, maska kod brzinomera do vozaca. Alnaser i dekla imaju prednost, za brzinomer i te maske cu videti da li cu njih nabavljati ili cu staviti neki str8 korman, zavisi sta bude jeftinije.

Toliko za sada, nastavak radova tek sledi.

#2 BaneX

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 141 posts
  • MestoZrenjanin
  • VozimKymco Super 9

Posted 16 July 2013 - 12:27

Odlcno si prosao sa kupovinom,a i u voznom je stanju.....to sto fale neki delovi,nije strasno.
Samo ga fino skockaj,i ima da bude k'o nov :D

#3 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci
  • VozimYamaha Aerox Rossi Replica

Posted 16 July 2013 - 12:41

Detaljno objasnjenje, puno slika - svidja mi se kako si poceo temu i svidja mi se motor! Samo tako nastavi... pratim radove

#4 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 16 July 2013 - 13:21

pozz, čestitke za novo kupljeni motor.. devetka te neće izneveriti ni na dužim relacijama, uz to je vrlo udoban i dosta jak...

originalne delove možeš kupiti u bilo kom Kymco servisu, ja sam neke kupovao u NS-u , sad ne mogu da nađem broj, ali ima Weseli i Alexandar sa foruma pa će te oni informisati već..

što se volana tiče moguće je da će te plastike i km sat izaći skuplje nego da uzmeš neki STR8 i lulicu... možda i neki Koso u kompletu... proveri

onaj spuh od exactly-ja je čudo kako su napakovali pa ne mogu da verujem koliko su morali da promene položaj zbog same grane... to vidi da modifikuješ u neki redovan rezonantni, imaš u njemu gomilu pregrada... ili kako već odlučiš---

#5 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 16 July 2013 - 14:11

napravio si dobar pazar, šta drugo reći...taj motor vredi 2 puta toliko ako ne i više...
Po meni trebao bi srediti taj volan da liči na nešto, eto dao ti je Mario predlog...i eventualno neki rezonantni auspuh staviti jer ovaj lonac na njemu je čista nula!!

#6 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 16 July 2013 - 14:28

Hvala na cestitkama i pohvalama, ja sam prezadovoljan. Motor je mehanicki savrsen, radi odlicno, mirno, a ide jako jako lepo. Svi delovi iz prenosa su u odlicnom stanju, i definitivno nema nista da se dira oko mehanike do kraja ove sezone sigurno.

Spuh od exactly-a su navarili na fabricku granu, tj samo lonac su navarili. Naravno da mi nije u planu da ga ostavim, samo prvo cu gledati da ga sredim da lici na nesto i da ga registrujem (papirologija je dosta bitna), a onda cu planirati neke prepravke. Rezonantni auspuh ce biti sigurno, posto od ovog nema leba, tako da se necu ni truditi da ga rastavljam i vadim blokade.

Alnaser i sklop za kurblu sam nasao, alnaser je 30e, i sklop kurble 15e, tako da cim mi dodje plata to ce biti jedna od glavnih investicija. Takodje se raspitujem sa jednim likom za brzinomer i te plastike, videcemo kakav ce biti odgovor za cenu, ali vrlo verovatno ce biti neki str8 korman, a lulica home made, posto imam pristup strugu i ostalom potrebnom alatu.

Bio sam danas kod vulkanizera da skinem gume sa felni, da ih mogu spremati za farbanje. Voleo bih da cujem vas predlog za boju, posto sada vucem ka plavo-crnoj kombinaciji plastika, i crnim felnama sa plavim rubom. Mada sam otvoren za predloge, posto jos nista nije konacno odluceno.

#7 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 16 July 2013 - 15:28

Nadjeni svi potrebni delovi na drugom mestu, alnaser 20e, dekla komplet sa kurblom 20e, brzinomer i plastike oko brzinomera isto 20e (sto je jeftinije od str8 kormana), tako da cim dodje plata odma uzimam sve to. Nadam se da ce stici do kraja nedelje.

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 17 July 2013 - 00:45

to si našao na nekom skuter otpadu... ? odlične su cene, to je možda najbolja solucija....

#9 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 17 July 2013 - 08:45

Preko clana foruma, uputio me je na jednog coveka. Ja sa zadovoljan cenom. Tako da cu to kupiti.

#10 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 18 July 2013 - 17:00

Polako ali sigurno napredujem, felne su pripremljene za farbanje, tu sam se dosta namucio, posto je neka masna farba pa je nezgodna za skidanje, skinut je variator da bi mogao da namontiram bendiks, usput sam ga malo ocistio i sredio, rolnice su kao nove, nemaju ni najmanje znake trosenja, variator u odlicnom stanju, jedino kais bi valjalo zameniti posto nestoji najbolje nazad u polutkama, dosta je "usao", a i izlaznost napred mu nije najbolja, ali to je otom potom. Gume su oprane i premazane mesavinom vode i glicerina, da se malo povrate.

Evo par slika, da nebude samo tekst.
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Nadam se da ce u subotu stici sledeci delovi: alnaser, dekla komplet sa mehanizmom za kurblu, brzinomer, sajla za brzinomer, plastika kod brzinomera do vozaca. Ostaje mi od plastika da nadjem jos "vizir" i blatobran sto ide na blok. U nedelju postoji mogucnost da ce se motor farbati, sto znaci da postoji mogucnost sklapanja u ponedeljak/utorak. Nisam jos stigao da odradim prepis, ali to imam u planu da uradim u ponedeljak, tako da cim motor bude gotov moze na registraciju, ako bude bilo para.

#11 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 18 July 2013 - 18:24

Hocu da cujem vase misljenje, premisljam se izmedju ovih kombinacija farbe, pa me interesuje sta vi mislite kako da farbam

crveno-crni
https://www.google.r...tml%3B450%3B301

plavo-crni
https://www.google.r...52F%3B800%3B614

ili narandzasto crni
https://www.google.r...tml%3B480%3B360

#12 Vita010

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 350 posts
  • MestoPirot
  • VozimPeugeot Elyseo

Posted 18 July 2013 - 18:42

Moj glas ide za plavo-crni :D

#13 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 18 July 2013 - 21:25

View PostVita010, on 18 July 2013 - 18:42, said:

Moj glas ide za plavo-crni :)
Taj sam :D

Posted Image

#14 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 18 July 2013 - 21:39

Kupuj farbu i cepaj plavu kombinaciju!

#15 Stefan p

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,132 posts
  • MestoLopare,Republika Srpska
  • VozimSprint Exactly

Posted 18 July 2013 - 22:15

Cestitam na dobroj kupovini...moj glas takodje ide na plavo-crnu konbinaciju.

#16 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 18 July 2013 - 22:15

i ja tezim ka toj kombinaciji, a i nisam do sada video plavo crnu kombinaciju, tako da je to definitivno to.
Jedino sto ce felne biti crne sa plavim rubom, i ralica tj kadica nece biti siva.

#17 BaneX

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 141 posts
  • MestoZrenjanin
  • VozimKymco Super 9

Posted 20 July 2013 - 14:46

Kupuj kvalitetnu farbu,i cepaj tu kombinaciju....pa da vidimo fotke kako je ispalo farbanje.
Jel nosis plastiku kod farbara ili ces ti farbati?

#18 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 20 July 2013 - 17:17

U utorak imam zakazano kod farbara, ide akril boja plavo/crna kombinacija. Jos razmisljam koji cu deo u koju boju, ali ima vremena do utorka da se smislim.

E sad, danas je bio jedan lep dan (zavisi sa koje strane gledamo), lep u smislu delova koji su nabavljeni, a ne tako lep ako posmatramo stranu placanja, samo sve to ide jedno uz drugo :999:
Jutros oko 10, ja u radionici naravno, sredjujem sitnice, kad stize Post Express, i dugo ocekivani paket.
Posted Image
Posted Image
Posted Image

ajd da prekratimo muke, stigla dekla komplet sa mehaniznom za kurblu, alnaser, brzinomer, sajla za brzinomer i plastika kod brzinomera do vozaca
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Alnaser sam zaboravio da slikam, toliko sam hteo samo da ga stavim na motor, da nisam ni razmisljao o slikanju. Prvo sam ga rastavio, podmazao caure sa grafitnom masti, kao i lezista u bloku i dekli gde dolazi bendiks, sve sklopio. Probao sam na brzinu sa akumulatorom od UPS-a posto nisam imao za skuter, vrti, ali naravno ne dovoljno da bi upalio motor. Tako da sam otisao i kupio nov VARTA akumulator za skutere, trenutno je na punjacu, formira se... Za nekih pola sata cu saznati da li i kako pali sa alnaserom :D

#19 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor

Posted 20 July 2013 - 18:11

Skut pali i na dugme :999: ali pojavio se problem, nepuni akumulator... Da li imate neke ideje sta stvara problem?

#20 BaneX

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 141 posts
  • MestoZrenjanin
  • VozimKymco Super 9

Posted 20 July 2013 - 19:13

Moguce da je regler neispravan.... Probaj sa dig.unimerom da izmeris napon punjenja dok je motor upaljen,treba da bude nesto preko 14V(oko 14,4V),ako je ispod 12V,ver.je regler.

Edited by BaneX, 20 July 2013 - 19:13.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users