Jump to content

Sprint Eagle - Marko

• This topic is locked This topic is locked
1599 replies to this topic

#641 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 10 April 2015 - 23:34

kako može struja u minus da bude, da nisi merio celo kolo pa ti je pumpa ona koja vuče...

što se tiče bele i žute,, tako je na običnim anker pločama, ne znam kako je na MVT-u... na običnim je isto neki manji napon prema masi i to identičan ako se dobro sećam i sa jedne i sa druge, dok je između dve višlji...

znaš kako ja to vidim.. kalemovi prema beloj recimo šaraju pozitivne periode, jet ru prolazi severni pol, a sa žute negativne jer tu prolazi južni.. u sledećem trenutku je obratno...

zbog toga imaš između bele i žute veći napon i zbog toga postoji simetrija prema masi...

#642 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 10 April 2015 - 23:47

Ne znam... Kako merim struju punjenja? Ja sam skinuo plus klemu sa akua i redno vezao ampermetar izmedju plus kleme i plus kontakta na aku.

Evo sad sam ponovo merio napon izmedju zute i bele i jedva prelazi 0.2VAC i to kada dodam gas. Pojma nemam kako radi ovaj MVT ali po izgledu bih rekao da ima 4 namotaja. Jedan je HV, a ostala 3 su verovatno za punjenje i za svetla.

#643 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 11 April 2015 - 00:14

Evo kako je to vezano na serijali... Znaci napon izmedju ove zute(zeleno-crvene) i bele(sive) bi trebao da bude 17-20VAC. Evo mi ih u ruci i merim otpor jednog i drugog kalema. Ovih prvih pet su 0.5oma a ovaj jedan drugi je 0.1om. Znaci toliko bi i trebalo da bude... E sad cu da idem da proverim inner.

Posted Image

Evo i razlog zasto tvrdim da u ovom mvt inner-u postoje 4 namotaja. Na slici se vide 2 dela armature koja skoro pa vire iz narandzaste plastike ka rotoru. Jos toliko sa druge strane i to mu dodje to...

Posted Image

#644 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 April 2015 - 00:40

dobro onda vrv ima dva para za varnicu i dva para za punjenje odnosno sijalice ?

nisam te shvatio po pitanju serijske.. dakle ima 5 namotaja od deblje žice na red vezanih i jedan tanke koji je za VN ?

#645 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 11 April 2015 - 01:13

Proverio sam mvt... Evo da ponovim sliku.

Posted Image

Otpor izmedju zelene(mase) i zute je 0.4oma. Izmedju zute i bele je jedva 0.1 i ukupno od zelene do bele 0.45-0.5oma. Dobro je radi... Pao mi je kamen sa srca. :)

View PostMario, on 11 April 2015 - 00:40, said:

dobro onda vrv ima dva para za varnicu i dva para za punjenje odnosno sijalice ?

nisam te shvatio po pitanju serijske.. dakle ima 5 namotaja od deblje žice na red vezanih i jedan tanke koji je za VN ?

Bas kao na slici sto sam nacrtao. Visokonaponski i ovi ostali imaju zajednicku masu. Ovi za punjenje i svetla su redno vezani znaci masa - 5 namotaja redno pa izlaz za zutu, pa od zute 1 namotaj pa izlaz za belu. Jbg bune ove kineske boje ali to je to. Ovako mu to dodje.

Posted Image

Magnet standardnog paljenja i ovog inner rotora po pitanju magnetnog polja se sigurno razlikuju. Oba imaju po 4 magneta vezanih u prsten odnosno valjak. Serijala magnet je kao sa slike odozgo provereno. Ali sad zamislite magnetno polje kod serijskog i inner rotora. Sa gornje slike crvena i plava pored nje cine jedan magnet, tako je i kod innera. Sad logicno je da inner nikad ne moze da proizvede veci napon od serijskog jer sile magnetnog polja koje presecaju namotaje su po meni jace kod serijskog. Imamo izgled magnetnog polja kod pravog magneta koje izgledaju ovako...

Posted Image

Kod fizicki dva razdvojena magneta to izgleda ovako...

Posted Image

E sad kako to izgleda kod magneta zakrivljenog u poluprsten ili cetvtinu prstena mogu samo da predpostavim, ali kod potkovice se zna i ide ovako i iz tog razloga je serijala magnet po meni jaci.

Posted Image

Nije mi ovo struka ali trudim se da pojasnim kako ja to razumem. Mozda gresim ali... Otom potom.

#646 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 April 2015 - 01:32

aha da da ima logike.. pa za punjenje mu je dovoljan jedan namotaj i on će biti snage tipa 15-18W to je za max struju punjenja od 1,5A na 12V naponu

dok je za sijalice nabodeno 5 namotaja debele žice i oni su sposobni da urade oko 80W.. i najverovatnije ne idu preko reglera ?

pričam o serijskoj postavci

#647 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 11 April 2015 - 01:42

Pa da. Sad kako je to izvedeno kod ovih inner-a to samo mogu da sanjam. Mada po otporima namotaja mogu samo da pretpostavim. Ma nema sta. Slabiji je inner sigurno. U celoj koncepciji meni smeta samo to sto lose utice na akumulator jer ce cesce morati na dopunjivanje. Inace ovako radi odlicno... Jesam li dobro merio struju punjenja? Ne vidim da sam pogresno... I ostaje pitanje da li u celoj postavci treba menjati regler tako da isprati sve ovo.

#648 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 11 April 2015 - 02:10

Nece biti potrebno punjenje akumulatora ako preduzmes jednu stvar a to je menjanje svih sijalica na LED. Druga stvar je sto bi ti vise odgovarala kao moja pumpa. Moja ima protok 8/9l al vuce samo 0,3-0,4A sto je smesno.. Tvoja pumpa je na izgled ista kao moja al jesi proveravao koliko vuce struje?

#649 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 11 April 2015 - 02:57

Jesam. Pumpa vuce 0.7A a protok ne znam. Znam samo da mi nije isao preko 54*C. Zadnje svetlo mi je led, prednja pozicija fabricka kao kod tebe nekad sto je bilo. Fabricka ins tabla i multimer S6 koji radi na bateriju. Znaci max potrosnja mi je 20W u tom slucaju. Farove cu da zamenim u LED samo da vidim koje cu. Tipujem na ove http://www.aliexpres...2298797465.html Sta ti mislis? Zmigavce cu na kraju. Kazem ja puni mvt lepo aku ali samo na visokim obrtajima. Na leru je mrtav.

#650 Beogradski Fantom

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,606 posts
  • MestoBeograd, Kotez
  • VozimMalaguti Madison

Posted 11 April 2015 - 05:46

Bez uvrede ali mislim da ove i nisu nista specijalno jer imaju diode sa strane i u potpunosti se oslanjaju na senilo fara koje treba da tu svetlost usmeri. Bolje su one varijante koje imaju iste takve diode sa strane, a imaju i jednu sa socivom na samom vrhu. Nalazio sam ih na ebay-u za nekih 5-6 dolara po komadu.

#651 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 April 2015 - 09:40

onda će biti isto i u MVT-u .. imaš jedan namotaj koji je za punjenje, jedan koji ide za svetla i jedan VN ili ako su 4 onda dva idu za svetla zato je 50W nema mnogo ni mesta, a i magnetno polje će biti slabije...

definitivno nešto nisi dobro merio, jer ne može regler da troši struju, negde si se zakačio sa ampermetrom u celom kolu vrv pre akumulatora, pa su ti pumpa i farovi prebacili punjenje..

ono što ti kažeš da tek preko 5000 puni će biti da on uopšte ne puni ispod toga.. vrv su optimizovali broj zavoja prema radnim obrtajima a da pri tome može da se koristi fabrički regler... zamisli jedan MVT koji se vrti na 14K koliko bi napona dao da se punjenje već javljakao kod stock-a na ler-u... tako da je to ok.. smatra se da voziš bar 10k obrtaja i radni napon za punjenje i svetla je u tom spektru naciljan..

inače moja pumpa troši isto 700mA i ima dobar protok, nisam merio koliko ali mi drži ispod 60C bez termostata u 80% slučajeva vožnje

ovo za ledice sam ti pisao već, juri ove sa sočivom, imaš i kod mene u SR temi i kod Pite i kod Bojana.. nema leba od ovih koje svetle u ogledalo

#652 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 11 April 2015 - 10:04

Ok... Hvala na sugestijama. Znaci ovako nesto?
http://www.aliexpres...847099224.html#

Edited by MaRk0, 11 April 2015 - 10:04.

#653 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 11 April 2015 - 10:44

Ne vredi ti da menjas sijalice jer ces dodatno opteretiti akumulator jer one moraju preko njega tj rade na jednosmernoj struji.. Ta 1kom trosi 11w, ako ubacis 2 kom to ti je 22w pa ti racunaj..

#654 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 11 April 2015 - 11:36

Da bi far radio funkciju pravilno, izvor svetlosti mora biti tacno u zizi fara, a klasicne sijalice su tako napravljenene da zarna nit stoji tacno u zizi. LEDovke, sve ove navedene, nisu precizno u zizi jer im je povrsina svetljenja mnogo veca od povrsine zarne niti klasicne sijalice, pa se tako i fokus fara menja, tj svetlost nije pravilno usmerena nego se rasipa. Tako svu proizvedenu kolicinu svetlosti izvora far nemoze da fokusira vec tu svetlost rasipa, a onda nema kvalitetnog osvetljenja puta adekvatnom jacinom, logicno, jer iz fara ne izlazi snop svetlosti koncentrisan i usmeren na predvidjen prostor ispred vozila. Zakljucak: LED sijalice moraju imati isti polozaj i povrsinu kao klasicna sijalica da bi radile u klasicnom faru, a ja to jos nisam nasao. Najbolje resenje je Morimoto BiXenon sa socivom i klapnom koja radi kao zasun za kratko-dugo, ali sa LED sijalicom i konkavnim ogledalom koje je prilagodjeno snopu svetla LED sijalice.

#655 Josip

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 62 posts
  • MestoSeget Donji
  • Vozimnrg extreme

Posted 12 April 2015 - 12:34

evo kolega pogledaj ovo

http://www.ebay.com/...758408415716679

mislim da bi trebalo bit ok
ili ovo

http://www.ebay.com/...f09996e&vxp=mtr

makar mislim da bi ova druga varijanta prije funkcionirala na skuteru koji već ima ugrađenu leću kao sto je nrg mc3 i stariji

to je nešto što mi je upalo u oko dok sam surfao pa sam se sjetio tvog problema s napajanjem svijetala
kao što smo vidjeli već u bojan681 temi da njemu ledovke s lampadine (baterijske svjetiljke) svjetle poprilično dobro a dajteh ima sličnu leću samo s jakom žaruljom jer PJ ima struje za izvoz možda bi ti ovo moglo pomoć

cijena nije baš mala ali ako radi posao ništa nije puno :0takoje:

#656 qrp

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 171 posts
  • MestoZA
  • VozimFavorit Spider

Posted 15 April 2015 - 17:40

View PostMaRk0, on 11 April 2015 - 10:04, said:

Ok... Hvala na sugestijama. Znaci ovako nesto?
http://www.aliexpres...847099224.html#

Ovo smo ubacili kod drugara na eagle, nisu nešto, ona dioda napred pod sočivom ima uticaja ove okolo onako, neki % bolje osvetljenje u odnosu na stock varijantu sa vlaknom.
Neka led kao ova samo sa kraćim "balonom" bi bila mnogo bolja barem po našim testovima, da diode budu bliže reflektoru.

#657 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 18 April 2015 - 13:28

Malo se seckalo u medjuvremenu...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#658 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 18 April 2015 - 14:49

Oooo pa fino izgleda...

#659 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci
  • VozimYamaha Aerox Rossi Replica

Posted 18 April 2015 - 14:53

Veoma lepo, imas stila Mare brate :D

#660 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 18 April 2015 - 16:25

A hvala, hvala! :D Bilo me je strah da ne ispadne totalno bez veze ali svidja mi se. Taman sam ga malo otvorio za toplije dane...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users