Ovih dana intenzivno visim na Netu da bi znao cega sve ima i po kojim cenama ...kod nas je izbor prilicno skroman , ( osim skupih ),a na E- Bay - sam nasao ovo ...
Pise ovako : High Perfomance YAMAHA YOG 90 100 mm ( na jedanaestoj strani E- Bay- a )
http://www.ebay.com/...=item4176611ae3
Cena je morska 24 dolara , to je oko dvadesetak evra , FREE SHIPPING ( salju u Srbiju ) ...
Zasto bas ovaj ? Zato sto odgovara za Kineze , precnik rupe na varijatoru je 21 mm ( za bolcnu 16 mm ) , a dijametar je 100 mm ! Standardni racing varijatori su u meri 95 mm , a ovaj je za 5 mm veci u precniku ! Po 2,5 mm sa svake strane ... To znaci mogucnost vece izlaznosti kaisa za toliko ! Ovo uopste nije sala ! Dakle , moze se ugraditi i duzi kais ! Na kaloti bi trebalo da ima 15 zuba i da je za radilicu od 16 mm ...napominjem da ako neko bude trazio , ima isti takav i za original Minarelli sa promerom rupe od 18 mm i za radilicu 13 mm...
Da bi sve ovo bilo kompletno i da bi vrsilo funkciju koju treba , uz ovo bi trebao i takav ventilvar , odnosno fiksna polutka u istom dijametru , jer jedno bez drugog ne moze ...to nisam video , mozda i ima , ali tesko je videti na slikama , a ne daju dijametar ...Ako nista drugo , na standardnu polutku treba dovariti aluminijuma , obraditi sve to lepo na strugu i to je to ...Pravi , kompletan racing varijator sa povecanim dijametrom koji ce omoguciti vecu izlaznost remena , a samim tim i vecu krajnju brzinu ...vredi probati , nije skupo , a znacemo jel moze ...ja bi se upustio u ovo , tim pre kad sam skoro otvarao dekl prenosa i konstatovao da me ocekuje skora kupovina novog varijatora , grubim merenjem sam konstatovao da MOZE da se ugradi sigurno za dva milimetra sa svake strane taj povecani dijametar ...ako bas bude sta smetalo , to ne bi bilo mnogo , tu je bjaks ...
Pokusavajuci da to resim ovde kod nas u Srbiji ( ako moze ) na KUPUJEM- PRODAJEM ukucam varijator i na trecoj strani prodaje covek isti takav , ista slova na njemu , vidi se da je iz iste ( kineske ) kuhinje samo sa rolnicama , po ceni od 25 evra ...nazovem ga , zamolim ga da premeri dijametar , kad ono standardni - 95 mm...jbg, to nije to ...
Sta mislite o ovome ? Ovo bi moglo za relativno male pare da stigne iz Kine i uz neku minimalnu doradu da se MINA i KINA ( relli ) , prenos ( uz onu zadnju remenicu Morini ) digne na najvisi moguci nivo , koji verujem , uz ovo nista ne bi zaostajao za Piaggiom ...
Ako ste voljni , ajde diskusija , polemika , pa ako vredi da porucujemo sto pre !