Jump to content

CPI Oliver city

• This topic is locked This topic is locked
463 replies to this topic

#81 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 11 August 2011 - 21:07

Danas sam se malo bavio skuterom... Sledece sto je na redu bilo je da probam da eksperimentisem sa laksim rolicama. Nedavno sam kupio 4,25 gr S6 rolice, pa resih da probam sa njima. Racunam, lakse od njih sumnjam da ce trebati pa cu barem imati okvir u kome cu tragati za pravom tezinom u odnosu na ove od 4,70 gr na skutu koje su preteske. I tako, danas sam prvi put u zivotu otvorio varijator i promenio rolice. Sta da kazem: sve ono o cemu sam pisao gore, sto me je u poslednje vreme nerviralo u radu skutera, bilo je kao rukom odneseno. Odlican start, povlacenje bez obzira da li je 1/4, 1/2 ili 3/4 gasa... Nema gusenja, nema kilavljenja na uzbrdici itd... Ipak, mislim da to jos nije 100% prava tezina jer maaaalo prevrtava. Super ubrzava do cca 70-75 kmh i onda malo vrti u prazno. Nagura do 80-83 kmh i tu je plafon. Sa teskim rolicama mogao je do 90.Cenim da ce biti oko 4,40 pun pogodak, ali videcemo. U kombinaciji ovih gore rolica dobija se oko 4,45 pa cu probati. Razmisljam da probam i sa malo meksim kontrafederom, mozda i on neda da se polutke rasire sa ovom tezinom rolica.
Jos nesto mi je zasmetalo: kada sam upalio motor, i kasnije kada sam vozio pa stanem "u leru", cuje se neko cangrljanje ispod dekle prenosa. Ne mogu da ocenim da li je kod varia ili kod kvacila, ali cuje se. Msm da sam sve vratio na svoje mesto i dotegao, ali moracu da proverim. Sta bi to moglo biti - nisam nista dirao sem rolica http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/0zbunjen.gif
Prekontrolisao sam i remen: cini mi se da dobro stoji pozadi, napred stoji na bolcni i penje se do 5mm ispod gornje ivice. Unutra je jedna sajbna od 0,3-0,4 mm. Evo slicica:

Posted Image

Uploaded with ImageShack.us
Posted Image

Posted Image

#82 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 11 August 2011 - 22:02

čangrlja ti ona krunica za kurblu, kada se stavi malo deblja podloška odmah dodiruje, a ume i kada se malo pohaba ona osovina, pa počne da se šeta samoinicijativno...

za rolnice ok, uspeo si da pustiš mašinu više u rezonancu, sad vidi još kombinaciju 3+3 da dobiješ srednju vrednost, ne bi li imao i izlaznost remena i krajnju kako valja...

#83 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 12 August 2011 - 11:41

Jel to serijski vario? Bas je bazeveze sto ne izbacuje do kraja, tu si izgubio 10km/h... :D

EDIT: Sad sam video da je multivar, onda je jos bezveznije sto ne ide do kraja... http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/0zbunjen.gif

#84 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 13 August 2011 - 11:16

Mario, on 11 August 2011 - 22:02, said:

čangrlja ti ona krunica za kurblu, kada se stavi malo deblja podloška odmah dodiruje, a ume i kada se malo pohaba ona osovina, pa počne da se šeta samoinicijativno...

za rolnice ok, uspeo si da pustiš mašinu više u rezonancu, sad vidi još kombinaciju 3+3 da dobiješ srednju vrednost, ne bi li imao i izlaznost remena i krajnju kako valja...

Majku mu, ista je podloska kao i pre a ranije nije cangrljalo??? Hmmm, ali primetio sam da poklopac varijatora tesko ide niz osovinu radilice prema bloku pa ga mozda nisam dovoljno "duboko" vratio, i sad mi je ceo varijator blize prema dekli i zbog toga cese. Jel ima ovo logike?

Boza, on 12 August 2011 - 11:41, said:

Jel to serijski vario? Bas je bazeveze sto ne izbacuje do kraja, tu si izgubio 10km/h... http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/vutra.gif

EDIT: Sad sam video da je multivar, onda je jos bezveznije sto ne ide do kraja... :)

Bozo, 'bem li ga, remen je dovoljno dugacak (804mm) a sto ne ide vislje mozda je zbog podloske, ili se potrosio (sada je 16,5 a bio je 17,5), ili su prelake rolice/pretvrd centralni, ili je neki 4. klinac koji ja ne kontam... Any idea? Obelezicu ga flomasterom kada budem probao lakse rolice bas da vidim da li ima razlike. A mogao bih da probam i bez podloske...

Nego, primetio sam da je kais jako nategnut i nije ga lako vratiti na bolcnu. Je li to "normalno"?

#85 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 14 August 2011 - 13:23

Danas sam morao da otvorim varijator da vidim sta cangrlja i da probam da iskombinujem rolice. Otvorim i imam sta da vidim: jedan slajder u dekli, drugi prikljesten u zamajcu (onaj veliki zupcanik od anlasera), treci prepolovljen! Po svemu sudeci cangrljao je poklopac varijatora jer su slajderi ispali. Vratio sam dva slajdera na mesto i sklopio da probam rolice, ali se i dalje cuje. Pretpostavljam da nije dobro voziti sa dva slajdera tako da ako neko zna gde ima da se kupe za Multivar molio bih za info?
Btw. kombinacija rolica 4,25 i 4,70 (otprilike 4,45) donela je malo slabiji start i malo vecu krajnju. Opet malo kilavi ali mnogo manje nego sa 4,70. Ovako, izgleda kao da bi trebalo jos maaalo smanjiti gramazu, na recimo 4,35. Malossi ima rolice 4,40 ali se bojim da to nije dovoljno. Da li se moze postici isti efekat stavljanjem malo mekseg federa?

#86 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 14 August 2011 - 18:52

stavljanjem mekšeg federa je isto kao da si stavio malo teže rolnice...tako da u tvom slučaju tebi treba malo tvrđi feder da bi dobio još malo na obrtajima...Slajderi za multivar ne moraju biti malossi mada ima i njih u motobikeu, s druge strane RMS-ovi su oko 150din a rade posao..

#87 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 14 August 2011 - 19:53

Pita, on 14 August 2011 - 18:52, said:

stavljanjem mekšeg federa je isto kao da si stavio malo teže rolnice...tako da u tvom slučaju tebi treba malo tvrđi feder da bi dobio još malo na obrtajima...Slajderi za multivar ne moraju biti malossi mada ima i njih u motobikeu, s druge strane RMS-ovi su oko 150din a rade posao..

http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/smile.png Pita, vec sam se us... da cu morati da trazim slajdere nedeljama!
Znaci ili da uzmem malo tvdji feder (crveni Malossi - 40%?) sa ovom gramazom 4,45 ili da uzmem Athena 4,50 gr i miksam sa ovim S6 4,25 koje imam? Sto se para tice, dodjem mu na isto.

#88 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 15 August 2011 - 12:10

Dragan NS, on 14 August 2011 - 19:53, said:

http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/sad.png Pita, vec sam se us... da cu morati da trazim slajdere nedeljama!
Znaci ili da uzmem malo tvdji feder (crveni Malossi - 40%?) sa ovom gramazom 4,45 ili da uzmem Athena 4,50 gr i miksam sa ovim S6 4,25 koje imam? Sto se para tice, dodjem mu na isto.
Jel ti montiran taj Athena torq iz potpisa ? Ako jeste -nema potrebe za tako tvrdim centralnim [ crveni malossi ],samo ce ti "ubiti" krajnju.....Posto imao skoro isti setup evo ti mog primera-malossi bela + malossi TC i rolnice 4.5gr u multivaru...Ako ides na tvrdji centralni onda idu i teze rolnice,al ja tu ne bi iso na tvrdju od malossi zute ili neke sa slicnom tvrdocom...

#89 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 31 August 2011 - 13:47

Vratih se pre neki dan sa mora i posto sam jos ove nedelje na g.o. koristim slobodno vreme da zavrsim stelovanje...
Otisao sam u Motobike i uzeo nove slajdere i Naraku rolice od 4,50 gr. Resio sam i problem cangrljanja: prosli put nisam dovoljno pritegao maticu pa su slajderi ispali iz lezista i stradali. Sto se tice rolica 4,50 gr u kombinaciji sa 4,25 daje 4,37 gr. Ova kombinacija se pokazala pun pogodak: maksimalna brzina se vratila (90 kmh), skuter lepo vuce na svim otvorima gasa, zivahan je... Samo mu sa dvoje malo nedostaje odlucnosti kada krece - mora pun gas, sto nije slucaj kada sam sam na skuteru. Malossi ima rolice od 4,40 gr i to bi sa 4,25 dalo kombinaciju od 4,32 gr. Znam da ovo zvuci kao perverzija ali sam se uverio kolika je razlika u ponasanju motora sa rolicama 4,47 gr i 4,37 gr. Priznajem da me kopka da probam mada to znaci jos 1000 din adio http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/wacko.png Ne znam, videcu...
Cvele, montiran je TD proletos sa novim delovima. Znaci, mislis da ne bacam pare na tvrdji centralni? Probacu i ja da stavim beli (dobio svojevremeno uz Multivar) cisto da vidim kako ce se ponasati.
Nego, niko nije komentarisao kako da povecam izlaznost remena u varijatoru, kome nedostaje oko 5 mm do vrha. Zbog cega je to tako, i da li to bolje? Da li je to do tvrdog centralnog, potrosenosti remena? Remen je 804x17,5 (sada je oko 16,5 mm), ima samo jedna podloska ispred bolcne oko 0,5 mm.

#90 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 31 August 2011 - 14:13

Dragane potrošen ti je remen 1mm , šta bi ti i jare i pare, taj je za bacanje polako

#91 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 01 September 2011 - 13:18

Znaci, odsvirao je svoje... A ova jedna podloska, vise se ne secam jel ona "fabricki" mora da stoji tu ispred bolcne ili je ubacena zbog boljeg starta - mozda bih mogao da je izvadim dok ne kupim remen (nova sezona)?

#92 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 01 September 2011 - 21:51

pa može sa podloškama, uvek malo dobiješ izlaznost na uštrb starta.. ako možeš da ga pritegneš dovoljno onda može da ide još neko vreme..

#93 Muhi

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 264 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimPiaggio Zip SP

Posted 01 September 2011 - 23:19

ja samo znam da ide fabricka platnica od 0.5mm. :)

#94 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 05 October 2011 - 20:43

Pozz svima! Malo sam prckao oko skutera ovih dana pa, rek'o, da malo podignem temu: primetio sam da mi je Replika postala glasnija nego sto je bila i to je pocelo da me nervira, pogotovo ujutro kada idem na posao. Pronjuskao po 4rumu postove na tu temu i prionuo na posao. Malo mi je problem bio da nabavim kamenu vunu jer se na gradjarama prodaju pakovanja od po deset tabli dimenzija 100x60 cm (Knauf). Mozda ima i negde da se uzme manja kolicina... :) Onda sam odlucio da odem u neki auspuh servis jer sam pretpostavio da bi se mogao naci neki otpadak koji bi mi bio sasvim dovoljan za prigusivac. Tako je i bilo: u prvom servisu u koji sam usao tip mi je dao toliki komad vune da sam sada miran dokle god budem vozio skuter. Cena - jedan 'ladan "lavic" i to kada mi bude usput. "A ne mora ni to" rece kad sam odlazio. Nakon toga sam otisao u Woby Haus (nije greska - tako se zove firma) i kupio celicnu vunu debljine 0,5 mm. Jedno pakovanje Womax steelwool je dovoljno da se uradi barem 5-6 reparacija prigusivaca, i kosta oko 150 dinara.
Skinuo sam prigusivac i otvorio ga: vuna i metalna mrezica su bukvalno izgoreli u poslednjoj petini (oko 5-6 cm). Prigusivac u stock varijanti (za one koji jos nisu otvarali isti) izgleda ovako:
Posted Image

Rupice su, otprilike, 2,5-3 mm.
Inspirisan Cveletovim tutorijalnom o zameni vune u prigusivacu (i utisavanju auspuha) odlucio sam da, osim zamene vune, prosirim rupice na prigusivacu burgijom od 5mm. Izbrojao sam 25 redova a rupice nisam brojao....msm da ih je 8 ukrug - znaci oko 200 rupica! Pitajte me da li mi je otpao zglob desne ruke dok nisam zavrsio posao, pogotovo kad zablokira burgija u rupi pa trgne busilicu. Ipak, za sat vremena sve je bilo gotovo. Nakon intervencije prigusivac izgleda ovako:

Posted Image

Preostalo je jos da se namota nova celicna vuna i nakon toga kamena i sve vrati unutra. Ostatak radova nisam vise mogao da slikam jer sam zurio da zavrsim i nisam hteo da prekidam posao radi pranja ruku. Ruke sam posle prao u "deset voda".Znaci, nema prljavijeg posla neko prckanje oko unutrasnjosti auspuha...
Epilog: nezgodno je licitirati procentima, ali moglo bi se reci da je bar za trecinu tisi nego pre. Malo se i sam zvuk promenio - pomalo podseca na zvuk koji daje auspuh sa prigusnim loncem, nije vise onako rezak i praskav, da ne kazem povremeno iritantan, kao sto je bio pre. Sve u svemu - ja zadovoljan, good job http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/1lol.gif

#95 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 05 October 2011 - 21:05

http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/1lol.gif Malo sam ti poravio slike ... posle ove prerade -ucinak je sasvim ok ....:)

#96 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 05 October 2011 - 21:40

Super si ga razbusio.. http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/thumbup.gif
Ako hoces da bude jos tisi, spojis po dve rupe i bice odlicno.. Npr na treku su duguljaste rupice, velike su i dosta ih je, zato je tako tih...

#97 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 05 October 2011 - 22:10

Ala si ga razbusio, može Cvele da roštilja http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/icon_biggrin.gif http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/thumbup.gif

#98 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 05 October 2011 - 22:22

Black Adder, on 05 October 2011 - 22:10, said:

Ala si ga razbusio, može Cvele da roštilja http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/icon_biggrin.gif http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/thumbup.gif

:) Omotas okolo barena dimljena crevca ....:) sam da "crce"....

Posted Image

#99 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 05 October 2011 - 22:48

Super posao Dragane! Uma da iznervira ta buka znam kako je...a što se tiče prljavih ruku ima čika Bleki-mračni majstor šemu sa nekim doktorskim rukavicama pa ga treba pitati kojim ilegalnim putevima ih nabavlja..

#100 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 05 October 2011 - 22:56

Apoteka , kom 10 din pa navlači kao kondome 2x, da ne prsne. ma batalio sam i taj sport, nema lepš nego kad panol pastom radiš piling, zaborave cure i crno ispod noktiju koliko je mekana koža http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/sign0020.gif

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users