Posted 10 March 2016 - 10:37
Sto se tice guma, odlucio sam se strpiti, previse sam puta ostavio kontakt broj, a nitko me ne zove da mi kaze jel ima ili nema ono sto trazim. A i cekam cijenu Heidenau K80 SR.
Nego, ima jedan problem.
Nakon neslavnog zavrsetka nove pumpe koja je odradila svega 10 mjeseci, presao sam na drugu koju sam reparirao, jednom mi je zastala frisko nakon ugradnje i kada sam je samo malo dodirnuo proradila je i izbacila malo baloncica, od tada nikakvih problema.
Treba mnogo vremena da se pumpa odzraci, pogotovo na nrgu i runneru purejet jer imaju male prikljucke po 5mm za dovod goriva, dok je u aprilie skoro 3x veci dovod pa su se pokazale kao poslusnije. Polozaj pumpe tako da stoji u koso pod nekih 30° s tim da je ulaz gore je mnogo bolje tehnicko rijesenje.
Kada sam prebacivao masine prije nekih 2000km, prebacio sam i pumpu sa nrga koja je radila fenomenalno, reko nek ide sve u kompletu.
Znaci sada imam trecu pumpu, ta nije steknula niti jednom na nrgu, a kada sam je prebacio na runnera odmah sam imao poteskoca oko odzracivanja, trebalo je vremena, i poslje je bilo ok.
Medjutim, zadnja 3 tjedna, nedugo kad sam podesio pritisak na maksimum, a da je optimum, poceo mi je ponekad gubiti gas na sekundu kada je brzina skoro maksimalna.
I tako sve cesce, a primjetio sam kao da gubi snagu, ide jednako jako sa 3/4 gasa i 4/4, uglavnom variralo je. Nekad se znao ugasiti u leru, uglavnom cimalice. Kad je poceo gubiti snagu tu sam prvi put posumnjao na tanku isporuku goriva.
I do jucer se stanje malo vise pogorsalo, dok nisam cuo da zvuk pumpe varira, e tu sam te ceko. A i poceo mi se gasiti kada ga spustim sa centralne nogare. Napravio sam jos jedan test, natjeram skuterce skoro u maksimalu i onda pustam gas pa brzo dodajem, tu je distribucija goriva cesto stekcala.
Moje sumnje su se obistinile, razmisljao sam o testiranju kompletnog injectiona, medjutim moje iskustvo govori da je to jako pouzdan sklop, a do sada me je na runneru mucila iskljucivo pumpa.
I skinem pumpu dole, odmah iz steka vadim full ispravnu koja radi za 3 medalje.
Odzracim koliko ide (primis u ruku i drmas), iako nikada kraja, i upalim prije vremena.
I shvatio sam da tvornicki polozaj pumpe ne odgovara za pravilan rad i najbolje izbacivanje mjehurica, cim je malo zadignem ona radi ko doksa, a kada je vratim u tvornicki polozaj onda nesto mrmlja malo.
Odvrtio sam film u glavi i sjetio se dosta vlasnika s runnerom koji su imali problema sa pumpama, cesto pumpa stekce. Izlaz iz rezervara je nizi nego ulaz pumpe sto mi se nikak ne svidja.
S druge strane, na nrgu, pumpa mnogo bolje i stabilnije radi, iz vlastitog iskustva manje problema sa pumpom sam imao na tom skutercetu, a na runneru uvijek pumpa.
Nrg ima rezervar pozadi i velika je visinska razlika na pumpu koja je skroz nisko u podnici.
Resio sam da okrenem pumpu u bolji polozaj, to cu napraviti kada budem ugradjivao manometar na benziski vod.
Nisam rekao kako se skuterce ponasa kada sam ubacio drugu dobru pumpu, ljepse i stabilnije radi u leru, ostriji i savrseno cist odaziv na gas, bolji start, ubrzava perfektno, u maksimalni radi ko doksa.
Jedno od rjesenja koja bi mi mogla pomoci da pumpa bolje radi su sljedece:
- zaljepiti mali elektromotor sa polumjesecom od zeljeza odnosno staviti vibrator da stalno drma pumpu, dolazi i opcija da vibrator radi samo kada stisnem kocnicu.
- ubaciti elektronsku pumpu niskog tlaka i protoka koja ima oko 0.5 bara da prisilno puni glavnu pumpu.
Evo kako izgleda distribucija goriva do pumpe, i trenutni radni pritisak, gorivo je 3.2 bara, a ostalo donosi kompresor.
Dakle trebam odraditi sljedece: povecati pritisak prirodnog dovoda goriva iz rezervara na ulaz pumpe, gorivo mora silovitie ulaziti u pumpu.