Jump to content

Aprilia SR50 2014 carb.

308 replies to this topic

#181 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 19 March 2016 - 19:56

Jeste, u pravo si Lauda. Mislim na Ah.. e hvala, uzeci 12Ah ako pase u "kutija" za akumulator...

#182 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 19 March 2016 - 19:58

Samo bih se nadovezao da je AcaPostar u pravu kada misli na kapacitet i mogucnost pravilnog punjenja akumulatora preko namotaja. U sustini ako nemas potrosaca velikih koji vuku direktno sa akumulatora onda i nemas potrebe.
Samo sto vise Ah ne skodi, dok manje Ah moze da skodi.

#183 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 17 April 2016 - 15:01

Ugradio sam multivar, ali nesto nisam impresioniran.. :D Jest da je skuter ideo super i bez multivaru, ili pa ja sam previse ocekivao/ A i setup nije bas u redu... VlatX imace puno posla dur nastelujemo ovo...

Sad je ovako:

rolnice 3x 4.7 + 3x 6.4 = 5.55/5.6
ljubicasti centralni, fabricni federi na lamelu
dizna 60, igla spustena skroz dole
malossi x special remen

Kroz ubrzanje je oko 9200-9300, onda padne, a posle neko vreme krene da se pokacuje i najvise sam stigao do 9700 mislim.. ako je tocen obrtometar, trebao bi bit tocen :)

GPS max je 85-86.. ma ovaj moj skuter nikad nije ideo mnogo na krajna brzina, nikad se ne penje kais do vrva variatora/

ove 2 slike su na puna gas

Posted Image
Posted Image

ova je na 50-60% gas mislim

Posted Image

a evo varijator

Posted Image
Posted Image

Sutra cu da ugradim dizna 64, fali mu gorivo 100%.. probam pa javim :) A mozda i treba malo lakse rolnice, da vrti bar 9500 kroz ubrzanje, sa 10.000 na max/

Sta vi mislite ?

#184 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 21 April 2016 - 23:17

Znate da sam imao problem sa kilometarza... To je bila jedna golgota, koja konecno se zavrsila. :D

View PostSpenserMKD, on 02 April 2016 - 16:12, said:

E ovako sad... proverili smo dzek, ima struja.. znaci problem je u kilometrazi... rasklopili plastike, ali kilometraza zatvorena hermeticki.. majstor VlatX je sa bonsekom posekao od strane, pa otvorili smo je.. mirisalo na izgoreno, nasli smo problem.. sad u ponedeljak da vidimo elektricar sta ce da kaze, jel moguce da se tu nesto spasi ili ne...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Italijani su tablu hermeticki zatvorili, al ne znaju da makedonac-balkanac ce da je pojebe. VlatX sa testerom je to posekao i otvorio. Ondak sam predao plocu kod jedan majstor, da to sve fino sredi. Sredio je, probamo na motor- radi sve dobro.. namontirujemo tablu, zalepimo sa silikon - i kad smo pomisili da je kraj - kad ono pozadinsko svetlo ne radi ! VlatX kaze Bajo nosi se, dosta ti je i ovako, zajebi svetlo.. odem ja kuci, i otvorim jedva sklopena tabla. Otvorim to, i danas odem kod VlatX, da sredimo pozadinsko svetlo... Onda se lenta dioda za pozadinsko svetlo- skrsila, pa bajo je ugradio homemade lenta sa dijodima... sad imam unikatna tabla, sa belo pozadinsko svetlo. javna pohvala i zahvalnosti za VlatX, za strpljenei volja za rad, sto me je trpeo i sredio ovo, :D

Posted Image
Posted Image

Posted Image

A sad sleduje stelanje multivara. :D

Edited by SpenserMKD, 21 April 2016 - 23:25.

#185 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 22 April 2016 - 06:14

koje su ti komponente na kraju u tabli pregorele ? neki tranzistori ili diode, ne vidim bas na slici, bas je blic bljesnuo po njima ?

#186 VlatX

Član

• Moderators
  • 808 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian 28C

Posted 22 April 2016 - 15:36

Диоде и кондезатори за улазно коло,односно за грецов спој табле

#187 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 05 July 2016 - 15:24

View Postdajteh, on 03 July 2016 - 10:15, said:

Meni je na piaggio 50 hyper pro 2 bloku najbolji 811x18.5 remen, s njim sam izbacio najvise najbrzih rezultata, a i svi ostali parametri su odlicni.
S tim da je najbolje uzeti original piaggio remen sa zutom i plavom kockom na sebi, ili mitsuboshi 811x18.5.

Malossi special mi je bio dobar u jednom momentu kad sam imao produzenu getribu na 50ccm, ali sa stock getribom nije niti na 70ccm. Zaostaje u krajnjoj brzini, i ranije dize okretaje motora.

Jaooo... ja vozim malossi X special, i na krajna ne ide koliko sto treba, sa multivar sa spuh... 85 gps/ Rasipao sam postavku karburatora, ugradio 64ka umesto 60 dizna, rasipao smesu, mislio sam da fali gorivo na krajna i zato ne ide.. A sad citam ovo. A sumnjalio smo u kais, posto jedan drugar preleti me na krajna samo so spuh i 4.7 rolnice, ostalo sve fabricki, cak i so 53 dizna. Hvala, stavicu opet fabricni remen i probacu krajna.. a za karburator, doprva cu da pitam. :D

#188 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 10 September 2016 - 15:26

Kako ste momci ? :) Jeste nekad culi za SR50, sa multivar i yasuni Z, a da ide max 80km/h a trosi 4l/100km ? Epa evo je, ova moja, trosi al ne ide :D
- 15.000km
- yasuni Z
- multivar sa 5.7gr rolni
- fabricni kais piaggio
- dizna ? igla ? smesa ? ne mogu da pogodim
- ngk br9es

Sjebo sam karburator, dirnuo sam straf smesa, i ne mogu da ga pogodim nikako... tako da skuter katastrofalno ide, i sa 60, i sa 64 dizna, i sa krenuta igla i sa spustena.. uzas.
Sad sam citao tema za karburatora, pa da vidim dal sam nesto naucio... probat cu sa 64ka i igla skroz dole (ili jedan zub krenuta), pa mozda uspem da nastelam taj strafic za vazduh. Imam i obrtomer, ako to pomaze. Imam samo 60 i 64, prvo so 64 cu da probam, pa posle ako ne valja, tarzicu drugi brojeva dizne..

Aj sad pred kraju sezona da ga sredim, za zima da ostane samo da izvadim i izmerim dimenzije yasuni z, i neke sitnice. :)

Neki sovet nesto ? :D Za stelanje smese vodit cu se po ovo, procitao sam u tema za karb..

Stelanje karburatora se radi ovako: Zavrnes saraf od ler gasa tako da motor pocne raditi ubrzano. To je onaj saraf koji je veci i viri van iz karburatora, a cesto na sebi ima i feder. Onda sarafic od smjese zavrnes skroz do kraja, i odvrnes tri kruga. Paznja za laike ! Puni krug sarafa nije, kao sto neki misle, ako urez za srafciger na sarafu stoji okomito, i mi ga odvrcemo ili zavrcemo dok opet ne dodje u okomicu - to NIJE puni krug, nego samo POLA KRUGA. Kada si odvrnuo saraf za smjesu 3 kruga, okretaji motora ce pasti a moze se desiti i da se ugasi. Ako se ugasio, pojacaj jos ler gas i upali motor. Sada zavrci sarafic od smjese polako, i slusaj okretaje motora. Primijetit ces da na jednom mjestu motor pocinje ubrzavati kako zavrces saraf od smjese. Nastavi sa zavrtanjem, kada okretaji motora pocnu padati (motor usporava) vrati sarafic od smjese tamo gdje motor najbrze radi. Sada spusti ler gas na normalu da dobijes miran rad motora, i to je to.

Edited by SpenserMKD, 10 September 2016 - 15:27.

#189 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 10 September 2016 - 16:50

Deluje mi kao dobar prevod na Makedonski :)

#190 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian Falcon 50R

Posted 10 September 2016 - 17:00

A da probas malce pogolema dizna :D

#191 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 10 September 2016 - 18:27

A jel to nov auspuh? Jesu skinute obe blokade?

#192 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 11 September 2016 - 00:23

View PostMario, on 10 September 2016 - 16:50, said:

Deluje mi kao dobar prevod na Makedonski :)

Ma sve je to ok, vi ste sve lepo pisali, ja sam procitao.. al imam problem kad treba da uradim to na delo. :D

View PostAcaPostar, on 10 September 2016 - 18:27, said:

A jel to nov auspuh? Jesu skinute obe blokade?

Bio je nov, skinuli smo blokade, ima na ova tema na prvih stranica... bilo je lepo, ali ja sam sjebo karburator.. i sad treba da ga opravim...

#193 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 11 September 2016 - 00:46

Šta si tačno radio ? Kako si razdesio karb ?

#194 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 11 September 2016 - 07:08

Mene su oduvijek fascinirali ljudi koji su stelovali karb iskljucivo i samo pomocu serafica smese. A uverenja su toliko jaka da sam bukvalno poverovao.

Lepo je opisano u onom odlomku, ali to je samo dio price oko stelovanja karbosa. Za 17.5karb PHVA treba jos odlomak za glavnu diznu, pilotka, igla, saug, seraf lera, retko klipic za vanserijske cilindre, setup airboxa gdje imamo protocnost sundjera i precnik usine lule koja uvlaci zrak izvana.

Pa se tako dobro sjecam onih koji su podesavali karb iskljucivo pomocu serafa smjese i njihovih izjava za 50ccm:

- okrenuo sam ga za 1/2 kruga u desno i sada mi trosi 4l vise
- okrenuo sam za za 1 krug i zalepio je, kasnije sam ustanovio da ne radi uljna pumpa, da li sam nju zatvorio sa seraficem
- okrenuo sam ga za 3/4 kruga i nece vise upaliti, kada sam vratio opet nece paliti
- okrenuo sam ga za 1/2 kruga i sada trosi svega 2.8litara na 100km, a kroz u ubrzanje imam 10800rpm
- imam diznu 140, ali za 50ccm cu sve dotjerati pomocu serafa smese
- zavrnuo sam serafic smese i sada mi ide 115 opusteno, prije je isao 75max.

Dakle, seraf smese je magican za mnoge bio, i resenje svih mogucih problema.

#195 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 11 September 2016 - 11:08

View PostMario, on 11 September 2016 - 00:46, said:

Šta si tačno radio ? Kako si razdesio karb ?

Ma vozio sam ga sa dizna 60, bilo je ok. Ali na full gasu nije reagovao nesto, i nije ideo mnogo, i aj da probam sa veca dizna prvo. Ugradimo 64, opet isto. I aj kao demek da pustim malo vise gorivo, i zavrnem strafic... i odo sve u pm. :D Posle i nije palio ladan, jednom sam u 02:45 uvece, kurblao 45minuta na 20km od kuci, a u medjuvremenu vrtio onaj ler straf, pa i za smesu... hahahaha, totalni retardinjo. :D Sad ima 60, al na full gasu ne svidja mi se boja svecica, zato cu da ubacim 64, i opet probam..

Dajteh, znam da je to samo mali del od cela konfiguracija, ali sva druge osnovne postavke kao dizna, igla gore dole, mogu promeniti, ali ovo nemogu da pogodim nikako.. Samo da ne vrne ovih dana kao do sad, sredicu ga. :D Nemogu da trazim perfekcije, ali ne valja da mi se davi u benzin, i da trosi 4.5/. To sam najvise osetio na sredna gas. Ne pamtitm vise kako je bila konfiguracija, zato od sad zapisavam kako ce da bude.. :)

Edited by SpenserMKD, 11 September 2016 - 11:10.

#196 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 11 September 2016 - 11:56

Ajd ovako,
Vrati diznu koja je bila i podesi sarafic na jedan i po krug, pa kreni ispocetka.
Da dobro procitas i naucis teoriju o stelovanju karba. Mi ti ne mozemo nastelovati karb ali ti mozemo davati smernice.

Sent from my Xperia ZR using Tapatalk

#197 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 17 September 2016 - 17:11

Evo isprintao sam instrukcije za stelanje ler gas/smesa, i probao... mislim da 90% sam pogodio.. :D

Evo tri slike na full gasu inace... glavna dizna 60, igla krenuta jedan zub od najspustenija...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Primetite kao na vrv na navoj, ima malo kao belo, a ostali namotaji nadole su crni... treba da ubacim 64 valjda. ? Zanima me, ako smesa nije podesena kako sto treba 100%, dali i to utice na boja svecica na ful gasu ? Ja mislim da jeste, neli ?

#198 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 17 September 2016 - 17:30

Narvno da utice na boju, zato i gledamo u svecicu kad stelujemo karb.
Prvo, batali sve i nabavi set dizni, na 2 broja razlike, ti u stvari ne stelujes karb nego se igras sa srafom za smesu... nema sta da se steluje sa 2 dizne, dzabe sve..

Svecica je suva, bledunjava, ima tragove sagprelog ulja po sebi i ta zuckasta boja je od ulja, nije crvenkasta od sagorelog benzina, fali goriva!

#199 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 17 September 2016 - 17:31

Eto tako, kratko i jasno. Hvala.. :) Inace sutra ako ne vrne, probacu sa 64, da vidim rezultate.. Znam ja da treba celi set 60-74, Ma nema kod nas dizne na 2 broja razlike, poracim od net, pa za sledeca sezona na prolet da imam sve spremno. :D

Edited by SpenserMKD, 17 September 2016 - 17:33.

#200 SpenserMKD

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 267 posts
  • MestoSkopje
  • VozimAprilia sr50

Posted 17 November 2016 - 11:43

Pozdrav momci/

Odo ja da vidim moj skutercic, pa prilicno sam se iznenadio...

Posted Image

Kap po kap, tece dvotaktola iz masina.. kroz poklopac, na stender i dole na zemja.. posle treba da otvorim i da vidim od gde to tece, j**em li mu mater. Skuter nije vozen 3-4 dana, i ovo sad se pojavilo iznenadno.
Da li ste vi imali vakvi slucaj, da ne je neka mana, ili samo kod mene.. :D

15 user(s) are reading this topic

0 members, 15 guests, 0 anonymous users