jako je to za***no

cilindar vs auspuh
rezonanca auspuha diktira najbolju isporuku snage, takoreći u njenom centru će biti cilindar najjači... a ona se opet može pomerati u zavisnosti od uglova prelivnih i ponajviše od izduvnog kanala... imaš u kalkulatoru auspuha to da izračunaš
onda cilindar je bitno da ti bude u najboljoj sprezi upravo tamo gde će ti biti centralna rezonanca auspuha, dakle najbolja ekslpoatacija radne zapremine će biti kada su kanali i auspuh u sprezi na istim ili bliskim obrtajima
onda imaš te pritiske, nerealno je očekivati da će jedan cilindar raditi pritiscima preko 180 PSI-ja, takoreći za veće pritiske je potrebna HPC radilica, optimizirani blokovi, itd.. stock - pogotovo kineski zaostaje i za minareli blokovima po pitanju zapremine primarne kompresije....
isto tako bitno je uskladiti stepen kompresije sa celom postavkom C parametar, radni režim cilindra - centralna rezonanca auspuha itd... zato je i tako ozbiljno odrađen kalkulator stepena kompresije, jer se uglavnom 5 puta sve pomera dok se ne dovede do prave željene mere... pa tu imaš dva zaptivača, ispod i iznad cilindra kao i glavu sa kojima to možeš da manipulišeš....
pa preko svega toga dolazi rezonanca usisa, koju ako imaš u ciljanim obrtajima onda osetiš poboljšanje za oko 20% +/-, ako je nemaš onda je ok... kako kažu stari majstori "vrti se to i sa airbox-om"
posle ovoga ti ostaju samo sitnice, prenos i karburacija.... mislim nekada su sitnice, a nekada se us***eš jer je motor toliko neraspoloživ i pritisci na obrtajima koje ti želiš da eksploatišeš toliki da jednostavno nemaš dovoljno tupu iglu, a i kada je nađeš, onda ga zalepiš jer je u rezonanci premršav.... takoreći vučeee ne spuštaj gas osim ako nećeš da staneš... ručica gasa postaje swtich on - off
eto ... sve ide nekako u krug...
snaga iz kalkulatora je teoretska i ukoliko možeš da je dobiješ... (misli se na sve one postavke o kojima sam pisao gore) onda je ona 25% manja na vretenu radilice i za još 20% manja na točku...baš kako je i napisano u svim analizama na forumu koje su postavljene...