Jump to content

Apn 6 Race

168 replies to this topic

#1 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 05 January 2015 - 00:25

pozz ekipa, eto posto krecem u sastavnjanje makine za ovogodsinju sezonu ph ( prvenstvo hrvatske ) zelim to podijelit s vama uglavnom radi se o motoru mog prijatelja koji je odlucio da se okusa u tom natjecanju, radi se o ovoj sasiji

sta se tice makine zasad mogu samo da vam bacim sliku cilindra i njegovu izradu, cilindar je napravljen vec unazad par mjeseci i nesto vozen lagano isproban, ima jos nekih dorada na njemu pa cemo i to popratiti tekstom i slikama , uglavnom motor je kupljen vec ko trkaci stroj ali prethodni majstor nije koristio bas kvalitetne materijale ( dijelove ) pa je dovezen meni da to preslozim i doradim do kraja , radi se o tome da cemo probat za pocetak izvuc 80 % iz tomosa a kasnije i maximum - vidjet cemo kak ce to sve da sljaka u voznji i naravno kolko ce vozac bit spretan u samom takmicenju - dali ce bit neophodan daljnji tuning ili ce vec iz ovoga izvuc neke rezultate

Attached File  IMG_0795.JPG   145.09K   87 downloads
Attached File  IMG_0799.JPG   126.65K   95 downloads
Attached File  IMG_0824.JPG   119.75K   73 downloads
to su starije slike cilindar je dozivio neke sitne preinake sto cu objavit sutra dok poswlikam i ostale radove koje sam zapoceo po pitanju masine , svaka kritika i savijet su dobrodosli . L.P.

#2 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 05 January 2015 - 00:28

vidim nije mi pola slika ubacilo ;)
Attached File  10445513_10205752068466189_4921212002452883948_n.jpg   83.27K   39 downloads
moramo da utvrdimo koji je najbolji i najlaksi nacin ubacivanja slika

#3 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 05 January 2015 - 00:43

eto ponovno postam slike izrade cilindra valjda ce sad uspijet
Attached File  IMG_0773.JPG   137.01K   86 downloads Attached File  IMG_0776.JPG   167.95K   95 downloads Attached File  IMG_0787.JPG   121.7K   93 downloads Attached File  IMG_0790.JPG   139.53K   78 downloads

#4 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 05 January 2015 - 00:44

Pozdrav, veoma interesantan projekat :)
Veoma korisna aplikacija na smartphone-u je Tapa-talk, moguce je uploadovati slike direktno sa kamere ili iz galerije... ;)

Sent from cigla over taraba using tamba-lamba

#5 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 08 January 2015 - 14:25

pocelo se konacno s rastavljanjem masine, naravno vec pri samo skidanju masine ima sta da se vidi
Attached File  10877802_10205752156228383_732701323_n.jpg   36.69K   29 downloads
rastavljajuci dalje uvidjam da je sve u trescu i da ce bit puno posla kojem se nisam nadao, potrebna je zamena lamela - sve se razletilo jedva sam lamelu izvuko van posto ima ojacanu salicu kumpluga ( jedino je ona dobra u ovoj masini ) kajla biraca je zivo zlo !Attached File  10872644_10205760554398332_155239758_n.jpg   72.57K   35 downloads
Attached File  10888274_10205760675841368_414154239_n.jpg   64.61K   33 downloads
odlucio sam i da zamjenim vijke cilindra ( posto su ovi kraci od apn-a, ja hocu da stavim od t 15 kako nebi imo problema pri zatezanju cilindra ) naravno i tu je odradjeno to posteno muzijerski Attached File  10904156_10205806308302151_90556567_n.jpg   51.26K   27 downloads
posto su blokovi katastrofa stanje odlucujem se da cu mu ustupit svoje ko sponzorstvo za ovogodisnje natjecanje .
pa ukratko da opisem sta ce da se radi, promijnit lezajeve radilice, semeringe, kompletne semeringe mjenjaca ( viljuske, selektora ) te kurble, radit ce se na karteru blokova odnosno zapunjavat cu prostor oko radilice nebi li dobio sto veci primarni tlak , cilindar ce dozivjet zavrsnu fazu isto ko i klip, kapu cu iskomrpimirat na komprsioni odnos oko 11:1 posto volim da lakse motor ide u turu i ove godine decko koji vozi ima 75 kg sto je idelano za moje uslove posto su mi dosadasnji soferi imali preko 80 kg pa sam morao ic na vecu kompresioni odnos ( odnosno trazit vecu snagu od nule ) sto je kao posljedicu imalo smanjenje krajnje brzine ( radilica ce biti odradjena na nacin da umjesto donjeg kavez iglicastog lezaja nece biti kaveza vec samo iglice jedna do druge ) sto se tice getribe koristiti cu standradni tomosov mjenjac s 5 brzina posto su nam zabranili pravilnikom koristenja 6 brzina - to je mali nedostatak, za paljenje cu koristiti idm franco morini lagano paljnje s unutrasnjim rotorom ko sta vi u tuningu skutera koristite selletru pvl i slicno ! cilindar ce bit navinut na nekih 80 % tako da ako bude jaka konkurencija i ako ivan bude losije vozio imam prostora za doradit jos i dodat 20 % gore da bude konkurentan ( isto tako koristiti cu klip losije kvalitete - klasicni L klip metor tomosov koji ima dve karike gdje takodje ostavljam prostora za zavrsni tuning i ubacivanje klipa vertex s 1 l karikom ! svi daljni radovi bit ce popraceni detaljnim slikama i video uradkima ! sad vam pustam svoj proslogodisnji motor koji sam radio zajedno s covijekom koji me poucio svim osnovama tuninga i koji je sad u njegovom vlasnistvu posto je motor bio slagan pola pola pa sam ja odlucio prodata svoj dio njemu posto je on u godinama i zeli da ima doma repliku d6 motora :) motor turira moj prijatelj i proslogodisnji ph prvak u klasi 125 sp :)

#6 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 08 January 2015 - 15:33

jer imaš nekako mogućnosti da odradiš prvu brzinu, nalik ovoj što Petko vozi... ta prva se svakako ne koristi ni za šta osim za start, a ne bi bilo loše upregnuti prenosni odnos da imaš svih 5 na raspolaganju u bliskom spektru...

nisam te sad potpuno razumeo, tvoja d6 replika više nije u tvom vlasništvu, šta se desilo na kraju sa s6 inner paljenjem, da li si uspeo stator okrenuti i dovesti piaggio s6 da radi na levoj poziciji, suprotan smer okretanja.. za ostale koji nisu u toku, Yoco je imao problema na 12k kada mašina počinje da puca, tipičan primer gde kondenzator čeka ceo krug za okidanje, inner je projektovan za skuter i desnu montažu....

što se tiče cilindra, vidim da bušiš za boost-e, dakle ovde neće biti cevčicom odrađen prolaz i neće se menjati blok... kakvi su utisci, da li si ovaj koncept već vozio-testirao ?

i na kraju koji spuh ? :) čitao sam da su na Grobniku krenuli na D6 voziti Yasuni C16... dokle ovo ide ?

#7 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 08 January 2015 - 16:37

Htio sam da uzmem ovaj menjac od petka no netko je bio brzi od mene, tako da mi i tu ostaje rupa koju kasnije mogu nadopunit . Tako je taj d6 je prodat mom kolegi s kojim sam ga radio u paru , ovaj motor takodje nije moj ja samo radim mehanicki dio koji sam odlucio podjeliti s vama ! Sto se tice selletre i ona je otisla s d6 nakraju sam okrenuo stator i bilo je savrseno - preporod veliki , ovaj cilindar je isproban i ide zadovoljavajuce promjera je 41 ugao ispuha -192,2 prelivi nisu uskladjeni stoposto primarni su mi na 130 a sekundari 135 sta nije baa dobro ali opet tu je ta mogucnost nadopune cilindra, usis mi je na nekih 175 uglavnom kako cu radit sastavljat slikat cu i realizirat cemo sve , nisam se odlucio na 5 prelivnih iz razloga sto nema kvalitetnijeg klipa s spojem L karike s ispusne strane - a probao sam obradit kariku ko sta si mi ti predlozio i nije dugo trajalo posto je prelazila preko cijelog kanala - jednostavno ke pukla i napravila stetu , s druge strane radio sam i prestiftavanja ali ni to nije nesto jer je tesko to odradit sto postotno - za one koji neznaju taj cilindar ima 5 kanala taj 5 kanal je povezan bakrenom cevcicom iz kartera kako bi mogo prevest smjesu preko usisa jer je nama pravilnikom zabranjen lamelarni ili roto usis - imam odradjeni jedan takav cilindar 38, 5 mm i trazim kvalitetan klip , evo par slika !

Attached Files

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 08 January 2015 - 17:40

ehh super, drago mi je što čitam tvoje redove za s6 paljenje.. dakle to će biti dobitna kombinacija, ima da pojede varijabilno ove motoplate za doručak, a i varnica je na 35kV... imao sam taj problem sa pucanjem na kymco skuteru 2007-2008 jer mu je stator fiksni probušeni šrafovi kroz jezgro i mogao sam samo sa pick-upom da pomeram tačku.. međutim pošto je nabijanje svega 2-3 stepena pre pick-a, za čas posla sam ga obišao i na 21 stepen pucao, kao i ti, samo mnogo ranije .. već na 10500+ jer je stock kondenzator slabiji od tog koji je došao sa s6...

dugo godina nisam uspeo da odgonetnem gde je problem,. da ne pričam koliko mi je na 10k već ponestajalo snage zbog slabašne varnice, kačio sam i osciloskop i menjao bobine, sve uzalud... dok pre par godina , a odavno sam prodao kymco, nisam shvatio problematiku, tačnije Cheese mi je na to predočio kada je radio varijabilno sebi.... tako da je tvoja situacija bila ekstra brzo detektovana i obrazložena...

najverovatnije ću i ja na devu pakovati neki inner za pia mašine...

što se tiče sastava karike, rekoh ti MHR apeluje na obradu ivica pod 45 stepeni, to naravno ne znači da će da pije vodu i na drugim modelima.. šteta što samo meteor 42 ima sastav L dole sa strane, pa nema druge treba juriti neki kvalitetniji klip.. taj koncep sa tim boost-ima donosi 19KS zaista impresivno i elastično, reklo bi se dobitna kombinacija za stazu punu krivina...

#9 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад
  • VozimTomos D6, Tomos a55

Posted 09 January 2015 - 03:29

Све похвалле за пројекат као и за трке које се одржавају у оквиру ПХ.
Позивам вас све да дођете на неку од наших трка које ће се организовати у току 2015. године, ако је могуће у што већем броју, јер је код нас, као што сам рекао, стање очајно што се тиче броја такмичара.

Морам и да се огласим поводом мењача ;)
На првој трци га нисам имао(мислим на тај тркачки, 2-6), возио сам стандардни а на другој сам већ изгубио снагу, мотор није ишао како треба, и није ми одговарао мењач.. Разлика између "5" и "6" брзине је била незнатна, јер сам ја морао да терам краћи пренос због тога што, као што рекох, мотор није хтео да иде.
Сигуран сам да је то добро, прва брзина је од ДМС томоса, са 14 зуба, а пета са односом 1 (28:28) и сад би ми добро дошао, али га продајем зарад куповине других делова а и покрића трошкова сезоне...

Вама требају мотори са јаким средњим опсегом, због саме конфигурације стаза које имате, све је то прилично изломљено чини ми се.
А која су ограничења ? Рекао си да само томос цилиндри смеју, кад је већ тако, могао би неко да се сети и да узме т12 к да га мало дотера на меру:) свакако да је у предности што се тиче мањег трења клипа у цилиндру мада може и бт да иде одлично. Чак шта више, бт може да буде невероватно брз :)
Реко си да немате ограничења што се тиче промера клипа, је л то значи да смете и 44мм да ставите ?? Мењач је ограничен на 5 брзина а карбуратор, паљење ?

Сигуран сам да знаш ко је "мали" Мартин Вугринец, како је он прошао ове сезоне у ПХ? Нисам га то ни питао кад смо се видели, а ни кад смо се последњи пут чули...

#10 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 09 January 2015 - 11:55

ja koristim bt cilindar odnosno sl - t 15 cilindar to je najjaci cilindar koji smijemo da korisitmo, i njega svi preferiraju guseni je, tako je klip se smije imat koji hoces do 44 mm ja se krecem uglavnom od 40 do 44 mm ovisno sta uspijem nabavit od klipova, no kako prolzais mjeru 42 na cilindru ostaje jako malo stijenke i do pol mm na mjeri 43- 44 i usled toga se javljaju velike temperature i dolazi do krsa . paljenje mozes da imas sta ti volja isto tako i karburator, znam ko je martin classica uspio je da pokupi sve pokale koje je moga da uzme - bio je ove godine u red bull - ovom natjecanju mladih talenata odnosno selekciji i od 130 drzava svijeta plasirao se medju 12 najboljih tako da sljedecu sezonu ce vozit red bull cocke cup . te ako ce zadovljit red bull to ce mu bit odskocna daska u elitni dio moto gp - a vjerojatno si i cuo za to sve . mediji su brujali o tome konstantno, barem nasi a vjerojatno i vasi posto vozi pod vasom zastavom ;) sto se tice dolaska tomosa kod vas - ne vjerujem da ce netko doc jer su i kod nas financije jako lose a i nasi motori tesko da bi bili konkurentni vasima , koji je pravilnik za vase masine - ima li ga gdje pa mozda nesto slozimo konkurentno i dodjemo bar na jednu trku vidjet kud, sta, gde ?

#11 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 09 January 2015 - 12:15

deva ima 13 zuba kod mene za prvu, možda ćeš to lakše pronaći od DMS-a

http://forum.pyrothe...1601#entry51601
Posted Image

#12 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 09 January 2015 - 12:31

View Postyoco_mci, on 09 January 2015 - 11:55, said:

ja koristim bt cilindar odnosno sl - t 15 cilindar to je najjaci cilindar koji smijemo da korisitmo, i njega svi preferiraju guseni je, tako je klip se smije imat koji hoces do 44 mm ja se krecem uglavnom od 40 do 44 mm ovisno sta uspijem nabavit od klipova, no kako prolzais mjeru 42 na cilindru ostaje jako malo stijenke i do pol mm na mjeri 43- 44 i usled toga se javljaju velike temperature i dolazi do krsa . paljenje mozes da imas sta ti volja isto tako i karburator, znam ko je martin classica uspio je da pokupi sve pokale koje je moga da uzme - bio je ove godine u red bull - ovom natjecanju mladih talenata odnosno selekciji i od 130 drzava svijeta plasirao se medju 12 najboljih tako da sljedecu sezonu ce vozit red bull cocke cup . te ako ce zadovljit red bull to ce mu bit odskocna daska u elitni dio moto gp - a vjerojatno si i cuo za to sve . mediji su brujali o tome konstantno, barem nasi a vjerojatno i vasi posto vozi pod vasom zastavom ;) sto se tice dolaska tomosa kod vas - ne vjerujem da ce netko doc jer su i kod nas financije jako lose a i nasi motori tesko da bi bili konkurentni vasima , koji je pravilnik za vase masine - ima li ga gdje pa mozda nesto slozimo konkurentno i dodjemo bar na jednu trku vidjet kud, sta, gde ?

Па нисам знао да смете и до 44мм да користите... То је више 70ццм него 50.
Код нас је правилник свеобухватан, и генерално се односи на све класе које се возе код нас, али ево да издвојим неке појединости које се односе на класу 50:
Код нас мотори смеју да буду 10% веће запремине од номиналне запрениме класе, што значи да у 50ццм смеш највише 55ццм да имаш, у 250 највише 275 итд итд...
Код нас немаш ограничења по питању цилиндра, али мора мотор са клипним усисавањем. Сви имају водено хлађене моторе, ја сам једини са ваздушно хлађеним, дакле сме водено хлађење. Карбуратор који хоћеш, паљење које хоћеш, мењач који хоћеш. Точкови морају да буду или 17" или 18", не сме 16", а не смеју ни "Slik" гуме (без икакве шаре). Општа ограничења налажу да се користе мотоцикли до 1978. године, али је за класу 50 остављен изузетак, и томос бт сме да се користи.
Било који мотор да се дотера са ламелним/рото усисом иде у класу Open Special где сее трка против "нових" хиљадарки типа kawasaki 900R и сл. Дакле, клипно усисавање, 50ццм(+10%) 17" и то је оптрилике то :)
Мислим да би вам Батајница била најзгоднија, али само ако се буде организовала ове године, јошувек је то упитно :) објавићу календар такмичења чим га добијем

За Мартина знам све, него нисам знао како је прошао у ПХ. Друго,Red Bull Rookie Cup вози за вас, а не за нас.

#13 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 09 January 2015 - 12:49

View PostMario, on 09 January 2015 - 12:15, said:

deva ima 13 zuba kod mene za prvu, možda ćeš to lakše pronaći od DMS-a

http://forum.pyrothe...1601#entry51601
Posted Image

Сад сам читао ту тему, и сам кажеш да је левво од апн, а десно од е90. Зар прва брзина од апн нема 9 зуба, односно од е90 10? Са 13 није сигурно... :)
Ја имам прву са 10 зуба, и остало стандард од апн

#14 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 09 January 2015 - 13:07

da da u pravu si, jbm ti permutujemo APN je sa 9, a ova moja je od E-90 sa 10, i prenosi se na 38

onda je značajna razlika ako je kod DMS-a prva 14

#15 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 09 January 2015 - 14:07

Eto bacio se ja odmah u potragu i na svoju srecu pronasao dvje e 90 prve - nisam ni znao da ih imam

Attached Files

#16 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 09 January 2015 - 14:18

View PostMario, on 09 January 2015 - 13:07, said:

da da u pravu si, jbm ti permutujemo APN je sa 9, a ova moja je od E-90 sa 10, i prenosi se na 38 onda je značajna razlika ako je kod DMS-a prva 14
Па да, прва од дмс-а му дође нешто краће од апн друге која има 16 зуба (ако се не варам). Међутим, већина ново-направљених мењача има 15 зуба за прву брзину... Дакле, нешто између :)

#17 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 09 January 2015 - 18:38

ako ima itko kakv mjenjac povoljni s 5 preradjenih gangova neka se javi ili tu prvu duzu od dmsa

#18 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 09 January 2015 - 21:55

View Postyoco_mci, on 09 January 2015 - 18:38, said:

ako ima itko kakv mjenjac povoljni s 5 preradjenih gangova neka se javi ili tu prvu duzu od dmsa

Тешко да ћеш наћи поново прву од дмс-а...
Али ако се нешто појави, јавићу, али чисто сумњам. Последњи мењач који је био за продају је био пре годину дана, фабрички Д6 шестостепени мењач, али је продат 15минута након оглашавања (ја звао , било резервисано)

#19 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 14 January 2015 - 22:30

radilo se nesto sitno , odneseni su blokovi tokaru na slaganje umetaka, isto tako i radilica za upresavanje i centriranje, bit ce gotovo sutra pa cete vidjet kak je odradjeno : danas uglavnom od dosade doradil malo rubove po cilindru , sposlozil klip i ispoliral celo, rastepel mjenjac i ubacil novi trn, zamijenilo lamele, montiral elektroniku na šasiju, te napravio nosac za nabavljeni mini lcd koso metar , uglavnom pripremam se pomalo za sastavljanje u vrpu Attached File  IMG_0984.JPG   63.16K   35 downloadsAttached File  IMG_0997.JPG   124.04K   43 downloadsAttached File  IMG_1012.JPG   93.16K   40 downloadsAttached File  IMG_1016.JPG   122K   37 downloadsAttached File  IMG_1018.JPG   106.35K   38 downloadsAttached File  IMG_1014.JPG   150.96K   36 downloads
i nije mi jasno kak okrenut slike slikam noramalno a forum ih uvijek izokrece na sve mile nacine :)

#20 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 15 January 2015 - 22:08

Eto dosli blokovi s piksama, naravno donesli hiljadu i jedan problem , neko je zajebo u mjerama donje bocne ploce su previse u plusu i radilica se ne okrece, mislim mogo sam to da resim da strugnem radilicu 2 desete i bok ali onda nece ni jedna druga da pase - necu svaku strugat ! Odlucujem da cu sam to doradit i poceo sam da radim , problema milion - desni blok sam uspio dobit posto sam imao prostora za bruseve i manipulaciju - samo ga treba odradit jos sa poliranjem , no desni mi jede zivce vec sat vremena i ostavljam sve za sutraPosted Image Posted Image

Sent from my iPhone using Tapatalk

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users