ovde je tema koja prati ovaj cilindar
http://forum.pyrothe...-50-4-transfer/
usledilo je još jedno merenje kanala , i najnovija portmapa, gde je Izduv na 20,3mm, transferi na 33mm, a C parametar 0,2mm
međutim, malo sam se ipak zabrinuo jer su sekundarni trasferi bušeni burgijom Fi 6mm, a to će nam doneti površinu od r^2*PI (3^2*3,14=28 mm^2) odnosno 0,28 cm^28 u odnosu na površinu jednog sekundarnog trasfera koji je po analizeru 0,84 cm^2 takore'i 3 puta manje.. sasvim je jasno da i pored otvora koji imamo na samom plaštu cilindra nećemo imati taj pritisak koji će analizer doneti kroz 0,84 jer su rupe stvarno 6mm..
te sam iz tog razloga uradio jednu varijantu gde sam simulirao da su rupe na cilindru 6mm, i da je njihov timing zapravo na 33mm, pa će analizer uraditi stvarno stanje sa 2 x 0,24 cm^2 površinama ..
pritisak - 173,2 PSI (skoro usklađen sa transferima nedostaje 3 PSI-ja)
ciljani obrtaji - 11800
teorijska snaga - 17,8KS
očekivana snaga na vretenu radilice - 14,83KS
očekivana snaga na točku - 11,86KS
i ovde vidimo da transferi jedva mogu da isprate pritisak koji je doneo izduv na 201 uglu, u poslednjim modifikacijama apelovao sam da se ipak primarni transfer ne rade u kosinu već celom svojom dužinom na meru 33 kako bi dobili nedostatak površine i umirili pritisak ovog izduva, sa sada već 3 puta manjim površinama sekundarnih transfera... ali je koncept zadovoljavajući... sa druge strane nismo sigurni kako se ovo manifestuje u radu, pa ćemo uraditi analiza za portove na plaštu
pritisak - 183 PSI (usklađen sa transferima)
ciljani obrtaji - 11600
teorijska snaga - 18,6KS
očekivana snaga na vretenu radilice - 15,5KS
očekivana snaga na točku - 12,4KS
sreća pa Josip nije otvorio izduv na 65% kako sam tražio već na 60,9% i da je cilindar ipak ostao na 20,3 umesto na 20mm,,. kao i da imamo nešto malo C parametra jer nam povećanje ugla prelivnih opada pritisak, kojeg sada imamo značajno.. dok sa druge strane u temi možemo da ispratimo da je u bloku urađen umetak i da je radilici sa punim polutkama povećan pritisak primarne kompresije te se očekuje da će ovaj koncept raditi na 170-180 PSI-ja kao i savremeni takmičarski cilindri...
preostaje kalkulacija stepena kompresije, podešavanje rezonantne dužine i učinka auspuha, kao i kvalitetan i kratak usisni sistem...