Jump to content

Apn 6 Race

• This topic is locked This topic is locked
168 replies to this topic

#41 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 February 2015 - 00:43

vidiš da je Yoco uradio obe metode, ja mogu da razumem skepticizam prema raznim proračunima, ali nauka je egzaktna stvar, ako je ono što je postavljeno geometrijski i matematički tačno, preostaje nam samo kvalitetno merenje...

sledeće pitanje, čemu sve to kad klasična metoda ulivanja radi posao, i nema toliko komplikacija....

parametrija je ključna za bilo kakvu modifikaciju.. kada jednom uvrstiš sebi C parametar, koji menjaš zaptivačima ispod cilindra, i njime menjaš karakteristiku cilindra, i kada jednom za taj C uhvatiš koji ti je mereni squish, i kada jednom markiraš koji je to stepen kompresije...

svaku sledeću postavku C parametra kalkulišeš unapred znajući koji će te stepen kompresije čekati, kalibriraš sa drugim zaptivačem ispod glave i samo verifikuješ žicom squish.... nema više ulivanja i zamašćivanja karike, i vertikalisanja cele mašine..

ovaj je baš iz moje kuhinje, a neki dan sam se susreo sa nekim stranim kalkulatorom koji isto traži zakrivljenje čela klipa.... rećićemo da je to najpipavija stavka, teško je bilo izkalkulisati njegovu zapreminu i treba meriti precizno....prevazišli smo drevne metode..

ovde je tema koja je donela te zavisnosti iz koje se rodio kalibrator i kalkulator...
http://forum.pyrothe...kticno-merenje/

#42 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад
  • VozimTomos D6, Tomos a55

Posted 03 February 2015 - 01:11

Користим ту методу, првенствено јер ради посао, искрено.. немам нигде заптивач(апсолутно нигде, на целом мотору), тако да немам променљиву компресију, већ је је увек иста, а могу да је дигнем ако ставим краћу чауру на свећицу јер користим свећу са дугим навојем, па онда мало "уђе" у главу :D

Поменуо си ти у овој теми (што си проследио везу) да користиш 2% уља, +1 ако користиш додатак који смањује степен самозапаљења горива. Да није то мало танко :/?
Нека истраживања су , колико ја знам, показала да мотори са малом богатијом мешавином дају више снаге него они са танком концентрацијом уља.
Ја сипам 5% Мотул800, и не размишљам :) када расклопим машину, поставићу слике (за 2 дана) како то изгледа унутра.

Уосо, да ли смете да користите карбуратор било ког пречника ? 25-26 ?

#43 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 February 2015 - 01:25

vidi ti sipaš 5% jer su ti rekli da je to bazbedno i da će mašina tako završiti trku.. i to je u načelu tačno..
Jennings je pre 30 godina to i dokazao, međutim uvek ide to kockanje, proizvođač daje specifikaciju koliko, konkretno taj double ester 800 što ti voziš, je već sportsko ulje.. Mi vozimo Ipone samouray racing, vozio sam i F1 racing catrol , kao i to 800 i ni na jednom nije napisano da se meša 5%... da ne spamujemo čoveku temu nije ni važno, ti imaš veliku temperaturu i možda taj potez opravdava taj premix..

što se tiče kompresije, problem je u tome što ti nikada nisi razmišljao o koceptu svih kanala malo višlje ili malo niže, pa te C parametar nije ni zanimao.. kada jednog dana uvrstiš to u svoje analize i budeš počeo da se baviš pritiskom, onda ćeš početi da razmišljaš na malo drugačiji način, i dojadiće ti stalno ulivanje, konkretno za svaku promenu na postavci ponovno merenje i računanje kompresije...

edit: da ne zaboravim, nije dobro da elektroda i tačka paljenja smeše bude uvučena u navoj

#44 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 03 February 2015 - 16:42

petko dotaknul si se velike kompresije a slabog goriva - znaci ako ti je tako velika kompresija 13, 4 :1 a koristis 95 gorivo onda je to jako lose - tu moze bit detonacija jer je to preslabo gorivo za taj omjer kompresije, vjerujem da bi osjetio vecu snagu da sipas barem 100 oktana , sta se tice karburatora koristim od 22 do 26 - ovih dana cu radit na tome pa postavit slike i analize po tom pitanju , sad upamti ovo petko PREMALO ulja nije dobro PREVISE ulja nije dobro, za premalo znas zasto nije dobro jer je mogucnost blokiranja velika, odlaze lezajevi, karike itd itd , zasto nije dobro previe e pa zato jer recimo ako je ulje propisano na 2 % onda bi bilo ok koristit tvornicku specifikaciju jer naravno oni uvijek isto dodaju malo postotka bas zbog toga blokiranja motora ( ipak su oni radili analize ) sta konkretno govori da se mozes vozit i s 1 % i da nema problema, provjereno mi smo vozili na trakama tako , dogadja se to da motor jos ljepse radi ali je smanjenog vijeka e sad, kad sipas vise ulja znaci duplo od preporucenog u tvom slucaju jos malo vise motor ti dize temperaturu ( odnosno samo ulje ti jos dodatno zagrijava motor i to je jako lose pogotovo kod zrakom hladjenih motora - napominjem to je takodje isprobano - mozes sam provjerit kad slozis novi setup pa sipas vise ulja - mjeri temperaturu, onda kad razradis sipaj propisano pa mjeri temperaturu , pa opet nakon nekog perioda ( 2000 km ) sipaj opet duplo ulja vidjet ces visu temperaturu i po 10 stupnjeva . ovo je konkretno za silkolene pro2 ulje full sintetika trkace ulje ( vrlo vjerojatno se dogadja i s ostalim sintetickim uljima )

#45 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 03 February 2015 - 19:46

Danas ulovljeno nesto vremena - oprani dijelovi, postavljena termogrupa te postavljeno paljenje :-)Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Sent from my iPhone using Tapatalk

#46 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 February 2015 - 20:25

kakvo ti je to paljenje ? jer varijabilno ili fiksno ? ko to proizvodi

#47 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 03 February 2015 - 23:51

idm - italy , varijabilno je , a kolko je varijabilno neznam, to moram ocitat stroboskopom, inace je smjer vrtnje u desno ja sam kontra okreno stator sad :D imaju ga franco morini motori i cross motori do 80 ccm aprila, neki ktmi i slicno

#48 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 03 February 2015 - 23:53

Attached File  $_57.JPG   106.74K   19 downloads

#49 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 04 February 2015 - 00:35

opet rotiranje... ako ima pick-up onda je neophodno

#50 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 04 February 2015 - 00:40

Ozbiljno izgleda, meni se svidja. Jesi li vec imao iskustva ili je ovo prvo montiranje ovog paljenja, i koja je cena?

#51 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 04 February 2015 - 00:46

Vrlo interesantno, pretpostavljam da je jeftinije od Malossi innerotora?

Sto se tice ulja mislim da je 5% ulja preterano...ako specifikacije predlazu 2-2.5% ne vidim logiku mesati duplo vise ulja osim u slucaju tanane smese, dugih pravaca na trkama i dosta punog gasa, mada mislim da i 3-3.5% zavrsava svaku trku uz dobro podesen karb!

#52 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 04 February 2015 - 01:00

s 3 % uvijek zavrsavamo trku , cijena je negde ko malossi - posto sam ja naso rabljeno na e bayu za nekih 180 eura ,a nisam ga nigdje naso u slobodnoj prodaji , ovaj je skinut s cross motora - imam iskustva s okretanjem rotora ja sam vec italkit selletru okreto koja je bila fabricki za skutera namjenjena ! bilo je price vec o tome - pa predpostavljam da mora i ovo radit bez greske ;) inace rotor ima smjesnih 60 grama

#53 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 04 February 2015 - 02:05

PVL који враћа угао за 12° кошта 170€ - 180€ , како где
Да ли се се определио за тај систем само због ултра лаганог магнета ? ;)

#54 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 04 February 2015 - 12:22

opredjelio sam se za to paljenje jer nam je bilo na dohvat ruke i dobili po prihvatljivoj cijeni, odnosno ne ja , rekoh vec ja samo mecem sve u vrpu a ivan finacira ciji je motor - naravno i dijelim savijet sta bi bilo dobru u okviru njegove financijske moci ! neznam bas da taj pvl ima zakretanje 12 stupnjeva pogotovo za te pare, 185 eura kosta novi pvl u sloveniji s fixnim kutom a sve sta ima varijabilni ti je preko 250 eura ( napominjem novo )

#55 Petko131

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 383 posts
  • MestoНови Сад

Posted 04 February 2015 - 15:54

Такође и ја причам за нов систем паљења. ПВЛ се, колико ја знам, прави са 4 различита типа криве.
#1 Фиксна крива
#2 закреће за 3°
#3 закреће за 12°
#4 програмабилно (250€+)

Где год да сам налазио ПВЛ у понуди, цена за #1 #2 и #3 су биле исте, или довољно приближне да је разлика не приметна (5-10€)

Праве за леви и десни смер, имају магнете различитих промера (због масе.. ) а праве и за двоцилиндричне моторе, тај систем кошта 300€. Програмабилно за двоцилиндрични мотор је 550€

Мада, да се разумемо, шта фали овом систему што сте ви ставили, ако ради, није битно од чега је и чије је :)

#56 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 04 February 2015 - 21:06

Da se dotaknemo malo fergazera, spremam se radit prirubnice za njih ovih dana - imam odnosno to je ivanov karburator phbl 24 bd, te svoj 26 phbh ns, oba su delorta - za oba imam ove plasticne difuzore ! 26 mi je zanimljiviji jer za njega imam i dva šibera tvornicki zakosenja 40 i neki race 55 - jos jedna zanimljivost 26 - ice je ta da ima power dizu ! Sve je to odlicno al bojim se da nebude on prevelik ! Inace siberi su klasicni okrugli - za oba karburatore imam glavne dize od 60 do 122 , oba koriste m6 navoj - imam i nesto ler diza ;) moze preporuka kakva - 24 ili26??
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

#57 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 February 2015 - 00:03

ja bih išao na 26-icu sa power-kom, i zakošenjem klipića 55, i podešenim difuzorom

#58 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 06 February 2015 - 12:33

Ja se isto odlucujem za 26 ipak je cilindar dosta otvoren , i mislim da bi to moralo da guta 26 mm - osim sto neam iskustva s power dizama , nisam to nikad koristil al za sve postoji prvi put - rastepp sam karburator da utvrdimo njegove postavke :) Posted ImagePosted Image

#59 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 06 February 2015 - 12:42

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image
Nemogu slikat bas da se brojevi dize vide ( ler diza - 50 , glavna diza 120 , cok diza 70 , power diza 80 ) atomizer 264 DG , plovak tezine 6, 5 grama , iglica X16 - koju trebam novu
Posted Image
Obratite pozornost na njen vrh ( sto se tice diza to se bude izmjenilo u tijeku stelanja )

#60 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 06 February 2015 - 12:51

Jos jedna stvar - gdje se spaja taj power tlak ? Predpostavljam na ova dva izlaza ?
Posted ImagePosted Image
S druge strane nema gdje ima dva otvora iberlaufa i spoj za ulje koji ja moram zacepit ! Posted Image

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users