Jump to content

Speedfight2 carbon-black

541 replies to this topic

#81 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 December 2015 - 10:14

zezamo se na tu foru oštrenja kobilica, tj. pregrada prelivnih kanala, koji baš i nemaju nekog velikog značaja, ali eto ako se gleda time-area zavisnost, svaki prolaz smeše koji je doprineo njenom ubrzanju kao i svaka površina koja je povećana u njenom protoku, nam donosi boljitak, konkretno u definiciji povećanjem vremena uprskavanja i količine smeše dobijamo na obrtnom momentu u gornjem spektru obrtaja kada punjenje počinje da posustaje zbog broja ciklusa prepumpavanja....

evo da se osvrnem samo još jednom u kakvu su priču dovedeni vlasnici Euro2 Peugeot bloka...

bilo koji tuning zasniva se na gornjoj postavci koju sam opisao, i da se ne lažemo, ovaj SF2 je zamrla verzija u odnosu na sve njegove prethodnike, a da ne pričamo o konkurentnim modelima Piaggio ili Minareli... koliko je bio omiljen i hvaljen SF1 toliko su ovog svi pos**li i svaki projekat se na ovim blokovima bukvalno zaobilazi...

osvrnimo se samo na punudu radilica za Euro2 blokove... to su one koje imaju ekscentar na sebi za potrebe Air kompresora, tu je i blok nešto dublji...
na site-u SA ima ukupno dve replacement i dve midrace i to Dopler francuske proizvodnje.. dok na RP-u ima cele dve radilice od Jasil-a i to jedna replacement i jedna HPC...

Posted Image Posted Image

ukoliko pokušamo da potražimo ovaj čep koji će popuniti tih 30ccm-a rupetinu, možemo da se ponadamo samo u Stage6 brandu, i to pod nekim drugim modelima, jer to vrv nije za SF2 vertikalni Euro2 blok

Posted Image

ili ako smo se ipak odlučili za neki ozbiljniji tuning, gde ćemo pakovati agresivniji cilindar i očekujemo isporuku snage na nekoj kvalitetnijoj osnovi, moramo ipak da kupimo Euro1 polublok, koga ne proizvodi niko drugi već samo TNT (made in PRC) i tada možemo da se nadamo nekoj radilici iz popularnije ergele, i da eto ovde nemamo više kojekakve popune i čepove...

veoma sam razočaran u ovaj koncept, i od samog starta ubeđujem samog sebe da može to da se dovede u red, ali jasno je što Pita kaže, nema SF-a na stazama, i najverovatnije ih sa ovim konceptom neće ni biti...

edit: da se dopišem samo , situacija ništa bolja nije ni kod SF3, radio sam i njega, pa pogledajte
http://forum.pyrothe...p__368#entry368

#82 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 11 December 2015 - 11:47

Kakva ironija.. ni speed-a a ni fight-a.

#83 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 December 2015 - 19:58

Odradio sam blokove koliko sam mislio, i definitivno ih ovako ostavljam...

Posted Image

#84 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 11 December 2015 - 20:10

Čime je to slikano, sa S3 Neo ili..? Dobro se vidi.

#85 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 December 2015 - 20:31

Da da ...zato sam i napisao... i te su sasvim dovoljne za full screen i ne treba nista da se radi sa njima..

#86 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 11 December 2015 - 20:31

Ja razumem da si ti majstor i perfekcionista i da je svaki rad na pola ravan nerviranju, medjutim, ovde se jasno vidi do koje mere si ulozio trud da se blokovi dovedu u zadovoljavajuce stanje. Pricali smo o opravdanosti ulaganja, nasa stara boljka i jasno je da novi unisex tipovi bloka ne mogu da pariraju starom sf1, ali mislim da si trenutno stanje priblizio savrsenstvu za minimum novcanih ulaganja.
Sto se tice zavrsnog izgleda, pohvalno je videti, ja kod sebe nisam imao zivaca da radim ogledalo, a ti se bas posvetio ovom setapu.

Slike se zaista vide dobro, trebalo bi svi, kada slikamo, da prebacimo kamericu na nizu rezoluciju i tako uploadujemo, izuzev nekih sitnih tehnickih kompoenteni.

#87 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 11 December 2015 - 20:42

Mogu se i u ACDSee resizovati, bolje se vidi, detaljnije a veličina fajla je drastično manja.
Nisam stigao da komentarišem blokove, al sad moram. Bilo je za očekivati, poznavajući majstora, da će sve biti tip-top, šta koji q Pežola SF2, ko kaže da se ne može dovesti do stanja koje će zadovoljiti MHR repliku? Jest da treba živaca i vremena, al kad se sebi (tj ćeri) radi tu nema mesta površnosti. Šta reći, svaka čast. Iskreno, jedva čekam da čujem prve taktove replike, i konačno, kad bude vreme, utisak na putu.

#88 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 December 2015 - 20:43

Uhh neki dan sam sumirao sve blokove koje sam radio, pa ovi su ostavljeni na 800 gradaciji, a bilo ih je koji su išli na pastu i kredu...

Kako god .. , problem su i te neravnine globalnog odlivka, ali je potrebno mnogo skidati, recimo kamenom pa ponovo celu seriju...

Što se tiče plastičnog umetka i tečnog metala, ok je.. blombiranje je uspelo, doterao sam na plastičnom prstenu malo ivicu za uprskavanje i podmazivanje ležaja, toliko sam spreman da žrtvujem zapreminu.

Ono što mi smeta su još ivičnjaci doseda cilindra, ima na nekim ranijim slikama komparacija gde ni suknjice stock-a ne ulaze do kraja, dok MHR replike ni toliko. Razmišljam o izradi nekog prstena, možda opet strug...

Dakle da rezimiramo samo konverzacije, taj unisex je problem, izradili su ove Euro2 blokove koje pakuju i na Eliseo TSDI, a najverovatnije i na 100cc mašine..

#89 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 11 December 2015 - 20:51

Dobro, nije to HE pa ne mora baš u mikron, i ovako na slikama se calke blokovi ko pasja 00. Biće to odlično, ako uzmemo u obzir kako je bilo, sasvim druga priča.

#90 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 12 December 2015 - 14:43

Bio sam maločas u radionici da proverim kako bih mogao umetak neki da izradim... i nema šanse da bude iz jednog komada...

Ovde bi trebao biti prsten spoljne mere 54 unutrašnje 48 i visine 10mm.. Međutim pošto je samo 2/3 pokriveno onda ispada da ovde gubim oko 3,5ccm zapremine..

Strug ne dolazi u obzir, prsten iz jednog komada bi presekao put smeši prema cilindru, tečnog metala se ne hvatam na velikim a plitkim površinama, dok je za neki umetak iz komadića aluminijuma previše posla za malo boljitka..

Tako da najverovatnije ostaje ovako...

#91 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 12 December 2015 - 15:11

Uz put premerio sam i težinu ovog ventivara za pug-a na prvi pogled mi je delovao bas tezak 470g

Posted Image

evo i variomata sa sve rolnicama 390g

Posted Image

i magneta 780g

Posted Image

Sve ukupno 1,5kg zamajca

Posted Image

I premerio sam fabricku prirubnicu, gde sam zadovoljno konstatovao da ce ova moci da nosi 17,5mm difuzor karb-a

#92 Yooalexandar

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,393 posts
  • MestoZemun
  • VozimVespa Et4

Posted 12 December 2015 - 17:12

mozes da kombinujes te prirubnice, od elyse-a, elystara, vivacitiyja itd, imaju razlicite prirubnice, da bude blize karb i dalje, takodje imas nastavke na airboxu sa razlicitim promerima lulice..

#93 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 12 December 2015 - 17:21

Aha super, odlicna informacija

#94 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 12 December 2015 - 21:21

Moglo bi se i tu malo glanca odraditi, nekako mi baš grubo deluje ta prirubnica iznutra. Predpostavljam da ima "mesa" da se čak i malo proširi. Jednom će tu uleteti veći karb.

#95 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 12 January 2016 - 11:02

dalje rasklopio sam prenos, da proverim "šta ima unutraa"

klasičan nalik kymco prenosu, ali ne i isti

Posted Image

Deklica se skida sa unutrašnje strane.. Primarna osovina se vrti u dva ležaja, jedan u deklici 6203, koji je ovde za nepoverovati SKF sa C4 tolerancijom i još poliamidni.. (evo za Tomos-ovce dobar info, dakle ipak ima ležaj za radilicu u majka-mara izvedbi), dok je druga strana u bloku u 6201 C3 ležaju

Posted Image

zadnji točak je malo u prednosti u odnosu na minareli serijsku postavku jer su se ovde potrudili da se osovina oslanja u drugi ležaj u deklici pa je tako glavni noseći 6004 2RS sa gumenim plaštom, a drugi 6202 i to po meni čini jedno jedan ozbiljniji pristup problemu...

na moju žalost prenosnik je ipak samo u aluminijumskim ležištima koji se podmazju uljem, po njima je to vrv manje bitno

sve ležajeve sam pregledao, isprao i ovog što je na izlazu osovine točka ponovo podmazao i sklopio... semerig takođe deluje ok, ništa ovde nisam menjao...

prenosni odnos kod mene je
Prim: 12/34 -- 2.833
Sek: 12/47 -- 3.916

dakle ukupni prenosni odnos je 11.09 (11 obrtanja primarne za jedan krug točka)

Posted Image

#96 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 12 January 2016 - 11:27

dalje pre samog sklapanja premerio sam dubinu semering-a

međutim ovde vidimo da sam preterao sa "popravljanjem" primarne kompresije, jer je 4,5mm distanca za semering prema variomatu malo mnogo, praktično i to malo kanala za podmazivanje koje ostane otvoreno mimo plašta ležaja ovde ubijem obodom semering-a

Posted Image

i namazao ležajeve pre ubacivanja u zamrzivač, jedan mi je CJB koji sam kupio iz kompleta Top peformance, videli smo u testovima da i on ima 2mm hoda, i najverovatnije je standardni bez tolerancije, dok je drugi 6204 C4 SKF bugarski sa metalnim kavezom su oba ležaja

Posted Image

dalje rešio sam još malo da proverim i utegnem radilicu, imam jedan vrlo interesantan problem, i shvatam da jednostavnim sklapanjem ili odmicanjem ne mogu da dobijem dobar rezultat... problem se javlja jer su praktično polutke radilice utisnute prema jednoj strani na 90 stepeni od ležaja gornje pesnice... i ovde praktično nema pomoći prostim razdvajanje ili sklapanjem..

hvala NešiBG sa kojim smo došli do zaključka da bi najbolje bilo da se podmetne jedna osovina i tima klackaju polutke u levo ili desno, prostim stiskom u mengleama, kako bih dobio odgovarajuću toleranciju.. ja sam se ovde poslužio burgijom od 9mm

Posted Image

i dobijam vrlo fine rezultate, cca 1-1,5/100 sa obe strane

nakon toga je usledilo grejanje i sklapanje, imao sam problema kod grejanja jer sa strane magneta imam plastični umetak ispod ležaja, te ovde nisam smeo dovoljno da grejem pa sam se poslužio alatom za uvlačenje... naravno da temperatura NIJE bila dovoljna da se razlika od 3/100 u korist osovine ležaja prebaci...

i nisam zadovoljan, vrti se relativno lako međutim nemam slobodnog hoda ni malo, a bogami ni mogućnosti da ih otkočim, po radilici ne mogu nešto posebno da lupam, a do srca ležaja na strani magenta ne mogu da priđem od plastičnog umetka, sitna kuckanja naravno ne pomažu, sve je to pretesno...

#97 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 12 January 2016 - 11:38

narednog dana sam uspeo da ubacim semering na strani variomata 4mm, dok na strani magneta celih 14mm

Posted Image Posted Image Posted Image

i time uspešno izbio plastični umetak i ukočio ležaj...

pa bravo za mene, da sam imao sekiru pri ruci presudio bi mu kratko...

#98 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 13 January 2016 - 11:09

nakon ovoga sam bio malo u ludilu, te sam sve rasklopio

Posted Image

evo i mog pavijanskog podviga, upucao sam sa malim semeringom plastični umetak i ukočio ležaj

imao sam dovoljno vremena da se pozabavim ovom situacijom, sklopio sam sa testnim ležajevima koji su mi za 1-2 stote pobrušeni po obodu i u centru, te mogu rukom tesno da se postave, i uvideo da kompletna radilica ima oko 1mm prostora da se prošeta levo desno u kućištu, i da ovaj komplet 20-52-12 sa 7 kuglica u paru sa FAG 6204 C4 daje kulturno kliktanje i slobodan hod. Nakon ovoga sam uradio ove testove

http://forum.pyrothe...ajeva-20-52-12/

gde sam se uverio da svi ovi ležajevi nemaju povećanu toleranciju već da su u slobodnom hodu staza na standardnoj meri tačnije ispod C3, a da je to u onim merenjima oko 2mm po lenjiru na toj poluzi od 20-ak cm...

sad nemam drugog izbora, ili da kupujem sa RP-a 20-52-12 SKF-e u C4 toleranciji koji se prodaju u kompletu ili da jurim neke NTN i Koyo za koje ide unuverzalan tekst da su C3 (u šta ja malo sumnjam posle uvida da od 5 ležajeva imam 4 ista bez povećane tolernacije u testovima)... Reših da ipak probam još jednom sreću sa ovim CJB koje sam kupio ovde, i pažljivo sklopim još jednom sve sa alatom...

Situacija je malo bolja nego prvi put, ali još uvek nedovoljna

#99 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 13 January 2016 - 11:31

sad dolazi ono pravo, kako osloboditi ovaj 20-52-12 da dobijem dovoljno kliktanje, a da on nije u povećanoj toleranciji....da se ne lažemo, nije umetnost sklopiti dva C4 ležaja i otpustiti ih sa takmičarskom radilicom koja je 1/100 jača od sredine ležaja...

prvo - nervira me taj plastični umetak, ili ću ga izbaciti pa ga neće biti uopšte i time pogubiti malo na primarnoj , pisao sam ranije koliko je to ccm-a, ili ću ovde izraditi umetak od aluminijuma koji je biti dovoljno tesno ubačen

drugo - ne mogu da grejem dovoljno ležaj kako bih ubacio bez problema smrznutu radilicu jer će mi se ta plastika istopiti, a opet sa druge strane ona je 3/100 u dosedu jača od ležaja i dosta tesno ulazi, ne bi bilo loše pošmirglati malo te dosede ..

treće - moram osmisliti kako da dođem do prstena ležaja radilice na strani magneta jer će i taj umetak od aluminijuma isto tako biti konusan ako mislim popuniti prostor kvalitetno ili da ga ostavim otvorenog pa da imam neko među popunjavanje

na kraju nervira me i ovo centriranje radilice već po koji put, uvek kada ide neko silovanje kod ubacivanja ili centriranja, radilica skrene i dovoljno je tih 7-8/100 kasnije za debalans u eksploataciji od kojih nastaje posle još X kvarova i pucanja varova, nosača, da ne pričamo koliko se snage odnosno energije gubi u obrtanju zamajca koji trese..

našao sam komad aluminijumskog profila, od kojeg bih mogao da uradim prsten

Posted Image

i krenuo u obeležavanje, prvo sam izbušio sam manjom , pa kasnije sa 16,5mm kako bih ga mogao uhvatiti u brezon 16mm, zbog struganja, aluminijum je lako ide..

zatim sam ga postrugao ugrubo koliko da mogu da kasnije presečem po pola, jer vidim da će mi ova debljina materijala izdati dva umetka

nisam baš 100% siguran u sve operacije, ali mi nije teško sve odraditi dva puta, pa ukoliko negde pogrešim umam "undo"... jbg, ovde sam popravio spoljne ivice pojedinačno na najširu meru jer je i spoljna u konus, i odradio unutrašnju u stepenasti konus, gde imam prelaz od 17mm do 20mm, takva je i osovina radilice, tačnije malo manja...

gotova su ova prstena

Posted Image

nakon ovoga preostaje još da odradim spoljnu u konus koja prelazi sa 36,5 na 37mm kao i da osmislim kako da uradim pristup prstenu ležaja

#100 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 13 January 2016 - 11:36

radio sam ovaj posao već, u principu dosedi mogu da se ponesu par stotih mmm bez problema sa vodobrusnim šmirglama, ide to samo je potrebno neko vreme...

ovde je mikrometar na +2/10 kalibriran, ne znam kako i zašto ovaj nije moj već od majstora u strugari, tako da ovde vidimo da je radilica nešto preko 20.00mm recimo pola stote

Posted Image

dok ležaj vidimo da je 2/100 manji od nazivne mere, sad ovaj šubler svakako ume da slaže +/- 1/100 ja sam više puta merio može biti i 3 ne bih da se kunem, sve jedno je...

Posted Image

ulepio sam polutke i klipnjaču da se ne razleće i krenuo sa manjom brzinom oko 250 o/min i 800 šmirglom, da bih na kraju završio fino poliranje površine sa 1000-kom i 600 o/min... odradio sam i mesto gde naležu semerinzi, uglavnom nije bilo oštećenja već samo skrame i prljavštine..

radilicu sam pošmirglao 1-1,5/100 sa obe strane

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users