Jump to content

Moja makina - Aprilia Rally

424 replies to this topic

#101 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 01 March 2016 - 22:49

pa nznm,gledam na ebay sad,slicne je cene kao i zx..uzecu ga pa javljam ima li razlika

#102 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 13 March 2016 - 20:12

Eo mene, javljam se sa novostima.
Uzeo sam gore pomenut auspuh Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image
Dakle taj mi je auspuh bio na kymku pa je zato isecena grana, jer je kimku trebala drugog tipa. Kada sam kimka prodao isekao sam tu granu koju sam navario na ovaj spuh i vratio prldavcu auspuh.. Eto, sad sam ga opet uzeo i platio ovogga puta, i ovih dana cu zavariti ova dva dela i postaviti ga na skuter i probati kako se ponaša, samo goriva da kupim :)
Montirao sm danas zadnju gumu, popustao je pritisak pa sam je odneo vulkanizeru.
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image
Ofaarbao sam opet u crveno kociona prednja kljesta, posto sam ih sredio (ne curi nista).

#103 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 17 March 2016 - 18:11

Evo danas sam stavio leo vince sprintera :DPosted Image
Imam problem da nece vise od 50,ne ulazi u tu rezonancu, a kad se docepa nizbrdice poleti, promeni skroz zvuk auspuh.. Sumnjam na rolnice, da sad kad sam s onog lonca prešao na rezonu da treba lakse staviti, sad ne znam koliko maanje grama da mi bude osnova, od koje gramaze da krenem..?

#104 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 17 March 2016 - 18:38

A sta kaze obrtomer, o kojim obrtajima pricamo?

#105 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 17 March 2016 - 18:46

Auu pa nmm obrtomer ali obrtaji su dosta mali na ravnom putu, priguseno, 3k mozda najviše

#106 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 17 March 2016 - 18:55

Ma kakvi 3000...ni kvacilo serijsko ne bi odvojilo na tim obrtajima. Nabavi obrtomjer ili se spremi da otvaras prenos jedno 10 puta dok po osjecaju ne ubodes spregu rolnica - centralne opruge.

#107 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 17 March 2016 - 19:01

Uglavnom malo nesto, prigusen je zvuk skroz, sve dok ne dodje do nizbrdice i zaurla i poludi :) 6.5 mi je trenutna gramaza, rolnice malossi nove su mi u unutra, to je fabricka gramaza, moram uzeti set za stelovanje... A obrtomer ću probati naci

#108 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 17 March 2016 - 19:33

Ja stvarno nisam imao dodira sa ovim tipom auspuha, ali mozemo okvirno da kazemo da ce radti posao od 4,5-5000 pa do 8000 obrtaja, sa sigurnoscu.

Trebalo bi se prvo pozabaviti karburatorom, to je primarna stavka, sta god da se zameni na skutu, makar samo i ocistio filter, vise nije isto.

Dalje, stelujes prenos (rolnice, centralnu oprugu i kvacilo) da ti radi u tim obrtajima, odnosno, kvacilo da uhvati na oko 4000 a motor na punom gasu da se vrti tamo gde je sprega cilindra i auspuha najjaca, negde izmedju 5000 i 9000 a za to ti treba obrtomer, rezervoar goriva i voznja po lepom vremenu. Sa istom centralnom oprugom a 1 gram laksim rolnicama vec bi trebao da osetis neki rezultat, pa moras imati vise razlicitih gramaza za probu, dok ne utvrdis koje su najbolje za tvoj trenutni setup...
Obrtomer je moranje prilikom stelovanja.

#109 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 17 March 2016 - 20:20

Mnogo hvala za ovako fin odgovor,dosta si mi pojasnio dakle uzimam one rolnice za štel, vise vrsta oprugica za kvacilo, e sad centralnu bih iz prve da ubodem, ova trenutna mi je fabricka, sva je zardjala, ne mogu da utvrdim koje je boje niti jačine, pa da li bi mi mogao predloziti koju centralnu da uzmem oprugu, koja bi najbolje pasala, koje jačine otprilike?

#110 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 17 March 2016 - 20:57

Ne nemoj nista kupovati dok ne nabavis obrtomer.

Centralana opruga je zaduzena da ublazi trasfer stepena prenosa na variomatu, znaci dok ubrzavas treba da obrtaji budu non stop isti. Druga bitna stavka je temperatura, odnosno, treba utvrditi da li skuter ima isti broj obrtaja kroz ubrzanje posle nekoliko uzastopnih startova, odnsno kada se malo vise maltretira ramen i prenos pa se zagreje i opruga. Ako osetis da kilavi, odnsno vidids da su obrtaji pali, onda sigurno znas da je i centralna opruga za menjanje. Serijska ce savsvim dobro raditi na serijskom variomatu, a neka malo tvrdja moze da pomogne pa opet moras i uz nju da setujes ponovo rolnice, jer sto je tvrdja opruga, deluje kao da su rolnice prelagane.. ne smes ni staviti pretvrdu centralnu oprugu, jer onda motor nece imati snage da je sabije do kraja, te neces imati punu izlaznos remena i samim tim i krajnju brzinu. Opruge se prodaju prema snazi agregata, recimo da za serijalu mozes da probas malossi zutu.

Oprugice kvacila moras pazljivo da biras, kupujes set od tri razlicite boje (debljine oprigice). Prvo, bitno je da kupis oprugice bas za tvoje kvacilo ( na primer serijsko 107mm ) i da probas po debljini koje ti se cine najboljim za start, da ne bude lenj a opet i da ne vristi i kliza u prazno.

Rolnice kao sto sam rekao trebace ti bar tri seta, recimo 4, 5 i 6 gr ili 8gr pa da kombinujes 3 teze i 3 lakse, recimo 3 od 6 i 3 od 5 daju 5,5 grama ili ako stavis samo 3 od po 8 grama dobices kao da vozis 4 grama. To je naravno samo za probu, kada utvrdis koje ti tacno trebaju za trenutni setup, moras da kupis set od 6 rolnica i tako da vozis..

Povrh svega, bitno je da karburator bude pravilno nastelovan, samo tada je motor u punoj snazi, a moguce je da i sada imas problem zbog lose podesenosti karburatora.

Za sve, a pogotovu za kvacilo, da bi utvrdio na kojim obrtajima odvaja lamela i koliko je kasnije u voznji pad ili porast obrtaja, primarno je da kupis obrtomer!

Sada, ovako odokativno, bez da imas velika ulaganja, mozes samo da stavis 1 gram lakse raolnice, cisto da utvrdis da li tada motor pravilnije ubrzava i da li imas bolju krajnju brzinu...

#111 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 17 March 2016 - 21:25

Hvala lepo! Javljam se sa rezultatima:)

#112 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 17 March 2016 - 21:56

jes citao ti Marko temu o podesavanju prenosa ?

#113 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 17 March 2016 - 22:16

Svi kazu da su procitali :)

#114 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 18 March 2016 - 06:46

ne bi bilo loše, jer je u toj temi otkrivena eureka koja povezuje obrtaje i rolnice

#115 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 18 March 2016 - 11:05

Bas sm čitao sinoć, citacu je opet da je bolje memorisem i ukapiram

#116 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 18 March 2016 - 11:13

pa ti slobodno pitaj ako nešto ne razumeš.... ili neki deo ne shvatiš iz te teme

#117 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 31 March 2016 - 06:07

Juce sm se vozao.. Eo svecice
Ps: za koji dan farbam plastike
Posted ImagePosted ImagePosted Image

#118 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 31 March 2016 - 08:23

jesi li prenos uspeo da podesiš ?

ili si se smorio od čitanja, ... "pa kako je tako je dobro je.. odlično ide-...."

#119 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 31 March 2016 - 12:35

Skupljam pare druze :D imam jos 2000 din da skupim za matelik farbu, a spric kit sam uzeo 4komponentni, pa kad ofarbam skupljam za prenos.. Kapiram da mi oko 4000 treba za set rolnica za podesavanje, zatim centr opruga i tri razlicite male oprugice..

#120 Suhy

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 194 posts

Posted 31 March 2016 - 20:03

Jnt farba kada skuter nejde. Sklopi mašinu kak spada pa onda lako lakirati. Najbolji su mi oni... izvana bling bling a ja sa romobilom prolazim.

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users