Keeway X-RAY 50cc
Posted 18 January 2016 - 22:26
kostenlose bilder
kostenlos bilder hochladen
Danas polako poceo sa radovima i planirao da sredim deklicu paljenja i uvodnik na rucici gasa. Biaxom pobrusio plastiku da skinem farbu pa sam onda probusio po dve rupice sa obe strane usica da bih mogao od zice da napravim alkice koje ce da armiraju plasticnu masu koju cu nalivati da od nje napravim nove usice. To izgleda ovako:
bild upload
Kostenlos Bilder hochladen
Bilder hochladen
bilder uploaden
Kostenloses Bilderhosting
Toliko za sada jer cekam da mi stigne neka plasticna masa. Presao sam na sredjivanje rucice gasa. Polomljen uvodnik kroz koji prolazi sajla gasa. Sve od plastike. Neko je probao da zalije tecnim metalom ali neuspesno. Biaxom sam ocistio gomilu od tecnog metala i rupu na donjoj polutki probusio na 10mm. Nasao cauricu koja je spoljnjeg precnika 12mm a unutrasnjeg 8mm. Do pola caurice narezao navoj M 11 i u polutki urezao M 11. Sa suprotne strane caurice do pola u dubinu prosirio unutrasnji precnik sa 8mm na 10mm da bi metalna lulica mogla da legne u cauricu. Cauricu sam zasrafio u polutku i obelezio zonu kuda ide deo rucice u kojem je sajla. Demontirao sam cauricu i prorezao je toliko da ne smeta rucici i da se rucica gasa nesmetano krece. cauricu namazao lepkom za srafove i zavio u polutku.
bild hochladen
fotos kostenlos
foto upload
bild upload
bilder upload
foto hochladen
Dok se lepak susio kupusanje je pocelo. Skinut rezervoar da bi se prislo karburatoru. Demontiran karburator i potopljen u naftu da se kiseli. Vlasnik se zalio da ne moze da vozi motor ako ne povuce sauh. Pretpostavio sam da se neko igrao sa filterom ali u airboxu serijski filter. Dok sam rasturao karburtor zateknem 95 glavnu diznu a karb je inace Leader kopija mikunija. Po svemu sudeci ima negde falsa.
bild hochladen
picupload
bilder kostenlos
kostenlose bilder
Posle pregleda air boxa i gume koja spaja box sa karbom ustanovim da je sve ok i predjem na flansnu i lamelni ventil. Kada sam demontirao lamelni ventil imam sta da vidim. Strucnjaci su uspeli da polome usicu na bloku na koju se montira lamelni i flansna. Ceo cosak sa usicom su polomili i pokusali da ga zalepe opet tecnim metalom. Naravno to je bilo kratkog daha taman da se motor proda i problemi su poceli kod novog vlasnika.
bilder hochladen kostenlos
picupload
foto upload
fotos hochladen
Ovo je sad vec ozbiljan kvar. Bavio sam se malo forenzikom (haha) i dosao do zakljucka kako su ga polomili. Srafovi na flansni su bili razliciti. Verovatno su originalne pogubili po nekom parkingu ili podrumu. Najverovatnije da su u tu usicu uvrnuli duzi sraf i da su stezali da privuce flansnu a sraf kada je udario u dno otkinuo je cosak sa delom zida bloka. Sa bocne strane, ispod tog srafa u blok se srafi nosac sajle kvacila pa je rupa prakticno spojena sa rupom srafa koji drzi flansnu. Kada je sraf flansne udario u sraf sajle gasa pocupao je usicu na gore i otkinuo je. Sada je pitanje kako sanirati kvar. Cuo sam se sa Bokijem i dao mi je informacije o durafix elektrodama pa cu pokusati njima da zavarim. Ako ne uspe morace TIG da radi. Jbg polovan motor, macka u dzaku.
Posted 20 January 2016 - 19:31
Mogao bi neko dobro da zavari, jedino treba odneti profi variocu da se nista ne deformise i treba paziti ako se prilzi cilindru.. Moze se odraditi i durafix elektrodama ali to kao i varenje mi nije bas sigurno jer ako se prenese temperatura sa bloka na lezaj moze se ostetiti kavez lezaja, semering i mnogo drugih stvari..
Posted 22 January 2016 - 11:09
bojan681, on 20 January 2016 - 19:31, said:
Mogao bi neko dobro da zavari, jedino treba odneti profi variocu da se nista ne deformise i treba paziti ako se prilzi cilindru.. Moze se odraditi i durafix elektrodama ali to kao i varenje mi nije bas sigurno jer ako se prenese temperatura sa bloka na lezaj moze se ostetiti kavez lezaja, semering i mnogo drugih stvari..
Evo kako izgleda pukotina i kako su uspeli da polome usicu. Na slici se vidi da kada je sraf duzi moze da udari u glavu srafa koji drzi sajlu kvacila.
picupload
direct upload
bilder kostenlos
foto upload
gratis bilder hochladen
Morao sam napraviti nesto kao sablon koji ce drzati usicu na mestu dok je varim pa sam iskoristio polucelicni lim debljine 2mm i probusio ga na coskovima da ga mogu usrafiti u rupe na bloku a usicu na njega. Naravno morao sam ga i proseci da bih mogao naliti var i sa unutrasnje strane.
fotos hochladen
direct upload
bilder kostenlos
Deklica paljenja je sredjena i polomljene usice su izlivene. Poliestrer set je odradio posao vise nego dobro.
bilder hochladen kostenlos
bilder uploaden
bild upload
Po uzoru na nemacke kolege uradjen je i jedan estetski korak samo sa domacom konzervom
gratis bilder hochladen
Ceka se durafix pa da vidim gde sam.
Posted 22 January 2016 - 11:50
Pogledaj par snimaka na yt kako se radi, fazon je da ne topis plamenom elektrodu neg da toliko zagrejes materijal da kad pipnes elektrodom ona sama krene da se topi.
Meni se pojela alu glavcina i bas sam je skoro sredjivao, naneo materijala i odneo strugaru da je obradi prema felni, kaze da je materijal tvrdji neg aluminijum i to super uhvati za aluminijum, pritiskao je nozem preko spojeva dok je skidao visak i kaze nikad nije cuo za te elektrode i mislio je da ce se samo odlepiti to naliveno ali nema sanse...
Edited by bojan681, 22 January 2016 - 11:55.
Posted 22 January 2016 - 12:57
Posted 22 January 2016 - 19:45
Pogledaj obavezno par videa na YT kako ljudi rade sa tim, i ako ti je ovo prvi put bilo bi dobro prvo probati na nekom parcetu aluminijuma da dobijes osecaj.. Najvaznije je da plamen ne dodiruje elektrodu vec da je sama povrsina metala svojom toplotom istopi..
Posted 23 January 2016 - 14:08
kostenlose bilder
foto hochladen
bild hochladen
fotos hochladen
Sada se cekaju jos neke sitnice i da se radi dalje. nadam se da ce u toku iduce nedelje biti u voznom stanju.
Posted 23 January 2016 - 14:14
Posted 23 January 2016 - 14:36
Posted 23 January 2016 - 14:48
Namazi sve diht masom, stavi lepak za navoje da nebi morao da pretezes tu usicu pa da popusti pa da vidimo kako se dalje odvijaju radovi..
Posted 23 January 2016 - 14:57
Nesa BG, on 23 January 2016 - 14:36, said:
Zao mi je sto nisam bio prisutan jer se varenje aluminijuma ne vidja cesto, a to nam svima treba.
Posted 24 January 2016 - 22:23
Aco, nije bilo sta posebno da se vidi. Grejanje bloka do iznemoglosti i onda razlivanje durafixa. Nista posebno.
Posted 24 January 2016 - 22:25
Posted 26 January 2016 - 01:24
Posted 29 January 2016 - 21:16
Posted 29 January 2016 - 22:38
Ovo je ono sto sam ja uspio naci za taj model, odnosno za karburator tog X-RAY modela:
Nazalost, ima samo podatak da mu je glavna dizna 95 i to je to.
Posted 30 January 2016 - 00:41
Posted 30 January 2016 - 00:46
Posted 30 January 2016 - 00:52
Posted 30 January 2016 - 13:04
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users