Prvo što sam konstatovao je da je akumulator mrtav. Eh jbg, pa kako, to je osnovno, bez ispravnog akumulatora ditech nema života. Nabodem ga na punjač, dam kontakt, kad prednje svetlo se odmah upalilo i sija li sija, a mašina stoji. Kod mene na trojci ECU pali svetla tek kad se mašina zavrti, sekund dva nakon startovanja, na dvojci ne postoji prekidač na desnoj strani za paljenje-gašenje prednjeg svetla, trebalo bi da i ovde ECU pali svetlo, ne sviđa mi se to jer je akumulator nepotrebno dodatno opterećen svetlima pri startovanju. Pogledaću ima li rele za svetla.
Pokušam da zaverglam, sreća pa imam dosta jak punjač, krene da vergla ali života nema... ok, malo usporeno vergla, ajd sačekao sam malo da se aku bar mrvu oporavi.
Posle pola sata, opet pokušaj verglanja, sad je malo življe, al isto je, malo kao da ubrza, kao da će sastaviti svakog momenta... i posle dužeg verglanja i dodavanja gasa, jedva sastavi, upalila... ali radila desetak sekundi i opet se ugasi, mrtvilo...
Ponovo pokušaj verglanja nije urodio plodom. Zagledam oko mašine, pipam creva od sistema ubrizgavanja, ne primećujem da je neko oštećeno, ali primetim jak miris benzina... aha tu smo, ili negde curi, obično na crevu za benzin posle AC pumpe ili je presisao momački, oće to kad se nalije gorivom preko mere. Znači ista priča, to se i meni desilo, predpostavka da je propišala gumica na benzinskoj dizni, a ovde.. vlasnik i prijatelj mehaničar pričaju da su od Lenka dobili O-ringove za dizne i da su ih sve izmenjali. Heh, koje li su unutra, prave ili neke mala privreda, pa dok drži-drži.
Sačekao sam opet neko vreme da se ohladi skroz, i ovog puta malo lakše je upalim, ali držim gas na oko 3-4k rpm da se ne ugasi, isteram na dvorište, prima gas solidno, ajd na ulicu, odvrnem gas kad puf puf, opalila iz auspuha par puta i odeeee... ne mogu da verujem, ide, i to lepo za 50ccm, mašina se jedva čuje, auspuh original, milina za čuti, ide ditech ko elektro, dogurao do 60kmh i kraj. Krenem nazad niz ulicu kući, al opet sa malo gasa opali po koju na auspuh i kad to proguta zavrti se lepo i grabi, prosto za ne poverovati. Uteram je u dvorište, dignem na nogare i pustim gas da vidim hoće li raditi, i radila je desetak sekundi pa počela štucati, pucati, dodam gas al ne vredi, ne reaguje, samo zamuče, pustim gas i ona se ugasila.. neće više da čuje da upali, zagrejala se na radnu temperaturu, ne vredi pokušavati dok se opet ne ohladi.
Počinjem da sumnjam u regulator pritiska, izgleda da je i ovde slučaj blago propišale membrane ili O-ringa na dizni, ali svakako simptomi su nalivanje gorivom u manjoj meri.
Sad je trenutak da se upoznam sa Morinijem, rekao bih gledano sa leve strane u deklu prenosa, nisam još zavirio pod plastike... ko zna, možda iz svega ovog izađe neko novo saznanje, možda mi je bog poslao vežbanku...
Dan drugi:
..skinem punjač sa akumulatora, vidim po indikatoru napona da aku drži 14v, ali to je bez opterećenja, kako god, bar ima života, to je dobar znak. Pade mi na pamet da vidim kako stoje creva od vodene pumpe, pogledam sa desne strane u pravcu područja magneta i vodene.. i ostadoh zapanjen, nema pumpe, nema creva, na tom mestu stoji meni dobro poznati poklopac magneta.. Piaggio. Totalni zbun, sreća i olakšanje, ovo je već moj teren, iako sa leve strane stoji dekla na kojoj piše aprilia, čak i tog svojstvenog oblika, sve okolo je drukčije, mali airbox.. bio sam 100% ubeđen da je Morini, da nisam sad video pia poklopac magneta, zakleo bi se u život... doduše kaljava je za medalju pa je to verovatno sakrilo detalje.
E sad se već lakše diše, imam kompatibilne rezervne delove.