Jump to content

Peugeot elystar 50

karbos

110 replies to this topic

#21 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 15 November 2016 - 22:42

View Postrade007, on 15 November 2016 - 16:11, said:

Mozes li opisati postupak ciscenja tog auspuha,moj na piaggiu je sav pun cađe,pa bi ga probao ocistiti

Nalijes izmedju pola litre i litru loze, nafte u spuh, ali kroz granu sipas. Zacepis granu nekom krpom i muckas da gorivo nalije komore unutra, i ostavis tako. Pozeljno je ostaviti da prenoci, sto vise to bolje. Namontiras i upalis, dimiti ce sve jace i jace, na serijskim auspusima opasno dimi, na rezama malo manje. Traje oko 10, 15 minuta. Neke auspuhe mozes spasiti, ali neke ne, ovisi sta je zacepilo. Ali cadju ucinkovito skida jer sam testirao na GP-u onaj prigusivac mu se vani, a iznutra je cadjav, kad sam ga propuhao, 90% cadje je bilo skinuto do golog zeljeza.
Moze i sa brenerom, imas na YT klipova.

View PostLauda, on 15 November 2016 - 20:14, said:

Svjecica i ne izgleda bas najbolje. Vidi se da zaliva ali ne mora biti na otklonu na kojem je slikano.

Taj Elystar je naslijednik Elyseo modela?

Svijecica izgleda vrhunski s obzirom da trosi duplo vise goriva nego sto treba, ocekivao sam crnu, masu, punu depozita, imam velikih problema sa auspuhom, a stanje je eskaliralo danas kada sam ga i otkrio zbog specificnog nastajanja problema. Opisati cu u nastavku.

Elystar je redizajnirani Elyseo, glavne prednosti su mu prednja hidraulicka vilica i zadnja disk kocnica. A masina sa euro 2 blokom je mana, sva je puna nepotrebnih stvari, jer ima elektricnu uljnu pumpu, ima kompresor za upuhivanje zraka u auspuh.

View PosteSPe, on 15 November 2016 - 20:32, said:

Oni u biti naliju dizela i voze se koliko sam ga skuzio
Primijetio sam da je suhi glavni u tome

Suhi ce uskoro preci na dizel koliku kompresiju ima SF2 :D

Situacija nakon moze se reci neuspjesnog pokusaja procepljivanja. Kad je agregat hladan, ide jako dobro, ali cim ga drzim na maksimali oko 2km performanse drasticno opadaju, auspuh ga pocinje jako gusiti pa onda u startu trokira i treba mu par sekundi da krene, bude oslabljen za duplo, i maksimala je oko 45kmh, i sve vise i vise ga gusi. Nakon nekoliko hladjenja i zagrijavanja ustanovio sam sljedecu stvar.
Dok je auspuh hladan onda je protocan, cim se jace ugrije on smanjuje protok, na ispusnoj cijevi puno slabije izlazi dim. Ucvrlji se od topline i grije ko sunce.

OK, shvatio sam da auspuh "radi" i ovo jos nisam vidio, dok je hladan nije lose, a kad se ugrije, ugusi ga.

Malo kasnije sretnem komsiju Džigera i pitam ga jel mu ostalo sta od tuninga Speedfighta. Kaze on da ima auspuh koji je uzeo za vracanje na stok, medjutim resio je squt sa sportskim dijelovima. I tako ja uzmem od njega serijski auspuh za SF2, takodjer sa katalizatorom.
Namonitram i opandrcim po gasu, ide Elystar vec za medalju, odaziv je konacno brz i cist, napokon nesto normalno, zalegnem da ga konacno dobro propusem od gremlina i nakucam 78kmh po satu. Evo zabiljeske po gpsu, bit ce nesto od njega :D
[attachment=13404:Screenshot_2016-11-15-16-14-42.png]

Stanem na semafor i ponovno po gasu koliko god moze da ide, ovaj put kazaljka staje na 75km. Stanem opet na semafor i prilikom sljedeceg kretanja opet ga gusi auspuh, troksa, jako sporo dize okretaje da bi krenuo, ide 3x slabije, maksimalno 30kmh i gusi se i gusi.
Nekako se dovucem u bazu i pitam se koji sad djavo. Cujem i osjetim kako i ovaj auspuh cvrlji, ali opasno. Stavim ruku na ispuh, kad ono ne izbacuje skoro nista, 90% zacepljeno. Izbusim mu 6mm rupicu na grani i motor poludi, znaci i ovaj je zacepljen. Nakon grijanja i hladjenja, utvrdjujem da i ovaj dok je hladan radi posao, a kada se ugrije, zacepi se!!!

Evo sta se dalje desavalo, ovo sigurno niste vidjeli :D , a moram priznati da sam se posteno scimao kad je izbacio plamen. Vidim neku narandjastu tockicu, pa malo da zavirim okolo, i nista posebno i onda je pocelo da plamti, osljedica nesagorjelog goriva.

Znaci kad stavim seraf on ne ide s mjesta dok je vruc, a kada izvadim ide dobro.

Extremno zaguseno, ovdje mu je izlaz iz auspuha 6mm sve.

Dakle oba auspuha se zacepe kad je motor vruc, skoro pa nista ne izbacuju, a kad su hladni onda jos nekako rade.

Bit ce bolje s nekim drugim auspuhom :D A taman krenuo kod Suhog da nabacimo ZX, medjutim ovo bi ga pregrijalo i ugusilo da sam nastavio dalje.

#22 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 15 November 2016 - 22:43

Ako je toliko začepljen auspuh što ga nisi na pola precviko pa očistio...to je debeo lim, lako se da zavariti posle...

#23 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 15 November 2016 - 22:58

Originalni auspuh je jako trul, poceo je propustati na sve strane, njega bacam u djubre.
A ovaj drugi mi ne odgovara jer je previsok pa prilikom oscilacija i prelaska preko neravnina bocna plastika udara od auspuh. Sreca pa ima podesivi zadnji amortizer, pa sam oprugu naspanao do kraja, ali na jacoj rupi i sa 2 osobe bi sigurno udarao.

Mora biti nizak i ravan auspuh zbog konstrukcije plastika, tu postoji ogranicenje. Ovo je bilo samo u svrhu probe kad mi je pri ruci drugi auspuh, ali eto 2 razlicita auspuha, 2 ista fenomena.

#24 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 15 November 2016 - 23:10

Evo ovako ja to vidim. Po zvuku, bogat je, pogotovo prelaz pilotka i igla, taj moment kad baci plamen je znak koliki je visak goriva na oduzetom gasu..

Svecica ti nije merilo, po pravilu treba da gledas boju izolatora sto dublje u rupi. Keramiku farba ulje, i ovo sto vidis je posledica elektrosnke uljne pumpe odnosno procenta ulja u gorivu, boja je lepa ali te laze.

I taj prvi i taj drugi auspuh nisu problem koliko je problem sto je AC specifican za stelovanje. Svako malo vece opterecenje temperaturom dovodi do pada snage, dakle nije auspuh zacepljen vec imas preveliku radnu temperaturu i prebogato nastelovan karb za trenutno stanje. Probaj neku rezonu videces o cemu pricam.

#25 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 15 November 2016 - 23:12

I da, svi ti bojleri trose mnogo, nisu rezo kutije i volumen trazi vise goriva jer nema brzine povratnog pritiska. Neverovatno koliko se smanji potrosnja uz stelu svih kompobenti karba sa bilo kakvom rezonom u odnosu na stok bojler :)

#26 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 15 November 2016 - 23:32

Znaci kazes da su ovi auspusi dobri, i normalno je da ovakav stok setup opusteno uzme preko 6 litara na 100km?

Prije nego sto se bacim na daljnje setovanje i pravljenje adaptera da mogu uvrcati pilot dizne umjesto glavnih, posto je sada glavna 55, ja cu ipak na svoju ruku pokusati namontirati jos jedan auspuh koji je 100% provjereno ispravan, mislim da je moguce da naletim na 2 nespravna auspuha za redom :D

#27 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 15 November 2016 - 23:39

Da da, stok bojler auspusi trose nenormalno mnogo kada poskidas blokade i ganjas performanse. Mogu da popiju nenormalno veliku diznu a i da ne osetis. Meni je na putu cvikao nardo i samo sam (na isti setup) okacio stok bojler. Sa nardom sam imao potrosju oko 4l, a stok spuhom (nije diran karb) popio je 4l za 38km. Maximala je bila na 7800rpm i plamen u varnice su izletale iz auspuha, BG phantom, Yooaca i NesaBg su vozili iza, oni su svedoci :)

Pilot-ler dizna 55?

#28 Suhy

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 194 posts

Posted 16 November 2016 - 00:32

Ono sto ja vidim ovdje je ovako. Uzmimo svi u obzir da je pežin cilindar aluminijski i sto kao i blok. Ono sto piaggo LC ima naspram svih ostalih skutera je hladenje bloka i zato mu performanse prijenosa ne padaju. Kod AC makina cilindar se ugrije i svu tu temp. prenosi na prijenos pa tako ina centralni feder koji JAKO omekani. Takoder svi ti auspusi koje je nas forum testirao su teski grobovi , dns cemo testirati moj auspuh sa SF1 koji tuce 90gps bez pardona.
Takoder preporucam izmjenu centralno i da se stavi neki ekstra tvrd centralni koji ce tijekom ugrijane masine sijesti na svoje mijesto.
Blokda polutki je otklonjena , fergazer treba preraditi za dell dizne i ustimati ga sa njima. Tu igra dizna negdje oko 55. El. čok je jos jedan krivac velike potrosnje jer uzaludno se pali i na kraju krajeva pitanje jel zatvara do kraja.

Sve u svemu potrosnja treba biti negdje oko 3-3.5L . Šteta sto je euro2 blok jer ima tu rupcugu u karteru koja nicem ne sluzi.
Ali moramo priznati ovo sto je sve skuter imao na sebi dok je kupljen i sa time je vozio. To pokazuje kolko je agilan taj skuter i sto sve moze izdrzati bez da svoju pouzdanost dovodi u pitanje.

Nas forumski kolega je posegao malo preduboko u dzep pa zato se sada pronalaze rijesenja koje ne traze dodatna novcana ulaganja, zato sa rzumijevanjem :D

#29 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 16 November 2016 - 15:28

Bio sam u pravu, auspuh je zacepljen, odnosno katalizator bi postao skoro pa nepropusan cim bi se ugrijao. Njegovim vadjenjem je motor ozivio i juri za medalju :D
Evo ga, sad ste nesto novo naucili, moram priznati skupa sa mnom posto sam se prvi put susreo sa ovakvim tipom zacepljenog katalizatora. Makar sam ja vec imao bas svoje i dovodio pod konac ovakve agregate samo mudro cutim i ne idem previse u detalje :joks:

Elystar je sada konacno ozivio sa svojom serijskom bacvicom, pali na cvoku, odaziv na gas je kao sa pecurkom, vuce ko lud, puni sat do 75kmh. To je sada to.

Dakle nikakvo podesavanje karba s obzirom da sam blizu idealnih vrijednosti i u tom slucaju nema sanse da motor bude 3x slabiji ako je sve ostalo stok i OK, a bogami i da sauga +6l dobro znam da nije normalno, previse se opterecuje opcom teoprijom i teorijom karburatora te perfekcionizmom, ovo nije high end. To je ipak rezervirano za jace setupe, a teske stokare imaju ipak jednu toleranciju, pa se moze opustenije pristupiti, sto prosiruje vidike, a tek kasnije se moze dovoditi pod konac. Jer ne mora se karburator pogoditi 100.00% da bi motor isao, mozda nece davati maksimum, ali ce ici jako dobro, jer 100.00% nema niko, i to je jako tesko odrzati. To ume samo purejet agregat B)

Resio sam da iscupam katalizator koji bi trebalo ipak malo drugacije zarezati posto sam zaboravio kako ide na ovoj bacvici, ali moze i ovako samo je malo teze za iscupati. Oznacio sam i zutim gdje je katalizator, i najbolje je izrezati ovako kao na slici, s tim da se desno vise ne ide jer je zid od zadnje komore. Katalizator je bio kompletan i bez ostecenja, sad kako su izgledale sace koje su gusile motor ne znam jer sam morao raskomadati kat, komad po komad, zbog ogranicenog porostora, i nemoguce je da se izvuce kompletan jer udari u zid komore, namjerno su tako slozili. Dakle nije bio problem kao sa raspadnutim kat-om da povremeno zagusi jer komadic upadne u unutrasnju cijev za ispuh, ili da je stalno zagusen.
[attachment=13410:IMG-20161116-WA0000.jpeg] [attachment=13416:20161116_141909.jpg]

Mnogi ce pomisliti kako bi dobili nesto na performansama da prosire malo ispusnu cijev ovog auspuha, koja ima 10mm ako se ne varam, uglavnom ne stane niciji mali prst unutra. Ali nema od toga nista, sjecam se da sam stavio 15mm umjesto ove i nisam nista dobio.

Usput sam se oslonio na svoju dobro provjerenu metodu za provjeru stanja klipa i cilindra:
[attachment=13405:20161116_134804.jpg][attachment=13406:20161116_134833.jpg][attachment=13407:20161116_134846.jpg]

Prepoznajem da je sve original unutra i da je za Oskara. Kompresija od 7.3bara takodjer mnogo obecava. Malo garezi treba pripisati losijem ulju, ali to ce se propuhati cim ga safacam.

I onda je usljedio test. Motor pali samo tako, odaziv na gas je fantastican, a ide odlicno, zivahan agregat koji sada lijepo linearno ubrzava i nosi me do 75kmh po satu sto je skoro 70kmh gpsa. Ja sam konacno zadovoljan jer znam da sada ide onako kako mora ici taj agregat, a jos bolje je sto imam oem agregat koji je zdrav.
E sada se mogu pozabaviti dovodjenjem karbosa i sitnim korekcijama da dodje pod konac, da li je dizna 2, 3 broja veca ili manja i slicnim detaljima kao sto su rolice posto sam mu stavljao lakse jer sam imao simptome preteskih.

Evo snimka:

Ovaj prijelaz i manji pad okretaja sto se cuje oko 40kmh, to nije do karba, nego je situacija kada variomat naglo prebaci u visi prijenosni omjer.

Zakljucak je kako sam imao vrlo specifican problem koji je se pogorsavao sa zagrijavanjem. Ali prije toga sam imao neodrzavan agregat koji konacno sada daje maksimum u stok postavci.

Sad mi ostaje kompresor koji upuhuje zrak u auspuh, umjesto njega hocu staviti cep posto sam zatvorio ulaz u auspuh, i on puse sa strane u prazno. Ali imam ideju za to, iskoristiti cu ga kao dodatno punjenje cilindra, dakle pravi supercharger :D

E sad mogu opusteno da zategnem konac, a onda da ga zamjenim za istog takvog, ali sa ovakvim agregatom, ovakvo remek djelo priznajem
[attachment=13415:Peugeot Vertical TSDI engine.png]

#30 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 16 November 2016 - 19:03

Evo ga, i potrosnja se prepolovila :)

#31 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 16 November 2016 - 20:01

Zato su i ndr**i taj euro2 blok i kompresor jer su pravili ta remek dela sa slike...

#32 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 16 November 2016 - 22:04

Ali nisu isti blokovi, iako su slicni.

Kompresor za karb verziju ima veci klip od ovog za injection, usisava zrak iz vana, kroz jedan filter koji izgledom podsjeca na boost bootle. Podmazuje se uljem iz kartera.
A ovaj za injection se takodjer podmazuje sa uljem iz kartera, ali usisava zrak iz kartera.

Dimenzije nisu iste, niti rasponi rupa, ovaj za karb je veci u svemu.

Uzitak je raditi s francuskim skuterom, a kod ovog modela je sve pristupacno oko masine skidanjem svega 3 "desetke" i bocne 2 plastike su dole.

U stok postavci ovaj euro2 blok niti malo ne zaustaje za euro 1 s mehanickom uljnom po performansama. Agregat je jako zivahan i ide 70kmh po gpsu bez problema. S tim da ovaj model ima 120/70-12 zadnju gumu sto skracuje jos malo prijenos.
Cudno mi je samo kvacilo, inace dolazi identicno kao za piaggio, a ovdje je oem prva ugradnja sa pecatima i god. proizvodnje neko sa ferodicama manje povrsine. Ubaciti cu piaggio mislim da bi moglo pomoci kad je u pitanju skoro 200kg za pokrenuti s mjesta.

#33 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 16 November 2016 - 22:14

Ovaj s6 čep za euro2 karb, odgovara na pj sa sve rupama i zaptivnom gumicom...

Razlika je što je na euro2 rupa malo šira, a kod pj malo dublja, pa su čep odradili da je u pug situaciji malo uži, dok je u pia malo kraći...

#34 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 16 November 2016 - 23:07

Moram izbunariti negdje imam taj kompresor. Probao sam agregate sa cepom koje sam dao napraviti da maksimalno ispune prostor, i sa ostavljenim kompresorom, ali izvadjenim kotacicem da ga iskljucim. Nisam primjetio neku razliku na stok masini iako sam smanjio volumen na maksimum.

Sada je manualac unutra dok ne podesim smjesu, a elektronskom sam ugradio gumicu na klipicu kako bi bolje zatvarao. Imam 2 komada od pug-a, i niti jedan je nema, ne znam jel to normalno za gurtner.
[attachment=13422:20161116_223130.jpg]

Evo i rucnog, da ne provlacim i kacim sajlu, ovo mi je najbolje za podesavanje :D
[attachment=13423:IMG-20161116-WA0005-1.jpg]

Serafic za smjesu najbolje reagira od 1.5 krug, a ispod toga pocinje da naliva i na dodavanje gasa prvo zatroksa. Najbolje radi na 2, 2.5 kruga, evo snimke. Treba jos svijecicu pogledati i celo klipa. Ali tu sam negdje, jos izmjeriti potrosnju, ocekujem oko 3.5l.

#35 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 16 November 2016 - 23:12

Jbg to za gumicu se ne sećam već, ali svakako nalije kod startanja toplog motora..

#36 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 16 November 2016 - 23:34

Koliko kilometara je prešao skuter? Taj klip izgleda kao da je završio razradu, bas dobro

Sent from my Xperia ZR using Tapatalk

#37 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 17 November 2016 - 00:15

Ima 15200km, kvalitet nikasila, alu cilindar, klip, krom karike. Radilica kao zavarena.
A jos nije bio odrzavan, nisam vidio posljedice.

Od prvog susreta s pezom vertikalom vise ih cijenim nego ijednog zabara, eto Suhi je cepao SF sa mnom da gasa nije pustio po 400km, a ima 40tkm, ali zabar omogucava najbolje performanse uz najmanje ulaganja.

Samo pezo ima alu cilindre, dok Kymco, Honda, Sym na slicnom konceptu imaju gus.

Izuzetno zahvalne, trajne i jednostavne masine, imao sam i minarelli AC, i piaggio AC, morini AC, a ovaj vertikalni agregat preporucujem tko ne zeli da misli niti zna o icemu, kao sto je bio prethodni vlasnik koji je samo s posla i na poso godinama vozio, a do radnog mjesta nema ni 1km, zato se on nije ni bunio previse sto ne ide i sav je zagusen.

#38 Suhy

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 194 posts

Posted 17 November 2016 - 01:31

Ajde vec mi te bilo zao sto sam te nagovorio na Puga ali eto pokazalo se kao dobar izbor. Tako je pug ima alu cilindar sto puno znaci kod zracnog hladenja. To ti je to kak sam ti rekao 2 kruga smjesa +/- nesto sitno. ne zamaraj se oko dizne ostatak koregiramo filterom.

Uhh kada se ja sijetim iz Ploča do Zagreba pun gas 600km sa stajanjem 10min u Plitvicama. Pfff niti da je zastucnuo. Koristim ga u svim vremenskim uvjetima i ne pustam gas niti sekunde cak niti auti 200ks nisu ravni mi u gradu :D
To je skuter za sijest odvalit gas i kopat nos :P

Drago mi je da si konacno nasao adekvatnu zamijenu za svoju Puru

#39 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 17 November 2016 - 14:36

Lijepo napredujes i polako ali sigurno krajnja brzina raste a potrosnja opada.Jos uvijek gustiram sa citanjima tvojih tema,sve je lijepo opisano i popraceno slikama.Samo nastavi... :D

Jedini problem koji ja vidim s ovim svime je da bi ti se mogao peugeot vise svidjati od piaggia...i kaj onda?Tko ce pisati u podforumu o 2t injection?Nemoj se ti nama odreci piaggia iovako smo malobrojni na ovome forumu...

#40 eSPe

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 217 posts
  • MestoZadar
  • VozimGilera Runner 50&70

Posted 17 November 2016 - 16:37

Odrec ce se on purjeta znas kad... :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users