Jump to content

Yamaha Aerox

• This topic is locked This topic is locked
864 replies to this topic

#681 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 06 April 2019 - 19:39

Btw. var mesingom je jako krt i puca,zato se ovo i desilo.

#682 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 06 April 2019 - 19:46

Vidio sam athena auspuh kako je fabricki mesingom radjen. Ali nosim na tig pa vidim

Verstuurd vanaf mijn SM-G950F met Tapatalk

#683 Pupo

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 244 posts
  • MestoZg
  • VozimArea51

Posted 07 April 2019 - 06:55

Kak ti auspuh stoji gore? Da ga ne španaš kad stegneš gore na nosaču?

#684 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 07 April 2019 - 07:14

Obavezno zakrpicu od tankog lima kako je mrgood pisao, i obrati pažnju da ne bude pretegnut odnos nosač-grana

#685 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 07 April 2019 - 10:18

Siroke su rupe i dozvoljava mi na sarafima luft gore dole, ja ga stavim najopustenije na sredinu, tako da nebi to trebao biti problem.

#686 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 08 April 2019 - 14:35

Nalazim varioca ali radi samo aluminijum sa tig-om. Ipak izgleda da to odradimo sa CO2 kao sto rekoste?

#687 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 17 April 2019 - 22:44

Dolazi do ludila kao sto sam odmah pretpostavio kada je auspuh pukao. Nasao sam jedinog "majstora" koji sa tigom radi ovakve stvari, da bi na kraju napravio cirkus od auspuha. Navodno zbog mesinga nije moglo sa tigom pa je radio co2. Zavareno sve i na prvi pogled mi se gadilo, ali reko sta bi ako ne moze drugacije. Odmah sam uocio da je unutra haos. U unutrasnjoj cijevi se nalazi varova i zice od aparata, zacepljen je unutra bas dosta. Tu je materijal progorjevao i svaki put je unutra malo zapecano.

Koliko vidim najvece zacepljenje se moze dirnuti, ali treba duzi karbidni nastavak koji ne mogu pronaci nigdje. Ljudi mi preporucuju da se ispod vara totalno odreze cijev, iscisti sve iznutra i vrati kako je bilo, ali od toga nema nista jer nema majstora za dobrog varenja istog.

Slike ne smijem ni pokazati, to ce biti kasnije ako se uspije rjesiti to sve. Za nepovjerovati je kakav je ovo promasaj bio.

I ako se konacno uspijem napatiti i zagladim unutrasnjost auspuha opet je po meni velika sansa da ovo opet puca negdje...

#688 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian Falcon 50R

Posted 17 April 2019 - 23:07

Meni je bas cudno kako je puko taj c16 prvenstveno zar ima toliko tanak lim.

#689 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 18 April 2019 - 06:24

Daa klasika, majstor je zavario da spolja izgleda lepo, dok je u unutrašnjosti sve pogorelo i istopljeno

#690 BPJopa

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 35 posts
  • MestoZg
  • VozimRunner 183

Posted 18 April 2019 - 09:11

Probaj naci nekoga tko radi inox ograde, trebao bi imati tig i iskustvo sa kolko tolko dobrim varovima.
I onda jos traži da tokom varenja puni cijev iznutra sa argonom. Na taj nacin ces dobit isti var iznutra i izvana.

#691 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 18 April 2019 - 11:53

E jbg da ti ja mogu zavarit ja bi to rijesio sa co2 bez greske. Sebi sam za libertya sam radio auspuh od 0.8mm lima,ispao je kao tvornicki. Takvu gresku moze napravit samo neki pocetnik.

#692 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 21 April 2019 - 23:32

To za argon kroz cijev sam cuo od buraza koji je to ranije radio. Sa vanjske strane je progorjevalo i nije vise var preko pukotine samo vec sa svake strane po 1cm ukrug skroz.

Jedva sam uspio rjesiti sa dremelom na sajlu i zavrivali smo endoskopom unutra dali iza koljena ima ista. Zagladili smo ga koliko se dalo. Probao sam ga tako zacepljenog i sada i tu je ta snaga sto je i ranije bila.

Ja smatram da je tu pukao jer smo ga ranije udubili bas na tom mjestu gdje pukotina. Na nosacima je skroz slobodan. Malo se povuce za zadnju stranu auspuha i odmah se pomjera sa flansne dole i na selenima radi.

Posted Image

#693 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 22 April 2019 - 18:04

Napokon napravljen prsten za centralnu u kvacilu. Slika je nove centralne i koliko je unutra poderana. Ostaje mi jos da probam kako radi.

Posto je trenutni multivar gotov, pojedena piksa, i vodilice za klizace, planiram novi uzimati.

Sadi dali kombinacija novog multivara i da vratim serijske remenice ili da uzmem mhr sa vecim promjerom i morini remenice.

Krajnja mi nije toliko ni bitna koliko start i medjuubrzanje pa mislim da bolje novi multivar ako necu sta puno dobiti sa drugim.Posted ImagePosted ImagePosted Image

#694 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 23 April 2019 - 00:23

Evo jos jedan kratak video odziva gasa i malo na full gasu. Vraćena je žuta malossi centralna, malo starija pa nema tvrdoću nove. Odziv je opet dobar, mada je sa crvenom bio uvijek totalno našpanovan i na svako dodavanje u trenutku u obrtajima, ali tada na 60km/h bude u visokim obrtajima i ne može ići na 1/4 gasa.

#695 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 23 April 2019 - 07:01

Lepo reže, dobro si podesio karb. To što se guli farba po unutrašnjim zidovima opruge je ravno oscilacijama koje opruga proizvodi. Nekada ni centrator ne pomaže, jer se sabijena opruga neravnonerno otvara. Tako da je to do čelika žice, ali vredi probati centrator ili torsion control kako ga zovu napolje

#696 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 23 April 2019 - 11:05

Zamjenjena i prirubnica i nema mi više one siromašne smjese kada puštam gas u vožnji a kada krećem i vozim na 1/4 bogata. Tako da mi ostaje sada prostora da se poigram sa šarafićem.

#697 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 23 April 2019 - 21:50

Kako su stare remenice jele remenje danas jedva uspjevam nabaviti nove morini 123mm.
Ove su po gazećem sloju u perfektonom stanju, stare su imale kanal. Zadnja strana je lošija, vidim da je neko zaglavljivao šarafciger ili nešto nazad. Voženo je danas na istom i nema oscilacija.
Nabavio sam i malossi fly, ali je 107mm pa mi i zvono treba novo.

Remen mi je i danas pojeden i totalno gotov. U potrazi sam opet za neki drugi 765x17.5.

Posted ImagePosted ImagePosted Image

#698 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 07 May 2019 - 18:55

Sa morini remenicama je remen cesao od ojacanje bloka, danas sam to odlucio blago pobrusiti i gore i dole, pa vidjeti je dali zapinje.

Vibracije sam uspio skoro 100% eliminisati. Jedan nosac selena na auspuhu je bio kriv i tu je malo ostao nategnut, ispravljeno je to. Nisu bile tu ni dve piksne sto drze dekl prenosa pa nije nikada sjedalo u centar kako treba. Vibracija u voznji vise nema, ostaje mi malo pregledati opet spojeve filtera i provjeriti smjesu.Posted Image

#699 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 28 May 2019 - 18:46

Tu je opet novi Daycov remen koji odlicno radi posao. Mozda nekada probam i aerox 100cc remen jer je on 770x17.5, mislim da je ti knap, dali neko ima iskustva sa tim na 123mm remenicama?

Poslije otvaranja i zatvaranja dekla vibracije su se opet javile, bez dekla su vibracije jos vece. U jednom dijelu bloka gdje dekl nalijeze je blok malo pobrusen, udaren, mozda tu nije skroz ravan spoj izmedju bloka i dekle i od toga vibrira? Mislio sam napraviti dihtung tu kao sto je kod fabrike, da malo ublazi taj spoj.

U istom trenutku kada se jave te vibracije, inace na osrednjim obrtajima, kada dodirnem auspuh on jako vibrira, prenosi se i na njega.

Ovih dana nesto moram pokusati po ovom pitanju.Posted Image

#700 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 29 May 2019 - 09:07

Kod mene na Kinezu Dayco remen radi posao dugi niz godina , mogao bi se već i menjati , ali još ima života u njemu ...isto tako Morini tork kao tvoj kad sam ga stavio pre nekoliko godina zaboravio sam da ga imam...ništa pipnuo nisam od tada ...to vredi svaku paru ...za oko 6% bolji start što nije zanematljivo i omogućava ugradnju dužeg kaiša ...

8 user(s) are reading this topic

0 members, 8 guests, 0 anonymous users