Jump to content

Zolja Za Trke - Mec 4h

• This topic is locked This topic is locked
144 replies to this topic

#61 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 22 September 2019 - 17:39

Bravo bravo... !!!!

#62 Djope

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 110 posts

Posted 23 September 2019 - 07:53

Čestitam! :D

#63 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 24 September 2019 - 22:34

Hvala!
Moram da se ipravim... nije rekord staze, Garage Team je prosle godine vozio brze za 7 desetih i oni drze rekord staze kontra kruga.
Mi smo npravili smo najbolje vreme na ovoj trci, tj u ovoj sezoni.
Moja greska, izvinjavam se!

#64 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 25 September 2019 - 14:39

Posted Imagefallout 3 and new vegas
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Edited by pajser9, 25 September 2019 - 14:42.

#65 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 25 September 2019 - 15:51

http://mec.rs/skuter...ISmR3grmq0fMWEw
Posted Image[/url
http://mec.rs/skuter...ISmR3grmq0fMWEw

Od sledece sezone i za vas nesto :)

Edited by pajser9, 25 September 2019 - 15:53.

#66 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 September 2019 - 19:58

Tvoj problem je sto ne pratis forum, vec samo blejis u svoju temu... :)

https://svet-skutera...ec-Skuteri-2020

#67 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 26 September 2019 - 00:17

Ma video sam kasnije :)

#68 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 26 September 2019 - 00:51

Nesto zanimljivo...
Nisam ispricao da smo po samom dolasku na trku, iako smo vec blago zakasnili na brifing i tehnicki preglod zbog guzve u saobracaju, imali ozbiljan problem. Taman se raspakovali i uradili tehnicki pregled , nakon cega uskoro pocinju kvalifikacije za open ,pa za seriju....Aca seda na moped "Seriju:" da isproba kako ide na putu ispred staze i po parkingu.... vraca se i motor pocinje da puca na auspuh i gasi se. Nema varnice.... prva pomisao je da je probio namotaj. Uvrcemo bloker klipa umesto svecice, ja se hvatam za magnet da odvrnem, kad ono....... vrti se u prazno! Sta je? Odseko radilicu kod same sunke sa unutrasnje strane lezaja i vrti se osovina sama za sebe sa magnetom. Sta cemo sad? Nemamo radilicu.... trcim po boksovima, pitam ko ima, nema niko.... Javlja se majstor Cane da ima neku A5 masinu.... radilica je manje vise ista, ali blokovi nisu da bi natakli nas cilindar.... Sta, kako, nema druge.... Aca i ja pocinjemo da skidamo i rasturamo nasu masinu na pola. U medjuvremenu stize i ta druga masina koju treba rastaviti i izvaditi radilicu. Ja dalje rasturam nasu masinu, cistim mesta za dihtunge, osmascujem i pripremam sve za sklapanje dok Aca rastura A5 Canetovu masinu.... vadimo radilicu, prebacujemo u nas blok....medjutim, deblja klipnjaca, kad se stavi cilindar i klip, kaci o blokove. Rasturamo ponovo masinu, palim brusilicu na kojoj me zajebavaju cetkice (lupam po njoj da bi radila) i brusim blokove na mestu gde kaci klipnjaca. 2-3 puta probavamo i i dalje kaci. Na kraju, posle 3-4 puta rasturi-skini-vrati shvatamo da sad ne udara vise u blok nego u suknju cilindra jos malo kaci. Brusilicom brusim cilindar pod ulogm.... prsti nikasil, prsi alumnium. Ispiram to nabrzinu benzinom , cistimo i sklapamo motor. Konacno ne kaci nista i radilica se slobodno okrece. Stavljamo cilindar, glavu, kvacilo, struju, proveravamo srafove, stezemo, sipamo ulje i palimo motor. Radi bez greske! To je to!
Slobodno treninzi su u medjuvremenu prosli, Nemanja i Srki voze opena po stazi, vezbaju. Voze kvalifikacije za opena i pocinje kvalifikacija za Seriju. Prvu kvalifikaciju za 1. vozaca ne stizemo da odvozimo, motor je bio spreman za 2. i 3. Nemanja i Srki voze kvalifikacije i na osnovu ostvarenog vremena dva vozaca, umesto tri, startujemo sa 8. pozicije. Izbijamo na drugo mesto, nakon borbe sa bratskom Nanotech ekipom iz Novog Sada. Kasnije u drugom satu Srkija kupi vozac iz zemunske ekipe i padaju obojica. Tu gubimo dragoceno vreme dok je ustao, dok smo osposobili motor da moze ponovo da ide, ali sa slomljenom ruckom zadnje kocnice. Srki vozi 5-6 krugova, u medjuvremenu spremamo novu rucku i alat, zaustavljamo ga da dodje u boks da to zamenimo. U boxu gubimo 92s i nastavljamo trku , na kraju zavrsavamo na 3. poziciji!

U Openu se ovog puta nismo proslavili zbog ozbiljnog pada koji je zadesio Nemanju , dva kruga nakon sto je postavio najbolje vreme staze na trci. 46.995 , Nemanja nije bio u stanju da vozi, pa sam ja morao da nastavim pre vremena, brzo navlacim opremu na sebe i nastavljam trku na 11. poziciji, da bi na kraju nekako ne bas brilijantnom voznjom, uspeo da se dokopam najvise 8.mesta i tako prolazimo kroz cilj.

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Edited by pajser9, 26 September 2019 - 00:59.

#69 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 26 September 2019 - 01:18

Posted Image
Posted Image

Edited by pajser9, 26 September 2019 - 01:18.

#70 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 26 September 2019 - 06:44

Velika zajebancija, kako je pukla kad niste pošteno ni vozili, ili je možda naprsla ranije pa se držala o neki manji deo ? Kakav je magnet, da nije u debalansu ? Jer trese ?

Ovo za klipnjaču, ako je isti hod i dužina onda je moguće da su pakovali širu ? Jer fabrička uopšte ili već neka aftermarket ?

#71 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 26 September 2019 - 10:25

Sve je u besprekornom balansu i nije bilo nikakvih naznaka da ce se to desiti.Ne stvara bas nikakve vibracije ni u jednom radnom podrucju obrtaja, sto nije tako cest slucaj kod Tomosa. Dosta drugih motora tamo , pa i nas :Open" stvara neke cudne vibracije koje zamaraju vozace i "bride tabani" dok se vozi. Ova je mirna skroz tiha i mirna, tako da ne vidim problem u tome. Lezajevi su svi kao novi, klipnjaca nema nimalo lufta, sve ukazuje na znake da je zdrav motor i da nema debalansa. Inace, masina je kupljena ganc nova sa 0km na pocetku sezone, centrirana i sklopljena u fabrici Tomos, sad je prvi put otvaran blok.

Do pucanja je doslo samo iz jednog razloga, tj dva. Nekvaliteta zavrsne obrade i samog materijala od kojeg je radilica napravljena. Verovatno je mekan materijal, a druga stvar je sto na prelazima sa sireg na uzi precnik nije uradjen radius, nego nagli prelaz (stepenik) i tu se stvara velika koncenracija sila u "cosku". Postavicu sliku da se bolje razumemo.
Posted Image

A za klipnjacu, sto je sira..... Radi se o CKR klipnjaci, koju smo i mi do sada vozili u ostalim A3 i A5 masinama i nije bilo problema, ali ovaj A52 (novi tip blokova) je drugacije odliven i pravi problem.
Problem je u ovoj sirini
Posted Image

Edited by pajser9, 26 September 2019 - 10:26.

#72 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 26 September 2019 - 10:54

Kasno je za edit, moram novi post
Evo radilice....
Posted ImagePosted ImagePosted Image

Ako ste raspolozeni za diskusiju, slobodno pocnite sa komentarima. Sta drugi misle, sta je uzrok? Ja sam naveo ono sto sam mislio u predhodnom postu.

#73 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 26 September 2019 - 11:05

Vidi se na slici gore da je postojala ranija pukotina,promena boje sa leve strane..
Ako uzmemo u obzir obrtaje na kojima se vrtela i tezinu magneta - samo je bilo pitanje vremena...
Dokazali ste spretnost i posvecenost i izvezli masinu na stazu,to je sasvim dovoljno za postovanje,jer niste odustali. 😉

Sent from my SM-J610FN using Tapatalk

#74 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 26 September 2019 - 11:14

Hvala puno!
Najlakse je odustati.

Pukla je "na vreme u zadnji cas"

Edited by pajser9, 26 September 2019 - 11:15.

#75 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 26 September 2019 - 11:35

Pukla u zadnji momenat za krpljenje... e ajd Jovo otvaraj blok :)

u pravu je Vlayco po boji se vidi koja je sveža a koja starija naprslina.

Kako ste nov blok nabavili u ova sretna vremena, ako nije tajna naravno...

#76 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 26 September 2019 - 11:41

preko Hr poste, koja je to nabavljala direktno iz fabrike za njihove servisere , tj, motore.

Edited by pajser9, 26 September 2019 - 11:42.

#77 vlayco

Stari član

• Moderators
  • 2,650 posts

Posted 01 October 2019 - 06:04

Pozdrav,vidim na fb koje si sve izmene uneo u agregat i termogrupu...Da bi zeleo sa nama ovde da podelis? 😁

Sent from my SM-J610FN using Tapatalk

#78 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 01 October 2019 - 12:04

Prvo ja aluminiumom zaliven cilindar , pa posle ponovo raskopan
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Nakon toga, nakopan je blok. Tu je bilo dosta posla

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Edited by pajser9, 01 October 2019 - 12:10.

#79 Djope

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 110 posts

Posted 01 October 2019 - 21:02

Po čemu ste radili kanale? Nadograđivao nešto što već znaš, ili išao ispočetka koristeći formule i priručnike?
Proširuješ li prelivne čitavom dužinom, ili samo na mjestu gdje se sreću sa blokovima?
Jeste li sami zalijevali kanale?
Kakav je tvoj stav prema dvokomponentnom tečnom metalu umjesto zavarivanja/nalijevanja aluminijuma?
Da li su se blokovi iskrivili poslije zavarivanja?
Jesi li pokušavao ikad popunjavati i preoblikovati kanale na gusanom cilindru?
Od čega je kvačilo?
Ima li slika klipa, ili je tajna?
Mislim da je to to za sad :D

Tema mi je strašno zanimljiva,pomno je pratim :D

Ako na nešto ne možeš\ne želiš odgovoriti, razumjeću. :)

#80 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 04 October 2019 - 20:16

View PostDjope, on 01 October 2019 - 21:02, said:

Po čemu ste radili kanale? Nadograđivao nešto što već znaš, ili išao ispočetka koristeći formule i priručnike?
Proširuješ li prelivne čitavom dužinom, ili samo na mjestu gdje se sreću sa blokovima?
Jeste li sami zalijevali kanale?
Kakav je tvoj stav prema dvokomponentnom tečnom metalu umjesto zavarivanja/nalijevanja aluminijuma?
Da li su se blokovi iskrivili poslije zavarivanja?
Jesi li pokušavao ikad popunjavati i preoblikovati kanale na gusanom cilindru?
Od čega je kvačilo?
Ima li slika klipa, ili je tajna?
Mislim da je to to za sad :D

Tema mi je strašno zanimljiva,pomno je pratim :D

Ako na nešto ne možeš\ne želiš odgovoriti, razumjeću. :)

Na prvo pitanje mi je tesko dati odgovor. Uglavnom proslo je dosta godina , eksperimenata, uradjenih ,a ponekad i upropascenih cilindara, konsultacija i procitanih literatura da bi dosli do toga da sami pravimo cilindar po svojim merama. Iz knjiga se mnogo toga moze nauciti, ali opet neke stvari nisu jasne dok se ne isproba u praksi. Isto vazi i za obrnuto. Mozes eksperimentisati nesto do besvesti i gubiti vreme i ne doci mozda do odgovora, sto bi u knjizi procitao u dva reda i razjasnio u glavi sta kako i zasto se to desava.... bitno je sve to povezati

Prelivne kanale sirimo svuda, a skoro sam nabavio i zubarski alat pod 90 stepeni , pa mogu da se igram sa gornjom i donjom ivicom i oblikujem kako zelim. Cilindre i kopanje obicno radim ja, ali u saglasnosti sa Acom, dok je on tu za mnoge druge konstruktive stvari, jer covek ima genijalna resenja. (Motoservis Konstruktor)

Da, sami smo zalivali kanale i kopali.

Dobra iskustva imamo sa dvokomponentnim leptkovima i glinama. Svasta smo krpili i cepovali sa njima. Dobro drze na aluminiumu. Ne znam na sta tacno mislis. Prelivne nemoj praviti od tecnog metala, jer gube oblik pod vecim opterecenjem.

Blokovi se nisu iskirvili, ali svakako smo ih poravnali na staklu i vodobrusnoj smirgli dok nisu bili na svim spojevima jednako beli.

Mogu se zatvarati i doradjivati kanali i na gusanom cilindru epoksi smolama, samo je bitno zabijati "ankere" u vidu malih srafica uvrnutih u kanal.

Sto se tice kvacila i slika je previse :)

Nemam sliku klipa

AKo nadjem, postavicu.
Pozdrav i hvala na podrsci!

Edited by pajser9, 04 October 2019 - 20:22.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users