Tomos electronic 90
Posted 06 February 2014 - 17:43
Posted 06 February 2014 - 21:10
nebitno , nije u planu za sada, rade tu kod nas u Adi i to i rade i kompletne menjače za 7 brzina, za nekih 420e ako se ne varam...
Posted 06 February 2014 - 23:41
Nego, izvinjavam se što sad idem u off, ali da li možete da mi date broj od tog čoveka što pravi menjače sa 7 brzina?
Posted 07 February 2014 - 00:16
broj telefona ima Borković Ivica iz Subotice, nije čovek nego firma, i ta proizvodnja ide za njega, tako da ih on prodaje,...
Posted 07 February 2014 - 00:51
Posted 07 February 2014 - 00:52
Posted 07 February 2014 - 00:53
Inače sviđa mi se projekat Jer iskren da budem, većina popravki na Tomosu se svodi na "seci uši kpri dupe", ili na neki tuning. A kako je izuzetno teško naći Tomosa u original stanju, drago mi je jer vidim da se još jedna primerak vraća u isto (i to jedan od ređih primeraka)
Posted 07 February 2014 - 00:58
ima dosta posla, ne želim da sfušarim nešto, a pogotovo sa čime još nisam 100%
Posted 07 February 2014 - 01:01
Posted 07 February 2014 - 01:39
Sto se tice e90 bloka, video sam na snimku da korpa mnogo ide u osmicu. Sta se tu desava, sta je krivo?
Posted 07 February 2014 - 11:07
što se tiče zvona, tekst sledi, ja sam malo ispred sa poslovima koje postujem, evo kako stignem ispisaću to sve...
Posted 07 February 2014 - 11:51
i usledila je metoda, mala mengela i francuski ključ za stezanje.. ovo praktikujem još iz momačkih dana, moguće je da postoji već i neko savremenije rešenje.. negativnim seger kleštima skidam osigurač...
posle skidanja lamela i limova, ide opet stezanje i vađenje odovine koja drži ploče opruga..
i uvde se javlja klasičan problem, donji lim-ploča koji drži osovina ume da se kida kada je upakovano 6 opruga... može to jednostavno da se zameni sa gornjim limom koji je prema zupčaniku jer je on identičan..
i evo mali je sa 4 , deva sa 6 opruga, zubčanici su identični, pa pošto je devin-desno polizan ubacujem od malog
i ovde vidimo da je mali imao drugačiju osovinu, tj stari tip je sa običnom maticom bez osigurača i levi navoj.. .interesantno je bilo da nije bilo malog aksijalnog ležaja koga bi inače trebala da stegne matica već samo platne..
i ovde imam jednu novu koja je proizvod predpostavljam domaće privrede i devinu originalnu , pa rešio sam da vraćam tu devinu, jer mi se čini kao ozbiljniji materijal, navoj sam malo popravio jer je zapinjao, ništa ozbiljno,.. mada sumnjivo mi je to malo bilo zašto je zapinjao kada nije oštećen, najverovatnije je osovina dobila stomak.. a onda će biti da je neko lupao čekićem... videćemo
usledilo je sklapanje, gledam sve delove pažljivo, izabrao sam najbolje limove, i vraćam devinih 6 opruga, premerio sam ih identične su dužine i žica debljine kao i kod malog.. ciljam da bolcna u osovini bude u samom centru
i evo imam lamele od malog levo koje su mi 40 godina stajale u bloku , deluju malo ispucano, i imam skoro nove od svog apn-a koje sam 90-ih godina menjao preventivno, a nisu nešto trošne.. to je ova crvena desno.. njih pakujem.. stim da sam tu imao i jednu trodelnu i ona je bila prva gledajući od zvona...
i usledilo je sklapanje...
evo je i ta trodelna, negde sam čitao da one manje oscilacija unose u ceo sistem, i da ih pakuju na sva tri mesta.. sećam se da već 90-ih godina kada sam kupovao nije bilo ovih trodelnih u nabavci, kao i da su velike već imale ta zakošena krilca koja mi deluju kao inovacija, jer je veća površina naleganja krilca lamela na prorez zvona..
heh u mlađim danima sam mučio muku da stegnem ovaj komplet jer trodelne uvek ispadnu,.. a trebalo je samo zaviti nekom papirnom trakom dok se seger osigurač ne postavi...
na kraju sam samo poravnao krilca laganim pritiskom i proverio da li su lamele u centru
Posted 07 February 2014 - 12:02
Posted 07 February 2014 - 12:11
Posted 08 February 2014 - 12:09
i usledila je jedna provera, kako prolazi prsten koji je ostavljen na debljinu 2mm u bloku, na prvi pogled deluje ok
jeste da je blizu odlivka, na nekih 1mm, ali prolazi.. kod varenja pstena će biti potrebno paziti da ne pređe spoljnu meri, i ako eventualno pređe, mora se poravnati
možda na distancu utiču i oštećeni stubovi u unutrašnjosti bloka.. kod mene to izgleda ovako, predpostavljam da se nekom već ranije razletilo zvono pa je strugalo po bloku..
i evo povarili su mi prsten iz drugog pokušaja, hah u prvom nije bio u osi, jednostavno neke stvari moram da pocrtam variocu, jer to nije uobičajeno da prsten bude u osi, sve jedno je li on 1mm višlje ili niže.. dakle no comment.. ovo je već slika popravljenog i povarenog prstena po samoj ivici
i preostalo je meni da odradim poravnanje vara sa unutrašnje strane, ručni rad sa malim biax-om, evo i koliko mesta sada ima, i kako stoji u odnosu na blok
malo mi je sumnjivo ovo odstojanje, čas je ok, čas je preblizu
i reših da proverim kako to zaista funkcioniše, pritegao sam zvono blago za radilicu koja je u bloku u ležajevima, i neverovatno kako se pokrivilo, sad ili je već takvo krivo bilo, ili je var odvukao..
pehh mogao sam to proveriti i pre varenja i popravki
a evo kako radi zvono malog apn-a, sa drugim prstenom koji još nije povaren
i pošto ne mogu da verujem da je to zaista tako, sve tri puta proveravam, međutim na moju nesreću devino zvono je za otpad
Posted 08 February 2014 - 12:26
meni deluje kao da ulazi u kvote gde bi trebao biti semering, pogotovo ako se postavlja tako da rupa za podmazivanje ležaja bude otvorena
tri puta meri, jedan put seci... poslušaću savet Morena.. ide prsten na malo zvono i njega ubacujem
taj dan se završio sa drugarima, koji su me pitali šta više radim ovde.. Subotom pa još u radionici, ali ima to i dobrih strana, ovde niko ne uznemirava, svakave priče se pokrenu, i uglavnom se dobro nasmejemo..
ova kruška iz 2012 je odlična.. živeli
Posted 08 February 2014 - 12:54
Posted 08 February 2014 - 15:39
Posted 08 February 2014 - 15:47
Posted 08 February 2014 - 15:56
7 user(s) are reading this topic
0 members, 7 guests, 0 anonymous users