Jump to content

ALIEN (Motomania )

1347 replies to this topic

#81 Stefan p

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,132 posts
  • MestoLopare,Republika Srpska
  • VozimSprint Exactly

Posted 14 November 2012 - 20:24

Svaka cast,puno sretnih kilometara sa novim cilindrom i da te posluzi :essen_wos7:

#82 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 15 November 2012 - 11:20

Hvala Stefane, trudicemo se...

A, ti Zlajo , cucemo se za vikenda , ako nas vreme posluzi, pa cemo videti...

#83 ZlajoX

Grunf u najavi

• Members
  • PipPipPip
  • 376 posts
  • MestoSremska Mitrovica
  • VozimSuzuki DR600 DJEBEL

Posted 15 November 2012 - 14:58

Ok, subota nam je radna pa moram u skolu al mislim da cu doci do podne taman kad malo prigreje pa da vdimo sta moze ta AZDAJAAAAAAAAAAA.

#84 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 16 November 2012 - 21:29

Dogovoreno, za subotu, rezervoar je napunjen , samo da nas vreme posluzi ...cucemo se...

#85 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 18 November 2012 - 20:24

E, pa , sad ovako: dosla subota , pola radnog dana , dogovorili se Zlajoiks i ja da se nadjemo , on posle skole , imao radnu subotu , ja posle radnog vremena , mada nisam nista ni imao , nisam zaradio ni za `ladne vode , al` sam morao biti do 14 sati ...cuje se zvuk kultivatora , stize DEBELA SUZANA , na njoj Zlajoiks, i to je bila prilika da je malo pogledam izbliza, jer ovaj nije dosao ni da se pohvali, a otkad je pazario...pa, lepo, vremesna dama od dvadesetak + godina , ali utegnuta , jos uvek atraktivna, sa Zlajom sam se slozio da bi joj neki lifting ( farbanje ) sasvim lepo leglo na prolece, pa bi mala opet bila tinejdzerka...ipak, Suzana je to...

Posto termogrupu smatram razradjenom , a squt ustelovanim , ostalo je samo da se proveri krajnja brzina, posto je km sat totalno neupotrebljiv ...posle one `popravke ` pokazuje on , ali to sto pokazuje je totalno nerealno , krene od nule i zakuca do kraja, a da nema tog kraja imam osecaj da bi jos isao ko zna dokle...otisli smo na put bez saobracaja ukljucen je GPS i par kilometara punog gasa ..., posle toga skretanje prema SM i jos tri , cetiri km do ulaza u grad...posto je prikacena i obrtaljka mogao sam i da pratim sta se na njoj desava ...kad kvacilo zalepi na oko 5000-5500 RPM ( mislim da cu ga jos popustiti da bude mekse za zimu , i zbog potrosnje ) , varijator ga dize na 8200 RPM, zatim mali pad kroz ubrzanje za oko 1100 obrtaja ( ne pada ispod 7100 ) , vrlo brzo stize u punu rezonancu na 8500 RPM...dalje se oseti rast obrtaja i na punom gasu i maksimalnoj brzini drzi zakovano na 9600 u vise navrata...to je to ...pri svemu tome GPS je ocitao svega 75 KM/ h...? Razocaravajuce ili ne ? To je surova istina i tako je ...e, sad treba pravilno protumaciti sta se pri svim ovim parametrima desava u motoru i na putu ...

Znamo da se ugradnjom kita ne dobija nesto mnogo na maksimali , najcesce ostaje ista , ali, dobijamo na momentu, a to znaci bolje potezanje i ranije dolazenje do krajnje brzine ...kitovanjem motor dobija 3-4 puta vise snage u odnosu na serijalu ( na BASE-u oko 8-9 HP ) , ali sta je ogranicenje ? PRENOS!!! Kraj price - i novi pocetak ...alo hoces vise krajnje , produzi prenos ...to upravo govore i obrtaji ...sposoban je da sa Bulletom izgura i preko 10000 RPM , tu je vec ispadanje iz rezonance i pad snage , a prenosa vise nema!!! Sta bi se desilo sa ugradnjom produzenog prenosa ? Upravo ono sto treba - motor bi time bio vise opterecen zbog povecanog otpora vazduha pri nesto vecoj brzini , doslo bi i do pada obrtaja , vratio bi se u podrucije najvece snage gde je spic rezoniranja ( izmedju 8000 i 9000 ) i gde je snaga najveca , dakle, bio bi sposoban da izgura duzi prenos...Pri postojecem stanju stvari tacno se oseca da motor dodje u svoj maksimum na punom gasu i da nema vise prenosa , dotle je sve ok , mislim da na ubrzanju vise ne mogu postici , tezina rolnica je pogodjena, onaj mali pad od 1100 RPM bi izlecila samo linearna polutka...

Posto sam bio pozvan kod Zlaje i Mice , po zavrsenom merenju sam morao jos nesto odraditi , predvece sam dosao do njih...kafa i rajka sa Micom, a Zlaja i moj Nikola po sokic... ( takav sam i ja nekad bio, sad sam samo promenio vrstu soka )... sta da kazem ? Prodiskutovali smo rezultate merenja i sta bi se jos moglo uraditi, neki dogovori su pali , ali kraj sezone , pa na prolece... Skuterasi koji su ( prodajom ) ostali bez skutera , jes`, tu je DEBELA SUZANA al` na njoj se nema sta raditi...i nije to bas za svaki dan da se vozi po gradu...ja ne bi mogao tako - bez dva tocka koja se voze svaki dan po sto puta ...e, sad ono pozitivno- vidim da i njima ne odgovara to stanje stvari , mozda ce nesto i biti - ponovice se oni necim na prolece garant! Nisu njih dvojica za skroz ciste ruke, bice nesto pre ili kasnije , osecam to...

Dva sata druzenja su prosla, moj Nikola i ja hteli da vidimo kako Zvezda i Partizan, usput smo se dogovorili sa Zlajom i Micom da kad bude nekih delova za mene da se cujemo i malo na nekim stvarima eksperimentisemo, ipak su oni verzirani...a, najbolji kinez u SM ( njihov ) je prodat van Mitrovice , pa je sada valjda red da to postane moj...e, pa tu smo da na tome poradimo zajedno...pratite nas kad budemo nesto radili...

Da , nesto sam zaboravio ...ko bude hteo dobar , a jeftin tuning , naka dodje kod mene u SM i neka ponese samo KM sat...onaj moj drugar Milan i ja sto rastavljamo i popravljamo KM satove , nabudzimo sat da laze za celih 100 KM/h , vase je samo da kazete koliko hocete da vam squt ide,( 100, 120, 150 ) to i dobijete...od zahtevane brzine zavisi i cena `tuninga` hehehe...

#86 ZlajoX

Grunf u najavi

• Members
  • PipPipPip
  • 376 posts
  • MestoSremska Mitrovica

Posted 18 November 2012 - 21:31

Ajde da se javim i ja nakon ove Ane Karenjine.
Pre tog razocaravajuceg merenja malo sam isprobao Alienov skut, evo i dokaz.

Posted Image

Kao sto vidite i sami, da vise za mene nije ovako mali skuter :D Sedim na kraju sedista, a kolena udaraju u korman, jedino da nema ovog kofera pa da sednem na cep od rezervoara, onda bih mogao bezbednje upravljati :D
Evo finalnog rezultata merenja:

Posted Image

Posle ovog razocarenja, ne znam sta dalje raditi :angry5: Ili dalji tuning ili alien mora na dijetu pod hitno.

Edited by ZlajoX, 18 November 2012 - 21:31.

#87 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 18 November 2012 - 22:07

pa da to je to, i ja sam svojevremeno peglao oko 84 po gps-u sa malossi sportom i fabričkim prenoson...nema tu više prostora,kratak prenos i ne može dalje...
svakako bi valjalo nekih 15% produžetka prenosa sa kojim bi udario 90kmh a kud ćeš više...

#88 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 18 November 2012 - 23:51

I moj free,malossi sport,fabricki prenos(znaci fabricki variomat,kvacilo i sve,samo druge rolnice i oprugice),TREK i oko 85 je po GPSu....jednostavno sa serijskim prenosom je to max,mada bi tebi lepo legao duzi prenos,posto vidim da cesto ides na malo duze ture,pa da rasteretis masinu,ne verujem da ce da se oseti veliki pad snage.
A moj free je po satu Derbi GPR 50 navuko preko 110(derbi cista serijala,pita me on kolko ide moj,reko do 90kmh,stanemo na crtu,naravno nije me video,ni u startu ni na krajnjoj,kad sam ga razvuko do kraja jedva da sam uspeo u retrovizoru da ga vidim(ali bukvalno,znaci vidim samo crvenu tacku u retrovizoru ),i on kaze navuko ga do skoro 110 po satu).

#89 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 19 November 2012 - 11:22

He-he, Miso, nemoj da se sada ubedacis... Ovo sto si ti sada dobio je "maksimum za minimum (ulaganja)", i to tako treba prihvatiti. Pre par dana, kada si napisao ono "ide nesto preko 95 kmh" razmisljao sam se da li da ti "kvarim srecu" ali sam se ugrizao za jezik (najdobronamernije). Uvek moze bolje i vise ali potpuno mi je razumljivo da ovo danasnje vreme nije trenutak za "merak nema cenu", i to za vecinu ljudi. Ali posto se vec, pomalo, i poznajemo sumnjam da neces pozeleti da jos malo "pomeris granicu", i zato sam ti pre par dana i spomenuo produzenje prenosa. S' tim u vezi, kada sam vozio SportPro na next-r i Mikuniju 16 (bez produzenog prenosa) krajnja je bila oko 80 kmh. To je neki plafon koji se moze izvuci sa base (sport) kitom, rezo auspuhom i serijskim prenosom na kinezu (za koji znamo da je vrlo kratak).

PS: Eno, Petko u oglasima prodaje S6 sekundar +17% i mozda biste mogli da se dogovorite :D .

#90 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 19 November 2012 - 11:36

Eto, Zlaja je prerastao ove nase `male` skutove na 12 coli...( dobro su ga hranili, svaka im cast) , a ja prihvatam kritiku , jesam se malo udebelio , mozda je i to ogranicavajuci faktor uz kratak prenos...a, vrema SLAVA tek dolazi! Sva sreca da je kraj sezone...

A, sto se tice merenja , moram da priznam da sam ocekivao bar desetak KM vise , ali jednostavno , to je to - treba biti iskren i prema sebi , a i prema drugima...za sada squt dobro ide , sa postojecim delovima ne moze se vise uraditi , sve drugo , o tom , po tom...

#91 ZlajoX

Grunf u najavi

• Members
  • PipPipPip
  • 376 posts
  • MestoSremska Mitrovica

Posted 19 November 2012 - 11:45

E da, to vreme slava sam zaboravio pa se bojim da ce se do proleca taj prenos jos skratiti. :D

#92 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 19 November 2012 - 11:52

Ne, vredi Zlajo, prenos je konstanta, a ja sam varijabila, moracemo da ga produzimo...a, slave su nepredvidjene okolnosti...

#93 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 19 November 2012 - 12:23

Nesto tu nije dobro nastelovano. Malo je to . Bar jos 10km/h mora da se izvuce. Postelaj ti to jos malo.

#94 ZlajoX

Grunf u najavi

• Members
  • PipPipPip
  • 376 posts
  • MestoSremska Mitrovica

Posted 19 November 2012 - 12:39

Ne verujem Neso da se tu da ista vise doraditi, taj cilindar nema nista vise rpmova od serijskog i plus bulet solundar i plus mf vario koji dize kais kao i serijski.
MOJA SITUACIJA- isti taj cilindar ali razbusen na 47,nesto, ne secam se i samim tim unutra se razvalili ulazni kanali i dosli siri sto doprinosi boljem punjenju i plus trek i plus rms vario koji dize kais do kraja i bilo 87 i stavljanjem 4t remenice sa odgovarajucim kaisom bilo 91,1
i potrosnja od 6litara.

Edited by ZlajoX, 19 November 2012 - 12:45.

#95 ZlajoX

Grunf u najavi

• Members
  • PipPipPip
  • 376 posts
  • MestoSremska Mitrovica

Posted 19 November 2012 - 13:05

I jos jedna jako bitna stavka je rad kvacila a kod aliena to kvacilo non stop klizi u voznji i otud imamo velike obrtaje i malu brzinu. Ja sam imao nekoliko tih savremenih kvacila i nista nisam postigao dok nisam stavio original minareli 107 sa aeroxa, dakle ko nije probao to kvacilo ne zna sta je kvacilo.

#96 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 19 November 2012 - 13:31

Hmm, od kvacila zavisi sam start od nule , a kad ga prihvati varijator, prosto je nemoguce da klizi kad ga drzi centrifugalna sila...

Sto se tice prenosnih odnosa u remenicama tu sa postojecim stanjem stvari ne mogu nista vise da uradim ...potroseni I ( verovatno ) istegljeni BANDO 788 ( koji je duzi od 801 ) idealno stoji u remenicama, u polozaju za start sa 1 mm odstojnom platnom je skoro na samoj bolcni , a u zadnjoj visoko stoji...zato mi se i ne menja iako je vec dotrajao ( 25 000 km ) ...na variu je obrisana oznaka od markera, kais je obrisao , znaci da kais visoko izbacuje u poziciji skroz zatvorene prednje remenice, pa jedini ogranicavajuci faktor je verovatno onaj var na donjem delu remenice koji ne dozvoljava da se kais jos malo spusti dole za koji milimetar u poziciji skroz otvorene...tu jeste resenje ona od cetvorotaktnog koja nema taj var...poradicemo na tome...najinteresantnije u celoj ovoj igrariji je to da se na ovaj nacin , ugradnjom te zadnje remenice od cetvorotaktnog , bez vara moze produziti prenos bez ikakvih posledica po ubrzanje kao sto to bude sa ugradnjom zupcanika u diferencijalu...

#97 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 19 November 2012 - 13:37

Ne znam da li znas kakav je moj setup ali ja sam izvukao 82gps. Ako i uzmemo u obzir i mogucu gresku u merenju (android program za merenje brzine pomocu gps-a) , mozda i neprimetnu nizbrdicu , neka bude i 75 ali je to postignuto sa mnogo slabijim setupom.

#98 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 19 November 2012 - 14:20

Realnih 80km/h+-2-3 je neka srednja merka na kinezima pri oko 10000ob. i potpuno zavorenom variomatu...za sve preko je obavezno produzenje prenosa ili 12-13000ob.,sto je nerealno na AC makini za svakidan...Drzim se Mariovih merenja na nekoliko PRC makina ...a i ovaj "moj mali hurri" bi bio tu negde da mu nije +25% :)
A evo jedan kalkulator ...nije mi bas u potpunosti jasan ovaj odnos primar-sekundar jer se to tako ne racuna al ajd ...dobar je za zezanje... :)
http://www.streetlig...etrieberechner/

#99 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 19 November 2012 - 18:49

kako meni skuter bio skroz serijala osim multivara i naturpijanog cilindra sa klipom 43 pa isao 85 po satu al je mogao i vise nego mi se desavalo da riba pa ga nisam previse forsrao.

#100 ZlajoX

Grunf u najavi

• Members
  • PipPipPip
  • 376 posts
  • MestoSremska Mitrovica

Posted 19 November 2012 - 19:30

Pa ide i motomania 100 po casovniku..

6 user(s) are reading this topic

0 members, 6 guests, 0 anonymous users