Posted 06 January 2012 - 18:30
SPORT KITEVI- Malossi, Polini, Stage 6 …
Pre pocetka ovog teksta koji pretenduje da bude jako ozbiljan , moram da kazem da on nije cisto moja umotvorina , vec da je koriscen jedan UK blog , gde su neke stvari jako lepo obradjene, a ja sam nesto izbacio, a ponesto i dodao radi lakseg razumevanja…zao mi je sto licno nemam vise iskustva sa tim stvarima, pa cu se vise baviti i teorijom , a ako neko ima vise prakticnog iskustva neka doradi i dopuni…
Svi znamo da razni proizvodjaci nude razne komplete od 70 ccm za promenu perfomansi nasih squtova, pa tako imamo BASE, MIDRACE I HIGH END complete…to podrazumeva termogrupu koju sacinjavaju cilindar, klip, glava, a poneki proizvodjac ubaci jos poneku sitnicu u vidu lamelarnih ventila, odgovarajuce svecice za taj kit, uglavnom ,nebitno…
Gde cemo se uklopiti sa nekim od ovih kiteva, zavisi koju ce on snagu isporuciti, u svakom slucaju , svaki od njih nudi sasvim zavidni snagu u odnosu na serijalu koja se krece od oko 2- 2.5 Hp, a ugradnjom kita dobijamo minimalno tri, pa cak i cetiri puta vecu snagu…tako , cak i najskromniji kitevi nude oko 7 do 8 Hp…
Cenovni rang nam donekle govori sta iz kog kita mozemo da ocekujemo, otprilike ono – koliko para , toliko i muzike…mada ne mora i da je uvek tako- osnovno je za sto manje para dobiti sto vise muzike, pa razni proizvodjaci razlicito cene svoje proizvode…
Sta su SPORT KOMPLETI? To su termogrupe koje su u cenovnom rangu malo iznad onih najjeftinijih, gusanih, ( koji su u rasponu od 80- 100 i koji evro )i kostaju kako gde, od oko 120- 150 evra…a sto se tice `podesavanja ` uradjeni su tako da su perfomanse nesto bolje od, gusanih, uglavnom su alu, oni sa jednom karikom …predvidjeni su da se vrte od oko 9000- 12 000 rpm…sa pravilno odabranim periferijalima ( karb, rezone, vario. daju odlicne perfomanse, odlicnu krajnju, cesto i preko stotke uz odlicno ubraznje…Ova tri proizvodjaca su pokazala odlican kvalitet svojih proizvoda i laku dostatnost delova ( klipova , karika ) ako ustreba…koji god da se uzme nece biti greske…
Na ovom testu termogrupe su `upregnute` sa Leovince ZX- om, koji je kao sto znamo odlican za serijalu, ali i za neke kiteve 70 ccm…sa njim se najbolje pokazao Stage
6 sport pro , sa nekih 8.8 Hp , uz zaista impresivan pawer band ( 8 Hp drzi od 8500 Rpm pa do 11000) , za njim ide Malossi sport koji drzi 8 Hp u znatno uzem rasponu od8800- 9700Rpm, a za njima Polini sport , istu snagu na 9000-9700 …
Ali , kad se upari Stage 6 sport pro sa istoimenom REPLICOM , mislim da je to nenadmasan set –up i bio bi definitivno moj izbor... uz dobar vario i dobro kvacilo, sa dobrim podesavanjem to bi bio odlican set –up za svakodnevnu voznju, a uz dobro odrzavanje trajnost bi bila zagarantovana nekoliko sezona…
Uz ove sport cilindre , pomenuo bi samo jos jedan iz familije Stage 6 , iako ne spada u sport cilindre, niti u tu klasu , to je onaj STREET RACE, koji je u ceni od svega stotinak evra, gusani, a pokazuje zaista impresivne rezultate po svim grafikonima, a slabiji je svega za desetak posto od sport cilindara…to samo pokazuje koliko je Stage 6
ozbiljna firma sa odlicnim proizvodima…
Ako ko ima sta, neka dopuni…