Jump to content

Keeway Focus - Lauda tuned

1306 replies to this topic

#981 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 30 December 2015 - 00:51

Hvala dajteh! :0takoje:
S tim sto bih trebao vuci novu instalaciju sa akumulatora na osvjetljenje i ovaj prvi dijagram bi mogao biti "unisex" rjesenje i za xenon, a i za stedljive LEDice?

#982 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 30 December 2015 - 00:55

U oba slucaja je to gotov posao, nemas vise nikakvih provlacenja zica, znaci sve sam nacrtao i vise od toga ne mogu osim u programu za sheme, u tom slucaju ce sve izgledati pravo skolski :D

Ako se to odradi, prilikom davanja kontakta svjetla ce ti se upaliti, dobivas upravo ono sto imaju +125ccm i purejet skuteri. Dakle imas komplet DC krug na skuteru.

#983 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 30 December 2015 - 00:58

Da, da. Sad sam detaljno pregledao pa sam skontao sustinu, hvala jos jednom. Pretpostavljam da ovaj zuti vod sto ide na relej treba da ide na bravicu paljenja, umjesto na prekidac za nivo ulja?

#984 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 30 December 2015 - 01:00

Žuti se spaja na +12V kada das kontakt na bravi, a tu zicu ne moras spojiti iskljucivo na bravi, imas je na jos nekoliko mjesta po skuteru pa se vidi gdje je najblize. Imas je na zici od senzora za ulje, na alarmu, svireni...

Ona 2 mala X u sredini, tu treba presjeci zicu na 2 mjesta, a moze i na samo 1 ako se isteka iz postojeceg regulatora. Taj spoj se nalazi u snopu zica, po meni je to najveci problem naci.

Edited by dajteh, 30 December 2015 - 01:04.

#985 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 30 December 2015 - 01:01

Da, jasno je. Bolje pitati nego skitati :)
Kada sam ubacivao voltmetar ostavio sam sebi jos 2 izvoda sa bravice paljenja +12V za kasniju upotrebu.

Edit: Da li to znaci da mogu imati istovremeno 2 xenona aktivna? Posto kod mene rade oba svjetla istovremeno. Jesi imao takav slucaj u praksi?

#986 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 30 December 2015 - 01:09

Ovo bi ti sada super doslo posto si ostavio pripremu kada upalis kontakt, sjecam se toga :)

Ako mislis na 2 xenona sa 2 balasta, to ti nece moci. A da ti budem iskren nisam ga nikada ni spajao na kineza niti sam uvidio njegov potencijal po pitanju isporuke struje iz namotaja, ali trebalo bi raditi. Htio sam demonstrirati na onim kinezima, ali sam se malo zadrzao oko drugih sitnica :/

I ima jos jedna stvar, pitanje je dal bi se far istopio. Ako imas 35W halogenku kao B1 i B2 onda bi taj far morao izdrzati bez problema pravi xenon, iako je to sve upitno kod kineza, a lagati ti ne mogu. Iako se faru moze poboljsati hladjenje...

Znam da je malo komplicirano, ali ti vidi sta hoces i kad odlucis onda uzmes prvo regler i 1 zicu, pa je ubodes u regler. Pa drugu, pa trecu. I onda jednu po jednu na tocno odredjenu boju na skuteru, odnosno na akumulator. Korak po korak i tjt.

Edited by dajteh, 30 December 2015 - 01:13.

#987 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 30 December 2015 - 01:14

Heh, da je kod mene sistem kao i na SF i tako slicnim skuterima gdje je jedan far za kratko, a drugi za dugo svjetlo bez problema bih ubacio xenon na ovaj fazon. Mislio sam da si imao u praksi slican slucaj pa da bas cujem iskustva.
Za mene je sigurnija opcija da idem na neke stedljivije LEDice koje sam vec kupio, vec da plane instalacija u pokusaju. :)
Da, na Focus ide 2 sijalice od 35/35W dugo/kratko svjetlo, BA20D grlo.

Za sada cu prvo pokusati naci tacku gdje se razdvaja stabilizovani AC napon, pa tu napraviti presjek, ubaciti regler i onda konvertovani DC napon spojiti sa ostatkom instalacije kako je i bilo. S tim da bih posle drugog reglera mogao dodati neki DC to DC step konverter da ogranicim na 12V.

#988 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 30 December 2015 - 01:21

OK, ako ces ici na ledice onda mozes ubacivati DC komponente koje ce omoguciti ledovkama pravilniji rad... mozes sloziti i coming home sa timerom :D
Mozes sloziti i automatsko paljenje svjetala nakon recimo 10 sec, da ti anlaser okrece punom snagom... mozes i prekidac... mozes svasta, a mozes i ostati bez struje usred sume hehe jbg sve je moguce :D

Edited by dajteh, 30 December 2015 - 01:21.

#989 Anabellas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 533 posts
  • MestoZagreb
  • VozimDerbi Rambla 300i

Posted 30 December 2015 - 01:25

odgoda paljenja svjetala bi bila totalni win na svim masinama kojima se na kontaktu pali sva elektronika, taman da te priceka jedno 6-7 sec dok pumpa nadruka , i zaverglas pa upali , i nema teorije da ih zaboravis :D

#990 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 30 December 2015 - 01:36

Imas ga na ebayu vec od cca dolar i pol
http://www.ebay.com/...NwAAOSwY45UPoBa

To sam ja slozio na runnera, nakon 15sec automaCki pali svjetla nakon davanja kontakta. Medjutim, kad sam sve sklopio, poslozio, i zadnju plastiku stavio. CRČE.

Ubila ga kineska XENON smetnja iz balasta.

Pa sam to maknuo i slozio po starom.

Medjutim kad sam se isao provozati, GREMLINI! Digitalni sat sto imam sa ebaya se smrznuo. I njega je xenon balast izremetio.

Na kraju sam uzeo bolji balast koji je oklopljen i smetnji vise nema.

Cim uzmes nesto kinesko eto ti GREMLINA, stoga treba biti pametan i imati rezervni prekidac pored kineske elektronike :D

#991 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 04 February 2016 - 19:51

Stiglo par sitnica sa RP-a. Porucio sam minarelli regler i jednu zanimljivu spravicu...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

S obzirom da do sada nisam imao punjac za akumulator da ga mogu oporaviti posle zimskog sna, pa se to sve svodilo na punjenje na kratkim relacijama u voznji sto je dovodilo do brzeg propadanja akumulatora, nadam se da cu uz pomoc ove igracke produziti zivotni vijek istog i ustediti bar koji dinar na kupovinu novog akumulatora.
Po specifikacijama ovaj mini punjac je predvidjen za kapacitete do 8Ah, gdje pise da moze potpuno puniti do 4Ah i odrzavati akumulatore do 8Ah. Moj trenutni akumulator je 6Ah, kupljen prosle sezone i mislim da ce ovo biti taman da ga drzim uvijek napunjenog i spremnog za upotrebu.
Pa i ako se ne pokaze dobro ovaj punjac, cijena od 10 eur nije neka...Mogao sam ovo napraviti i u home-made varijanti ali nisam imao resursa u vidu starih punjaca.

A sada imam i regler, pa mogu poceti polako sa prepravkom instalacije cim krene bolje vrijeme.

#992 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 04 February 2016 - 21:04

Preko zime ako imas garazu stavis akumulator na punjenje i ne skidas sa punjaca do proleca. Ta elektronika vuce 8w sto dodje oko 10-20din da radi ceo mesec bez prestanka sto nije nista..

#993 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 04 February 2016 - 21:27

Lepo, i ja sam razmisljao o nekoj slicnoj spravici u tom cenovnom rangu. Eto prilike da vidimo kako sluzi u praksi.

#994 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 04 February 2016 - 22:36

Javljam utiske kada probam u praksi. Imam 2 akumulatora za testiranje - jedan stari od 4Ah i ovaj novi od prosle sezone 6Ah.

#995 Anabellas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 533 posts
  • MestoZagreb
  • VozimDerbi Rambla 300i

Posted 05 February 2016 - 01:07

Ne znam kakve modove ima punjac ali trosit ce manje od ovih 8w kad pocne odrzavanje.
Meni puni ctek max 800mA ali na odrzavanju se spusti na 25mA
I skace od 0-25mA.
To je potrošnja struje zanemariva, a spasi aku :)

#996 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 05 February 2016 - 21:53

Ma necu ovo pustati preko zime da mi odrzava akumulator. Ovo je vise za potrebe punjenja akumulatora preko noci, nije bas profi igracka kao ctek koji ima vise faza punjenja.
Ja cu biti zadovoljan da mi samo odrzava akumulator po potrebi i dopuni ga na zadovoljavajuci nivo prije montiranja u skuter.

#997 Anabellas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 533 posts
  • MestoZagreb
  • VozimDerbi Rambla 300i

Posted 05 February 2016 - 22:18

Ne znam dali itko s foruma koristi ali najisplativiji punjac za skuter/auto se prodaje u lidlu.
Vidim da ima u Srbiji lidlova ko i kod nas pa pretpostavljam da ga ima i kod vas za kupit,
Tu je cijena 18 eura : http://www.manualsli...-A1.html#manual

#998 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 05 February 2016 - 22:24

Ja koliko znam Lidl ima samo u Beogradu trenutno. Za one koji mogu otici tamo, cijena je odgovarajuca za takvu spravu.

#999 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 22 February 2016 - 14:32

Jedna od danas

Posted Image

Focus napunio punih 10 godina...malo sam ga zapustio, nisam ga prao jos od sredine prosle sezone. Zato kada krene sezona ide detaljno pranje. :)

#1000 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,753 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 26 February 2016 - 16:17

I evo prvog testa onog mini punjaca akumulatora.
Juce sam nakacio LP akumulator od 6Ah kojeg sam kupio prosle sezone. Napon prije punjenja je iznosio 11.8V. Nije lose ali nije ni najbolje.
Po specifikaciji punjaca, moze da odrzava akumulator do 9Ah. Rezultati nakon 6h punjenja su sledeci:

Attached File  aku1.JPG   61.13K   17 downloads

Punjenje u toku
Attached File  aku2.JPG   36.78K   19 downloads

Punjenje zavrseno (zeleni led indikator, cca 6h vremena)
Attached File  aku3.JPG   39.21K   19 downloads

Napon akumulatora nakon zavrsenog punjenja
Attached File  aku5.JPG   158.33K   19 downloads

Danas sam nakacio stari LP od 4Ah koji je pregazio 4 sezone i kojeg sam zamijenio prosle sezone jer je izgubio snagu...bas da vidim hoce li nesto biti od njega. Makar moze dobro doci za testiranje necega.
Napon prije punjenja
Attached File  aku4.JPG   162.12K   19 downloads

Napon punjenja akumulatora
Attached File  aku6.JPG   146.5K   19 downloads

Vidicu koliko vremena bude trebalo, jer po specifikaciji pise da za prazan akumulator od 4Ah je potrebno 12h punjenja.
Punjac se tokom punjenja blago zagrije, nista strasno. Za sada sam zadovoljan za pare koje sam dao.

P.S Nisam mogao da izmjerim struju punjenja jer nisam zamijenio osigurac na unimeru...

14 user(s) are reading this topic

0 members, 14 guests, 0 anonymous users