Ajd nešto i o svećicama koje sam vremenom isprobao na PJetu. Evo ih na gomili pa ću svaku posebno opisati kako su se ponašale.
2015-08-17 22.09.00.jpg 2.74MB
27 downloads
Dakle, okupio sam sve svećice koje sam do sada probao na PJetu, neke malo počistio od gareži jer su još upotrebljive, neke su zamrle, a jedna nije još ni videla mašinu, ova levo na kraju,
NGK CR8E koja nije sasvim po PSu za PJet jer treba da je CPR tj isturene elektrode, a ova je kao i ona džaba kupljena, nimalo jeftina
iridiumka
NGK CR8EIX, sa njom PJ nije pravilno radio ni kad je bio u top stanju jer je varnica pozicionirana u području bogate smese, tj preblizu dizne, pa je smesa zaliva, al nije crkla, na svu sreću.
Na fotki nedostaje
NGK CPR8E koja je trenutno u mašini i bori se nekako sa bogatom smesom, garava al radi nekim čudom, prosto počinjem da verujem da je original kad se još nije pridružila ZMRki.
Treća s desna je četvorokraka
BRISK Premium AOR12LGS koja se sasvim solidno pokazala na PJetu, vrlo pouzdana svećica, trpi sve i svašta, i prebogatu smesu, samo ponekad je štucnula na leru, ali pod punim gasom bez greške.
Sledeća je
BRISK AR12YS, klasična ali žilava. Takođe je izdržala sva maltretiranja sa pritiscima preko 8 bara.
Ova
BRISK PREMIUM AR10ZS koja baca milion sitnih varnica u krug oko ove stepenaste kupaste centralne elektrode, radila je solidno ali kratko, tj ispravna je i sada ali joj se ne sviđa 2T mašina zbog prisustva ulja, pa se brzo zaprlja i počinje da brljavi, pa kad se očisti, opet radi solidno al kratko. To je odlična svećica za 4T mašine Pia grupacije od 125 do 500ccm, probao je kum Damir na Malagutiju 500 i nije imao primedbi.
Tu su obe
Denso N24EXRB (stara, malo otopljena i nova, malo korišćena) koje su savršene za stock 50ccm i bazni tuning 70, ali su malo osetljive na povišenu temperaturu sagorevanja pa se bočna elektroda na staroj malo otopila, al radi i dalje, znači žilava. Ova leva na slici je ta stara, vidi se razlika u odnosu na novu, bočna elektroda je postala malo zaobljena na kraju.
2015-08-17 23.29.31.jpg 1.86MB
21 downloads
Isprobao sam i
Champion-ku RG6YCA koja je prva ugradnja u fabrici, možda je dovoljno dobra za stock, ali na Malossi kit-u, čak i u totalno stock stanju sa standardnim pritiskom, radila je ko prebijeno magare, tj. prebila je performanse kao da je prebila pola konjića iz mašine, znači djubre.
I na kraju spiska čuvena
NGK ZMR7AP koja je dobro radila na stock Malossiju sa stock pritiskom, ali, kao što već znamo, zamrla je na prvo podizanje pritiska na 8,5 bara, a nije jeftina, znači može za bazni setap, al za turpiju nikako. Možda je falš kvalitet, al svakako me je izneverila.
Ostala je još jedna,
NGK CR8EK sa dve bočne elektrode, gledano na slici čini se sasvim dovoljno daleko položaj varnice u odnosu na diznu, pa bi trebalo da radi pravilno, poručena i stiže sutra, hoću još i nju da isprobam, možda i bude ok, videćemo.
Izvinjavam se na editovanju u međuvremenu, malo sam presložio tekst da bude preglednije.