Jump to content

Tomos E-90 caffe racer

79 replies to this topic

#1 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 17 January 2011 - 20:50

Evo i mog Tomosa.
Sastavljen je od više komada i ispalo je ovo. Mašina je elektronik 90

Posted Image

Uploaded with ImageShack.us

Posted Image

Posted Image

Stavit ću bolje slike za koji dan.
Inače, mašina je generalno sređena, cilindar original u super stanju, meteor klip sa L karikom, svi ležajevi u mašini novi, corteco semerinzi svi, Dell PHBL 24, gljiva, auspuh Laser, prerađen top, paljenje original Ducati bezkontaktno 6V, komplet novo kvačilo sa 6 opruga, gume nove, polirani blokovi, glava, čelo klipa, usis, ispuh, prirubnica za karb, naprijed zupčanik sa 12 zubi, zadnji original, novi lanac

Posted Image

#2 VLADA

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • MestoNovi Sad

Posted 17 January 2011 - 21:04

Svaka cast. Elektronik je super. Setio sam se sebe i svojih modifikacija pre 20 godina. Ja sam pakovao na BTn-a masinu od Elektronika. Svakih nedelju dana mi je okretao stift druge brzine od silne snage<medjutim sam ga nadmudrio,modifikovao sam odnose na zupcanicima prenosa u masini i nije bilo vise problema.

#3 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 17 January 2011 - 21:25

Ne znam kako ti se to dešavalo. Ja ovu mašinu imam 10 godina, a 7 sam ju baš vozio. Sada je u biti 3 godine motor stajao, ali na proljeće ponovo stavljam registraciju i ponovo krećem s njim.
Htio sam ti reći da se meni nikada to nije desilo. Nisam imao problema ni sa kvačilom. Pregrijao se nije nikada, a baš sam ga ložio. Ono, krenem za Osijek, 25 km, i držim u 5-oj pun gas i nikada ništa. Možda zato što je tako veliki karb pa ga gorivo dobro ohladi.
Inače znam da su ljudi imali problema sa mjenjačem i kvačilom, da su pucali blokovi, klipnjače, ali eto ja sam valjda imao sreće.

#4 VLADA

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • MestoNovi Sad

Posted 17 January 2011 - 21:34

Meni se do desavalo od dizanja na zadnji najverovatnije, Nije mogao da izdrzi cimanje. Ako me secanje ne vara,ja sam nazad imao zubcanik od BT-a a napred je bio neki malo veci od elektronikovog fabrickog. nesecam e tacno,davno je bilo. Uglavnom sam mu montirao desnu deklu i kompletno kvacilo od CTX-a,jel su tu bili drugaciji odnosi prenosa u kvacilu.

#5 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 17 January 2011 - 21:44

View PostVLADA, on 17 January 2011 - 21:34, said:

Meni se do desavalo od dizanja na zadnji najverovatnije, Nije mogao da izdrzi cimanje. Ako me secanje ne vara,ja sam nazad imao zubcanik od BT-a a napred je bio neki malo veci od elektronikovog fabrickog. nesecam e tacno,davno je bilo. Uglavnom sam mu montirao desnu deklu i kompletno kvacilo od CTX-a,jel su tu bili drugaciji odnosi prenosa u kvacilu.

Vjerovatno od dizanja, ali znam da se to mnogima i inače dešavalo. Mislim da je zadnji original 25 ili 26 zuba, a ti ako si imao od bt-a 32 ili 33, a naprijed vjerovatno 14 onda ti se to moglo dešavati zbog takvog jakog prijenosa.
U svakom slučaju jelda da je zadovoljstvo to voziti? Vidim da ju ima i Mario pa kaže da uživa u vožnji.
Pogotovo sada kada ih gotovo nema. Snimit ću video na proljeće pa ćeš vidjeti i čuti.
Kakav je to dobar zvuk sa gljivom i Laserom.

#6 VLADA

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • MestoNovi Sad

Posted 17 January 2011 - 21:59

Ja sam obozavao elektronika u to vreme. Jos uvek je to najbolja masina koju je tomos napravio. Mislim na agregat i performanse. Meni je isao 110 km/h sa preradjenim auspuhom od BT-a i onim bing 19mm karbom. Mislim da rezona nije najbolje resenje za taj motor.Moj je vukao kao blesav i imao snage od malih obrtaja,a rezona trazi zavrtanje gasa. Brzo pocnu karike da zvece. Moj je radio kao sat. Secam se da sam platio nov Elko klip 100 maraka u to vreme. Bila velika para.

#7 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 17 January 2011 - 22:11

Ja sam isprobao par auspuha i najbolje mi se pokazao Laser. Od tih rezonantnih.
Da. Svi kažu da ustvari najbolje ide ili sa originalnim ili od bt-a. Ne mogu nigdje naći originalni, a bogami ni od bt-a. Ako šta i nađem to je toliko trulo i uništeno da se ne može iskoristiti.
Ovdje kod nas u HR slabo se voze Tomosi. Skoro svi prešli na skutere, a Tomose, nažalost pobacali na obnovu ili smeće. Kakva šteta.
Tražim ja stalno taj od bt-a, ali nema. Možda i naleti nešto.
Jel se možda otprilike sjećaš šta si na njemu radio?

#8 VLADA

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • MestoNovi Sad

Posted 17 January 2011 - 22:24

Nisam radio nista posebno. Imao sam BTn-50 i posle izvesnog vremena mi nedostajalo SPEEDA. Kupio sam Blokove od Elektronika od nekog coveka. Blokovi bili sa papirima,kupljeni u radnji. Zatim sa kupovao delove,nesto novo,nesto polovno i sklopio masinu. Secam se da sam kupio polovan ali odlican cilindar i glavu,potom odneo u masinsku radionicu gde su mi izmerili komparatorom cilindar,na osnovu cega sam kupio nov klip. Nije zveckao ni malo,radio je kao,samo se ayspuh cuo. Sve je bilo standard ako izuzmem auspuh i te modifikacije sa kvacilom i prenosima unutar kvacila i vanjskim prenosom. To je sto se tice Masine,a bilo je i na BT-u prepravki. Imam negde staru fotografiju,treba da je skeniram i okacim na forum sa temom.

#9 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 17 January 2011 - 22:36

Super. Stavljaj. Ima nas koji još uvijek volimo a i vozimo Tomos

#10 VLADA

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • MestoNovi Sad

Posted 17 January 2011 - 22:42

Ima nas,ima. Sve ti je to stara garda prijatelju moj :rolleyes: . U modi su novi trendovi,devojke se loze na styling.

#11 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 17 January 2011 - 23:02

ispričaste se, aj sledeći put Sale kad dolaziš za NS, javi pa svratimo kod Vlade da se ispričamo, sreća obojicu poznajem, slabo ću do reči moći... nema veze neko mora i roštilj da peče...

elem video elektronik, iznutra i spolja, oduševljen idejom i jednostavnosti, moram ga jednom i probati... Svaka čast Sale

#12 VLADA

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • MestoNovi Sad

Posted 18 January 2011 - 00:12

Najavite se pa da vadim meso iz zamrzivaca :rolleyes:

#13 perlx*

CCEB

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,294 posts

Posted 18 January 2011 - 00:18

Jako lepo i veoma zanimljivo :rolleyes:

#14 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 18 January 2011 - 09:43

Može može. Vidimo se svakako.
Doći ću ja caffe racerom. Šta je to za nas staru gardu. Bit će vožnja, snimanje i sve ostalo.

Inače, nije me to sve baš ni ispalo jeftino, ali mogu vam reći da mi nije žao ni jednog eura. Ipak je to Tomos za moje zadovoljstvo i ja osobno sam vrlo zadovoljan.
Dobivam stalno ponude da ga prodam, ali nema šanse. Svi ostali motori i skuteri mogu ići iz kuće, ali ovaj NE.

Bio sam se uplašio jedno vrijeme za dijelove, ali onda je tu uskočio Mario i Goxi iz NS i koda me sunce obasjalo. Nemoš kod nas kupiti skoro ništa više.

perix* - Hvala majstore

#15 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 18 January 2011 - 09:49

Koliko sam uspeo da shvatim dosad ovi electronici će uskoro vredeti zlata!!! Tako da ne prodavaj zlatnu koku što imaš...

A kad budeš dolazio za NS ja ću da se prišljamčim na skup gotovo neprimetno, nećete me ni videti da sam tu, samo da vidim ovo čudo i eventualno probam! :)

#16 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 18 January 2011 - 09:55

zaista mi se sviđa ideja gde si napakovao na ram od ATX-a, i stavio točkove od BT-a, oba poteza su odlična, poznavajući klasičan e-90 ram koji ume da pukne na varu kod guvernale, ovo je revolucija, a za točkove je tek premija, lagani i ispravni 17", sa prednjom disk kočnicom...

vidim da si dunlop gume postavio, koje su to dimenzije i modeli, gde si nabavio ?

#17 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 18 January 2011 - 17:52

View PostPita, on 18 January 2011 - 09:49, said:

Koliko sam uspeo da shvatim dosad ovi electronici će uskoro vredeti zlata!!! Tako da ne prodavaj zlatnu koku što imaš...

A kad budeš dolazio za NS ja ću da se prišljamčim na skup gotovo neprimetno, nećete me ni videti da sam tu, samo da vidim ovo čudo i eventualno probam! http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/sad.png

Vožnja naravno može. Doći ćemo nas barem dvojica sa Tomosima da se upoznamo, vidimo, družimo.
Obećali smo i Goxiu doći u posjetu. On je isto iz NS i vozi i restaurira Tomose. Možda se i poznate, a ako ne, eto bit će prilike. Bili smo već više puta kod njega, doduše autom, jer nam je on nabavljao dijelove.

#18 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 18 January 2011 - 18:17

View PostMario, on 18 January 2011 - 09:55, said:

zaista mi se sviđa ideja gde si napakovao na ram od ATX-a, i stavio točkove od BT-a, oba poteza su odlična, poznavajući klasičan e-90 ram koji ume da pukne na varu kod guvernale, ovo je revolucija, a za točkove je tek premija, lagani i ispravni 17", sa prednjom disk kočnicom...

vidim da si dunlop gume postavio, koje su to dimenzije i modeli, gde si nabavio ?

Kad sam vidio u kakvom je stanju rama od e-90 odmah sam od nje odustao. Rama bila popucana i varena na više mjesta. Amortizeri, prednje vile, kočnice u katastrofalnom stanju i onda sam kupio ATX. On je opet bio pre visok, slabe kočnice i jako se ljuljao. Nabavim BT i sa njega stavim prednje vile, zadnje amortizere, točkove. Sa prednjim diskom sam se preporodio što se tiče kočenja, a i cijeli motor je niži pa se ne uvija i ne ljulja. I što je bitno vrlo je lagan. Imam inače i prednji blatobran i one plastike sa strane, ali ovako je bar meni ljepši i neobičniji.
Zadnja guma je Dunlop arrowmax 100/80-17, a prednja Sava MC-18 90/80-17.
Savine obe u tim dimenzijama sa zračnicama su kod nas oko 75 eura.

#19 VLADA

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • MestoNovi Sad

Posted 18 January 2011 - 18:48

Probudili ste mi uspomene Marijo i ti sa svojim temama. Doslo je dotle da sam gledao oglase za BT-a i E90. Nalozio sam se da kupim nesto za sredjivanje.

#20 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 18 January 2011 - 18:54

super, nisi nam napisao koje su cene tih dunlop-a bile ?

@vlado mene samo čudi kako nisi do sada, svi koji su imali tomose, su se opremili, viš ti koja je to zaraza...nego e-90 u oglasima mora da je papren.. BT može da se uhefta za male parice

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users