Ehh, dobro nekako smo se snasli
Dovesti kineza (tajvanca) na neki optimum je bas tuning za sve pare i mozdane celije..
Problem je materijal, a proizvodjac svestan toga ostavlja sebi rezerve na konto stepena kompresije..
Hajd ovako, za pocetak nemoj nista da sklapas dok ne izvrsimo potrebne kalkulacije.
Novi cilindar obavezno da se ishonuje, sto krupnije, npr 700 mikrona.
Pretpostavljam da glavu nisi dobio uz cilindar i da ces koristiti staru. Potrebne su nam mere visina i precnik starog i novog cilindara, visina cela novog i starog klipa (razlika u visini izmedju gornje ivice i vrha ispupcenja- oduzimanje visina sublerom) i zapremina kompresionog prostora glave (ispunjavanje tecnoscu manjim spricom).
Moramo da uradimo kalkulaciju stepena kompresije, jer si sigurno dobio i neke dihtunge razlicitih debljina koje ranije nisi imao. Takodje, treba da utvrdimo do koje tacke izlazi klip u cilindru, a to mozes uraditi na sklopljenim blokovima sa klipom bez osiguraca i karika, samo sputiti cilidar bez dihtunga i blago pritegnuti pa izmeriti razliku od ivice cilindra do ivice klipa. Takodje, bukvalno sve dihtunge koje imas izmeri debljine da mozemo da kalkulisemo.
Paljenje mozemo da izracunamo prema hodu radilice, koliko se stepeni dobija pomeranjem ploce u milimetrima. Paljenje se inace zarad dobijanja snage i elasticnosti motora pomera u ranije, odnosno kontra od smera okretanja. Recimo da je za malolitrazne 2t motore neki optimum 12-16 stepeni pre gornje mrtve tacke klipa, i ja pretpostavljam da je fabricka postavka u tim merama. Agresivnijim pomeranjem na 20 ili veci ugao, dobija se veca snaga, ali i drasticno veca temperatura expanzionih gasova pa samim tim i veca temperatura motora, potrebna je drugacija postavka karburatora sa vise goriva, pa samim tim veca je i potrosnja. Mislim da je za period razrade neprimereno izlaziti iz nekog optimuma ali svakako moramo znati sa kojim uglom skalpamo motor.
Koja je ranije svecica bila i jel imas sliku (inetresuje me boja izolatora i elektrode u exploataciji zbog toplotne vrednosti), a koja fabricki ide u njega?
Ajd polako premeri sve (pazljivo, vise puta) pa cemo da racunamo i sklopimo najbolju soluciju