Jump to content

Aprilia SR-1 Pyrotherm team

976 replies to this topic

#41 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 05 January 2011 - 02:00

evo ovako nekako me već zadovoljava, danas se radilo još malo na velikom bloku.. vidim sad na slikama još neke sitne detalje ali da ne mislite da preterujem to ću ostaviti...

Posted Image Posted Image Posted Image

Posted Image

da bacimo pogled kako to rade napolju ?

Posted Image

ii najzad stigli delovi iz zamrzivača, posle tri dana, kako sam i mislio da će moći brže, FAG 6204 C4 su dobili počasno mesto

Posted Image

evo i radilice Stage6 R/T sa -25C

Posted Image

ležaj točka je isto novi FAG 6203 C3, sa metalnom košuljicom

Posted Image

i ležajevi u prenosu su novi FAG 6200 C3, kao i semering na osovini točka

Posted Image

radilica je ušla bukvalno rukom, ležaj sam fenom grejao blago do temperature mereno rukom i konstatovano pečeee jbt, poslužio sam se sa WD40 da bolje klizne

Posted Image

ista priprema je i za mali blok, s tom razlikom da sam u međuvremenu odmastio površine naleganja i poslužio se silikonom, do ove tačke je ušao rukom, posle toga je usledilo blago kuckanje preko plastike mada su mogli i šrafovi ovo povući

Posted Image

#42 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 05 January 2011 - 02:00

na red je došao i prenos

Posted Image

i dekla Stage6 R/T koja je isto dobila novi FAG 6203 C3 na osovini primara, mada se SKF u njoj vrtio svega 500km, ostavio sam ga na staroj osovini primara

Posted Image

gotovo za danas

Posted Image Posted ImagePosted Image

#43 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 05 January 2011 - 02:01

dokle sam stigao danas...
montirao pakne, alanser, paljenje..

Posted Image

i prionuo da sredim sekundarni setup koji je u planu da se vrti kada nije sezona ... naime kupio sam stage6 street race gus cilindar od zoksija koji je zalepio na 47,4 meri... i imam jedan MHR na polici koji je na 47,5 meri

Posted Image

kopao sam po cilindru celo popodne...

Posted Image Posted Image

nikad tvrđi gus nisam video, uspeo sam poskidati svega 2-3 stote...

još se vide ožiljci od havarije

Posted Image

za sada imam ovalnosti 1-2 stote

klip je na 47,495 u najvećoj meri

Posted Image

u 21.30 sam već pao sa nogu... riseva više nema, ali ima da se kopa još bar 5 stotih

toliko za danas,...

Posted Image

#44 Pupo

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 244 posts
  • MestoZg
  • VozimArea51

Posted 19 January 2011 - 12:35

Setup je strava, a brat ti je lud ko šiba. Baš si perfekcionista i malo je ljudi koji ulažu toliko truda, para a bome i znanja u skuter.

Inače, od čega je hladnjak ovaj, nisam uočio da negdje piše.

#45 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 19 January 2011 - 13:50

hvala ...od auto klime za nekog OPEL-a, ne znam kojeg, imao sam malo problema sa upasivanjem, ali se isplatilo... jako dobar stepen disipacije nudi..

ima sad još materijala da se postavi šta sam odradio, pa kako saberem misli pišem dalje

#46 ivanm

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 97 posts
  • MestoZagreb

Posted 19 January 2011 - 19:28

no comment..

#47 Beogradski Fantom

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,606 posts
  • MestoBeograd, Kotez
  • VozimMalaguti Madison

Posted 20 January 2011 - 00:47

Mario sklopi li ti nju? Daj neke slike da vidimo taze ofarbanu lepoticu :D

#48 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 21 January 2011 - 00:08

gde smo još od sklapanja.. ček ček

evo šta je stiglo meni na popustu.. motoforce gasni, takav sam već jednom kupio za nju, međutim pošto sam ga stavio na Kymco da testiram, i ustanovio kolika je razlika između klasičnog amortizera i ovog, reših da ga ne skidam...

sada je stigao još jedan komad i ovaj sigurno ide na Aprili-ju... još mi samo pumpa fali, jer se pritisak u njemu kreće do 25-30 Bar-a... Podešavanje tvrdoće opruge rešeno je sa maticom, sitan navoj je u pitanju moguće je vrlo fino podesiti odnos opruge i inercije samog amortizera... evo slike novog i starog

Posted Image

#49 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 21 January 2011 - 00:19

Narednih dana sam skinuo semeringe i izradio alat sa kojim mogu dotegnuti ležajeve na radilicu ne bih li se uverio koliko dobro leže posle sklapanja...

na ovaj način sam pritegao blago i jednu i drugu stranu sredine ležaja i po zvuku čuo da su sredine naišle na svoja mesta

Posted Image

uz pomoć matica koje koristimo za pritezanje variomata i magneta može se jednostavno odraditi ova operacija, vodio sam računa o momentu pritezanja, zapravo mogao bi se izraditi i neki ozbiljniji alat za ovu operaciju...

Posted Image

evo koliko zazora mi ostaje ovde, međutim sada se radilica počela klimati i seća se pod rukom koliko slobodnog hoda ima

Posted Image

#50 zoksi

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 861 posts
  • MestoNis

Posted 21 January 2011 - 00:21

Uh lepote...koja je duzina ovog gasnog lepotana?

#51 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 21 January 2011 - 11:24

ja mislim da je amrtizer 295mm proveriću ti

unakrsnim razgovorima sa Cveletom i Viktorom, počinjem da shvatam da su u stvari C4 ležajevi oni koji imaju više tolerancije i da su predviđeni za veću temperaturnu dilataciju te se moraju klimati u hladnom stadijumu...

ovde sam izvadio radilicu i proverio koja je mera osovine, učinili su mi se sumnjivi ovi tragovi na osovini

i evo par merenja, vidi se da je sve 20,00mm, proverio sam i unutrašnju meru ležaja koja je standardna kod svih proizvođača i 8 stotih u minus

Posted Image

#52 Pupo

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 244 posts
  • MestoZg
  • VozimArea51

Posted 21 January 2011 - 14:17

Moćna je radilica.

Što se tiče ležajeva i C4, u pravu si, C4 ima veću zračnost. No ako imaš neki nedoumica, vjerujem da si već vidio al eto da se nađe, na MSu dođe trgovac ležajevima, pa s vremena na vrijeme odgovori na pitanja a i na masu je već odgovorio, a bilo je i dosta rasprave o C3,C4, polamidnim i čeličnim kavezima

http://www.mojskuter....html#msg269458

http://www.mojskuter....html#msg604924

#53 ivanm

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 97 posts
  • MestoZagreb

Posted 21 January 2011 - 14:37

jedini c4 ležaj sa poliamidnom košuljicom za minarelli je ovaj imaš gore i oznaku i sve
Posted Image
c4 čelik
Posted Image

#54 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 21 January 2011 - 16:23

evo da se javim pročitao sam onu drugu raspravu nedavno, a za ovo prvo štivo sam mogao i ranije nakopati, ipak jasno je svi C4 imaju slobodnog hoda u hladnom stadijumu, i jasno je da ukoliko nemaju nisu dobro centrirani...

ivane i pupo hvala za slike i linkove

#55 zoksi

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 861 posts
  • MestoNis

Posted 21 January 2011 - 16:58

Nemoras Mare da proveravas...295mm je,ja sam proverio...Reci mi samo jel vredi tih para????

#56 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 21 January 2011 - 19:28

slobodno kupuj ! ja sam mislio motoforce ? , na kraju svi osnovni gasni modeli su na toj ceni od oko 70-ak, s tom razlikom da ima mislim u BGM -u koji nisu na vazduh, pa to dodatno komplikuje..

#57 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 25 January 2011 - 23:09

pošto mi je to sve i dalje klimalo, a dosed na radilici deluje OK, odlučio sam da ovoga puta sklopim sa ležajevima marke KOYO 6204 C4 sa poliamidnim kavezom... Ovde mi ne preostaje ništa drugo nego da se poslužim Cvele-tovim metodama, radilicu u zamrzivač, a ležajeve u ugrejano ulje...

evo sve je spremno.. Shell donax ulje sam imao pa sam se njime poslužio

usledilo je lagano grejanje do 80C, gde sam isključio ringlicu, i temp se popela za koji minut do 85-87, nakon nekoliko minuta sam uključio ringlicu na još koji minut do temp 92-95 i sačekao da se temp popne sama do oko 100C... cela procedura nije potrajala više od 15-ak minuta..

Posted Image

nakon toga sam ležajeve upecao sa nekom kukicom, i kožnom rukavicom navukao na zamrznutu radilicu...

Posted Image

obe strane su naišle bez posebnih problema, umerenom jačinom

Posted Image

sačekao sam da se ohladi možda oko sat vremena, i stavio ponovo sve u zamrzivač.. čudne su ove metode, videćemo kako će ići dalje, meni je poznato da ležajevi dosta tesno ulaze u blok.. daj bože da ne zaglavi kod sklapanja...

#58 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 25 January 2011 - 23:37

naredni dan sam krenuo da grejem oba bloka, postepeno, prva brzina, malo jedan malo drugi.... silikon do 300C je spreman, radilica je još uvek u zamrzivaču...

mala pauza u grejanju ide nanos silikona prvo tanko pištljem...

Posted Image

i rukom da bude sloj ujednačen

i nastavljamo opet sa grejanjem ovoga puta intenzivnije, iako je blok već dobro ugrejan, želim biti siguran da će ležajevi ući ovde bez posebnih pritisaka

Posted Image

evo i nje, Zoksi poznata ti tkanina, odlična je za zamrzivač jer je perforirana, mnogo bolji efekat i manje vreme je potrebno nego kada je u najlonu... zaboravio sam da napomenem da smo sa Cvele-tom polemisali i odlučio sam da poliamidne kaveze gde su otvoreniji okrenem prema bloku... mada je podmazivanje po meni podjednako, i prozračno, Cvele kaže da je njemu ležaj na 0,6mm zazoru od polutke radilice, videćemo....

Posted Image

ulaz u veliki blok je odličan, pomogao sam malo sa wd40 tankim uljem, po spoljnoj površini ležaja

Posted Image

i gornji blok je uz umereni pritisak sa obe ruke dobar... malo je peklo... zaboravih rukavice

Posted Image

#59 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 25 January 2011 - 23:59

ajmo dalje, prošle su reklame na pinku...

na prethodnoj slici se vidi da ležaj u mali blok nije legao do kraja, i pored toga što se blok sklopio, radilica je pritegnuta i ne može se rukom okrenuti.. nisam mogao da se poslužim čaurom koju sam izradio prošli put jer je predugačka, pa sam munjevitom brzinom skoknuo do velike radionice i fleksom odsekao kraće parče cevi, mislim da je od cola... i evo nas posle 5min ide pritezanje...

velika platna će biti odstojinik da bi ovim putem pritegao blok na ležaj...

umerenom snagom pritežem i čuje se kako ležaj ulazi u kućište, dolaze zvuci klak, klak.... odokativno deluje u centru

Posted Image

uhh izgleda je otišla više desno...

Posted Image

sledi provera

1,2mm sa desne i 1,15 sa leve strane, tako da nije slučaj kao kod Cveleta 0,6mm, ima ovde dosta mesta za podmazivanje ako se uzme u obzir koji je obim ležaja, ne mora da se računa površina, definitivno je veća nego ona rupa u bloku koja unosi odnosno iznosi mešavinu u prelivne kanale...

Posted Image

sledi pritezanje moment ključem, ja sam pritegao na 1kps

i gle sad imam zazor 1,15mm sa obe strane....

#60 zoksi

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 861 posts
  • MestoNis

Posted 26 January 2011 - 00:00

Poznao sam je i u proslom postu...

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users