Posted 05 January 2011 - 02:00
da bacimo pogled kako to rade napolju ?
ii najzad stigli delovi iz zamrzivača, posle tri dana, kako sam i mislio da će moći brže, FAG 6204 C4 su dobili počasno mesto
evo i radilice Stage6 R/T sa -25C
ležaj točka je isto novi FAG 6203 C3, sa metalnom košuljicom
i ležajevi u prenosu su novi FAG 6200 C3, kao i semering na osovini točka
radilica je ušla bukvalno rukom, ležaj sam fenom grejao blago do temperature mereno rukom i konstatovano pečeee jbt, poslužio sam se sa WD40 da bolje klizne
ista priprema je i za mali blok, s tom razlikom da sam u međuvremenu odmastio površine naleganja i poslužio se silikonom, do ove tačke je ušao rukom, posle toga je usledilo blago kuckanje preko plastike mada su mogli i šrafovi ovo povući
Posted 05 January 2011 - 02:01
montirao pakne, alanser, paljenje..
i prionuo da sredim sekundarni setup koji je u planu da se vrti kada nije sezona ... naime kupio sam stage6 street race gus cilindar od zoksija koji je zalepio na 47,4 meri... i imam jedan MHR na polici koji je na 47,5 meri
kopao sam po cilindru celo popodne...
nikad tvrđi gus nisam video, uspeo sam poskidati svega 2-3 stote...
još se vide ožiljci od havarije
za sada imam ovalnosti 1-2 stote
klip je na 47,495 u najvećoj meri
u 21.30 sam već pao sa nogu... riseva više nema, ali ima da se kopa još bar 5 stotih
toliko za danas,...
Posted 19 January 2011 - 12:35
Inače, od čega je hladnjak ovaj, nisam uočio da negdje piše.
Posted 19 January 2011 - 13:50
ima sad još materijala da se postavi šta sam odradio, pa kako saberem misli pišem dalje
Posted 19 January 2011 - 19:28
Posted 20 January 2011 - 00:47
Posted 21 January 2011 - 00:08
evo šta je stiglo meni na popustu.. motoforce gasni, takav sam već jednom kupio za nju, međutim pošto sam ga stavio na Kymco da testiram, i ustanovio kolika je razlika između klasičnog amortizera i ovog, reših da ga ne skidam...
sada je stigao još jedan komad i ovaj sigurno ide na Aprili-ju... još mi samo pumpa fali, jer se pritisak u njemu kreće do 25-30 Bar-a... Podešavanje tvrdoće opruge rešeno je sa maticom, sitan navoj je u pitanju moguće je vrlo fino podesiti odnos opruge i inercije samog amortizera... evo slike novog i starog
Posted 21 January 2011 - 00:19
na ovaj način sam pritegao blago i jednu i drugu stranu sredine ležaja i po zvuku čuo da su sredine naišle na svoja mesta
uz pomoć matica koje koristimo za pritezanje variomata i magneta može se jednostavno odraditi ova operacija, vodio sam računa o momentu pritezanja, zapravo mogao bi se izraditi i neki ozbiljniji alat za ovu operaciju...
evo koliko zazora mi ostaje ovde, međutim sada se radilica počela klimati i seća se pod rukom koliko slobodnog hoda ima
Posted 21 January 2011 - 00:21
Posted 21 January 2011 - 11:24
unakrsnim razgovorima sa Cveletom i Viktorom, počinjem da shvatam da su u stvari C4 ležajevi oni koji imaju više tolerancije i da su predviđeni za veću temperaturnu dilataciju te se moraju klimati u hladnom stadijumu...
ovde sam izvadio radilicu i proverio koja je mera osovine, učinili su mi se sumnjivi ovi tragovi na osovini
i evo par merenja, vidi se da je sve 20,00mm, proverio sam i unutrašnju meru ležaja koja je standardna kod svih proizvođača i 8 stotih u minus
Posted 21 January 2011 - 14:17
Što se tiče ležajeva i C4, u pravu si, C4 ima veću zračnost. No ako imaš neki nedoumica, vjerujem da si već vidio al eto da se nađe, na MSu dođe trgovac ležajevima, pa s vremena na vrijeme odgovori na pitanja a i na masu je već odgovorio, a bilo je i dosta rasprave o C3,C4, polamidnim i čeličnim kavezima
http://www.mojskuter....html#msg269458
http://www.mojskuter....html#msg604924
Posted 21 January 2011 - 14:37
c4 čelik
Posted 21 January 2011 - 16:23
ivane i pupo hvala za slike i linkove
Posted 21 January 2011 - 16:58
Posted 21 January 2011 - 19:28
Posted 25 January 2011 - 23:09
evo sve je spremno.. Shell donax ulje sam imao pa sam se njime poslužio
usledilo je lagano grejanje do 80C, gde sam isključio ringlicu, i temp se popela za koji minut do 85-87, nakon nekoliko minuta sam uključio ringlicu na još koji minut do temp 92-95 i sačekao da se temp popne sama do oko 100C... cela procedura nije potrajala više od 15-ak minuta..
nakon toga sam ležajeve upecao sa nekom kukicom, i kožnom rukavicom navukao na zamrznutu radilicu...
obe strane su naišle bez posebnih problema, umerenom jačinom
sačekao sam da se ohladi možda oko sat vremena, i stavio ponovo sve u zamrzivač.. čudne su ove metode, videćemo kako će ići dalje, meni je poznato da ležajevi dosta tesno ulaze u blok.. daj bože da ne zaglavi kod sklapanja...
Posted 25 January 2011 - 23:37
mala pauza u grejanju ide nanos silikona prvo tanko pištljem...
i rukom da bude sloj ujednačen
i nastavljamo opet sa grejanjem ovoga puta intenzivnije, iako je blok već dobro ugrejan, želim biti siguran da će ležajevi ući ovde bez posebnih pritisaka
evo i nje, Zoksi poznata ti tkanina, odlična je za zamrzivač jer je perforirana, mnogo bolji efekat i manje vreme je potrebno nego kada je u najlonu... zaboravio sam da napomenem da smo sa Cvele-tom polemisali i odlučio sam da poliamidne kaveze gde su otvoreniji okrenem prema bloku... mada je podmazivanje po meni podjednako, i prozračno, Cvele kaže da je njemu ležaj na 0,6mm zazoru od polutke radilice, videćemo....
ulaz u veliki blok je odličan, pomogao sam malo sa wd40 tankim uljem, po spoljnoj površini ležaja
i gornji blok je uz umereni pritisak sa obe ruke dobar... malo je peklo... zaboravih rukavice
Posted 25 January 2011 - 23:59
na prethodnoj slici se vidi da ležaj u mali blok nije legao do kraja, i pored toga što se blok sklopio, radilica je pritegnuta i ne može se rukom okrenuti.. nisam mogao da se poslužim čaurom koju sam izradio prošli put jer je predugačka, pa sam munjevitom brzinom skoknuo do velike radionice i fleksom odsekao kraće parče cevi, mislim da je od cola... i evo nas posle 5min ide pritezanje...
velika platna će biti odstojinik da bi ovim putem pritegao blok na ležaj...
umerenom snagom pritežem i čuje se kako ležaj ulazi u kućište, dolaze zvuci klak, klak.... odokativno deluje u centru
uhh izgleda je otišla više desno...
sledi provera
1,2mm sa desne i 1,15 sa leve strane, tako da nije slučaj kao kod Cveleta 0,6mm, ima ovde dosta mesta za podmazivanje ako se uzme u obzir koji je obim ležaja, ne mora da se računa površina, definitivno je veća nego ona rupa u bloku koja unosi odnosno iznosi mešavinu u prelivne kanale...
sledi pritezanje moment ključem, ja sam pritegao na 1kps
i gle sad imam zazor 1,15mm sa obe strane....
Posted 26 January 2011 - 00:00
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users