Jump to content

MOJ automatic A- 3

697 replies to this topic

#621 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 17 October 2019 - 00:24

Ne, ne, opustenom samo pricamo i polemisemo , nista zlonemarno :)
Nego cisto da ne budes u zabludi, a opet sa druge strane, morao sam da prokomentarisem tako nesto, jer se racunica ne podudara pa da vidimo u cemu je problem,

Inace, ne treba ti obrtomer, mogu ti reci tacan broj obrtaja samo ako precizno izmeris obim zadnjeg tocka i izmeris brzinu GPS-om. Maksimalno odstupanje je do 50 obrtaja gore-dole

Obim tocka meris tako sto postavis ventil za duvanje gume u poozan pod 90 stepeni u odnosu na podlogu. Kredom zabelezis crtnu na podozi ispod ventila. Sednes na motor i guras dok tocak napravi krug. Kada ventil poovo zauzemo prvobitan polozaj, zabelezis kredom na tom mestu i izmeris rastojanje izmedju ta dva repera. Trebalo bi da bude oo 160cm, zavisi od gume koju vozi.
Kod mene je sa Mitas MC2 i MC26 163-164cm, dok je sa heidenau k55 2.75 16" obim tocka 174cm. Za ostale ne znam

U najboljem slucaju, da je menjac A3, prenos 26/22, precnik gume 1.63, to je 10.030 obrtaja na 73km/h

Edited by pajser9, 17 October 2019 - 00:27.

#622 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 17 October 2019 - 08:12

Eto ja sam pogresio jer kalkulisem sa A35 menjačem, onda tako kako Jova kaže..

#623 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 17 October 2019 - 09:31

Pa, naravno Jovo , Mario i ja se znamo godinama pa možemo sebi da dozvolimo konstruktivnu polemiku i malo vatre ...što da ne ? I tako mi se čini kao da ove sezone nikad manje nismo nešto radili ( čast pojedincima koji jesu ) , a prošli smo i bez skupa ...

Da , taj zupčanik može da se nabavi i znam da mora da se doradi , da se na strugu obradi dosed na točku zbog lanca , ja se ne mislim baviti time , moj Airsalmatic će ostati gradski trkač , a ne takmičarski ...zaista mi je dobar ovakav kakav je ...šta god pokazao na merenju mislim da sam izvukao iz njega ono najbolje što sam mogao ...

#624 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 17 October 2019 - 23:54

Ja vise ne mogu da skontam koji sad automatik vozis i koji menjac i sta se sve izdesavalo. A da citam 30 strana ispocetka, iskreno nemam vremena a ni toliko volje

#625 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 18 October 2019 - 07:07

Imaš slike par strana unazad, novi tip bloka je

#626 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 18 October 2019 - 09:13

Pa evo set -up ...

1. Airsal sport 70 ccm

2. Bullet sport rezona

3. Karb . 21 ,glavna 0.90 na gljivi

4. Paljenje - mala iskra AET varijabilno

5. Blok A-5

6. Radilica Unisova nova ...

Prenos nije diran , čak ne znam ni broj zuba na lančanicima , ali kad sasam ga nabavio pre neku godinu zamenio sam oba lančanika i lanac u kompletu , pa sigurno je u stocku ...

Prošlogodišnja inspekcija termo grupe je posle desetak hiljada km pokazala da je sve kao prvog dana kad je ugrađeno , nikakvih znakova habanja ,ni bilo kakvog depozita , sintetika u premiksu od 3% dobro maže motor i održava apsolutnu higijenu , na kojoj bi joj pozavideli mnogi 4-T motori , pa obećava dug vek trajanja...

Smatram da je ovo prava mera za tu namenu i najbolji model koji sam mogao naloviti po dobroj ceni ( plaćen je 210 evra ) i da je bilo dostatno , blizu ...od kada sam video oglas , za jedva 3 sata je bio kod mene u garaži , zapušten , ali dobra osnova za rad ...točkovi livenjaci , sve ostalo u niklu , bolje ne može biti ...sećam se da sam bio srećan ko malo dete kad sam ga nabavio , i što je bio baš ono što sam hteo i dva dana sam samo obigravao oko njega , nisam znao od čega da počnem ...

Prvo je dobio nove gume , spoljne i unutrašnje , oba lančanika i lanac , pakne , to je ono osnovno , a posle i neke sitnice , elektroinstalacija je sređena ...I kao takav na gusanom cilindru je dobro išao , na fi 40 , a klip sa l karikom na kome su otvoreni prozori , to je bilo majstorski urađeno ...

Kad sam ugradio Airsala , originalnu glavu sam dao da se obradi na fi 44 prema meri cilindra , zaptivač ne koristim , mislim da je kompresija oko 12 , tu ne mislim bilo šta menjati i ovako skačem po kurbli , jedva propadnem kad treba da upalim

#627 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 18 October 2019 - 18:56

Odlican motor, sad sam malo prelistao temu!
Karburator prevelik, ide bolje 17.5 ili 18 karbom. Preko toga, taj usis ne moze da proguta.

Sve u svemu, lep setup i lep motor :)

Ne smem da ti kazem obrtaje sa A5 menjacem, razocaraces se.
Ja bi skratio granu auspuha 4-5cm. Ne bi nista znatno izgubio , a primetila bi se razlika na obrtajima i ukrajnoj brzini jer je ova bas predugacka.

Edited by pajser9, 18 October 2019 - 19:08.

#628 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 19 October 2019 - 10:27

Pa, vidi Jovo ...karb je evoluirao od Dell-a 14/12 originalnog, koji je sr*** na kvadrat , znaš i sam , pa je dobio 16 mm od skuta , pa TNT 19 mm , pa na kraju sad ovaj PHBG koji se vozi ...sa svakim od njih motor je dobijao više daha i bio bolji ...ja mislim da usis može da primi toliko i da je tu kraj mogućnosti na Airsalu ...naravno da dalje ne bi ni išao , pošto ja kažem da snaga nije besplatna , pri ovom stanju stvari sa rezervoarom od 4 litre umesto 200 km , sada pređe oko 100 km , ali može i više u zavisnosti od težine ruke na gasu ...ako se vozi na jednoj trećini gasa u međugradskoj se može uštedeti i do 50 % ...

Za obrtaje , nema razočarenja , za sada ostaje kako jeste , ja sam za sada zadovoljan , a sve čeka potvrdu kad se izmontira Kinez , pa šta bude , očekujem ovih dana, ima oko tri nedelje kako sam poručio ... tu će biti obrtaljka i km sat jedan pored drugog , pa nema greške . pri tome km sat ima kalibraciju koja se podesi na 4.6 kh što odgovara brzini od 60 km/h...tako stoji u uputstvu za povezivanje

Auspuh je ostao od Aliena od pre neku godinu kad sam nabavio Yasunija- R-a...samo je zavaren na serijsku granu kako je tad najjednostavnije moglo ...nisam ništa računao... sve to , o tom , po tom , ako budem nešto oko toga , konsultovaću te ... :)

Paljenje koje je stiglo sa njim je bilo platinsko 12/ 50 W , , a posle praćenja oglasa nalovio sam malu iskru AET 12/80 W , naštelovao na stroboskop, markirao i to ostaje zauvek tako ...znaš i sam da od toga boljega nema ...to je bilo 5000 din kompletno sa magnetom i CDI-jem ...uvek pali isto - i vruć i hladan , na prvu kurblu ...

#629 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 19 October 2019 - 14:19

To paljenje je stvarno mozad i najbolje sto se ikad ugradjivalo na Tomosa, tu se slazem.
Sto se tice karburatora.... pitanje kako su ti manji bili nastelovani. Ali ako ti ovako odgovara, vozi, sta da ti pricam bezveze onda :)

Ne znam koji kineski obromer imas u planu, ali oni mali crni kockasti, jednom mere dobro, drugi put pokazuju neke nebuloze i tako u krug, pogotovo sa tom malom iskrom koja baca 2 varnice po krugu, skroz se pogube. Oni malo skuplji (20-30$) donekle rade posao, ali i oni znaju da brljave Ako ti je obim gume 163-164 i prenos 26/22, imas 9100 obrtaja na 73km/h.

Edited by pajser9, 19 October 2019 - 14:21.

#630 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 19 October 2019 - 19:39

Videćemo , danas sam dobio obaveštenje da je u kontejneru i da je na putu za Srbiju ...ja sam sa tim malim crnim bio generalno zadovoljan , svi su radili dobro . jedina mana mu bila slab odziv , ali navikneš se na to ...pre par godina onaj što je bio na skutu razlepio mi se sa kokpita i par dana lelujao na žici , nisam ga odmah ulepio i otpao mi negde , a ovaj što je bio na maticu je nešto kratko trajao , pokvario se i završio u kanti za đubre ...hteo sam da poručim odmah dva ista takva , pa jedan nek stoji u rezervi , ali sam se predomislio , pa sam poručio jedan od tridesetak evra , ima više funkcija , a , najvažnije su kurentna brzina , tahohograf - odometar obrtaljka do 13 000 rpm...videćemo kad stigne šta mogu iskoristiti ...jedva čekam ...

Karbovi su uglavnom dobro radili , nisam imao problem ni sa jednim , ma, samo kad sam ih izbacio iz kućice , znaš isam koja je muka izvaditi ga i vratiti ...sa ovim PHBG svi štelujući elementi su pristupačni ...

Kažem da je to brzina na kojoj me preseče ulični radar, ali nemam dovoljno dužine , da je još nekih stotinak metara , možda bi izvukao još koji km , ne znam ...

#631 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 21 October 2019 - 18:25

TEHNIČKI ESEJ

Danas lep dan ...imao neka posla u Šidu , da nešto obavim ...Kako da odem ? Yugo više nije operativan , nije regovan , ne smem ...vozni park se sastoji od tri dvotočkaša . to mi je, što mi je , ...sa kojim ću? Strujni , naravno , odmah otpada - autonomija ...ovo je tura od 35-40 km , bilo bi za tamo , ali ne i nazad , a nemam produžni kabl od 40 km , hehehe...

Dakle, ostaju Crni i Arsalmatic ...ni tu situacija nije baš ružičasta - Alien mi nije pouzdan , dešavalo se da zbog lošeg accu neće da upali ,a ne mogu da kurblam, pa me koji put ove sezone i ostavio , ali u lokalu, a da me ostavi na 40 km ?A , i AŽDAJA troši , ne trpi mali gas pa i potroši ,,,Airsalmatic ...kad sam pozavršavao poslove na njemu , probao sam ga , izgleda da je sve uredu , ali to je tek desetak km - znači , neispitan baš do kraja , al , ajde - obećava ...dobro je palio i dobro išao za to malo vožnje ...veća mana je to što nije regovan na žute table , pa je po novom zakonu takva vožnja ilegalna - kao da nije registovan ...

Odlučim se za njega , pa šta bude , uzdam se u sreću , ako bude bliskog susreta sa organima , imam scenario za to , pa šta bude ...napunim rezervoar do vrha , to je 4 litre . za svaki slučaj ubacim u korpu pozadi još i krmaču od dve litre mešavine i na put ...

Dan je prelep , NZI kacigu na glavu , vizir je u fotogrej tehnici , po sunčanom danu je jako prijatno voziti , usput kaciga je savršena , kad se spusti vizir , nigde ne duva ...u majici sam kratkih rukava , špic dana je , njegov najtopliji deo , greje sunce od gore , greje asfalt odole ...hlađenje mene - AC , kao i Airsala ...

Izguram na ćupriju . saug , kres na prvu kurblu ,,,pošto je toplo , držim saug desetak sekundi , počeo da smanjuje obrtaje , pustim ...mali radi kao sat ...gas ...pogledam vreme , imam pred sobom 35-40 km , ne idem autoputem , nego preko nekoliko sela , put je uglavnom dobar , za onoliko koliko meni treba ...kroz Laćarak ( selo tik uz Mitrovicu) , kilometar - dva kolona usporio nas neki kombajn , cela kolona vozila iza njega , pa je to bilo pravo mučenje ...al , ajde, jedva ga obišao..

A, posle ...ovaj moj Arsal prede ko stari mačak , našao sam gas koji mu najviše odgovara , cenim da je brzina između 50-60 km/h .. to je negde vrhom gasa , a naravno da se većim dodavanjem brzina ne povećava eksponencijalno ...da sam bio u pravu potvrdu mi je dao ulični radar u jednoim selu - presekao me na 52 km/h...kasnije u drugon selu na 54 km/h..

Uslovi za vožnju idealni , ni toplo . ni hladno , pejzaži predivni , ovo lepo vreme ljudi koriste da pre zime obave poljske radove ...moj Srem ...ravnica dokle ti oko doseže ...o gužvi na putu - za svu kilometražu koju sam prešao nisam sreo desetak vozila .Airsal prede , li, prede...ni jednog trenutka se nije ničim pobunio,,,

Nižu se sela kroz koje sam morao proći , ni tu nema nikakve gužve , tek poneko ...kao da je neradni dan , ljudi su verovatno po poljima , vredan je ovo svet ...prolazim kraj znamenitosti ove moje ravnice - industrijske klanice Agropapuk , pa Big Bul , Bačinci , čiji sam verni podanik, šta mogu kad volem da jedem , hehehe... :D

Nešto sam neočekivano brzo i stigao , uza sav onaj zastoj , ovu kilometražu za 48 minuta , obavio posao za 15 min i nazad za 45 min ...za nepuna dva sata sve obavio , oko 75-80 km prešao ,,,zbog rezerve u flaši , mogao sam biti komotniji na gasu , ali nisam imao potrebe , nije potrošio ni sve iz rezervoara , ne znam koliko je ostalo ...a, i da sam hteo da sipam ne bi imao - imao sam jedan mali peh ...na kopi pozadi fale neke žice . dotrajala , zrela za zamenu , flaša je našla put i kroz retke žice negde ispala , ko zna gde i kad , uglavnom , kad sam došao nema je ...jbg 2 litre -300 din , šta je, tu je...

Eto , lepa vožnjica , oko 80 km , Airsalmatic je pokazao pouzdanost i ostavlja dobar utisak u voznji ...proverim svećku , malo je sivkasta , mogao bi se malo poigrati visinom igle , ali za to sad nemam vremena , nije loše ni ovako ...A, da , još i ovo da pomenem ...iza mene su u lokalu vozile dve patrole saobraćajne policije , ništa me nisu pitali ...sreća ? Možda, ko zna ? :D

#632 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 21 October 2019 - 20:57

Svaka čast pre svega za pouzdanost agregata i motora, dan je bio pravi za uživanje... Električni bi ti podbacio dve spoljne i tri unutrašnje, taman i da si poneo punjač za Šid.. O skutu ne znam šta bih ti rekao.. sredi to što je neispravno, nemoj ženi uz dlaku da teraš, pokaži ko je majstor i gentleman ;)

#633 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 22 October 2019 - 09:13

Da , Mario , ispalo je da je Airsalmatic stvarno pouzdan , što ja kažem pravi biser i tu sam jako zadovoljan ...eh , da , malo mi smetala buka koju pravi , navikao se na bešumnost ...namera mi je da čim uhvatim malo vremena napravim malu inspekciju , skinem glavu i bacim pogled ...sad je na oko dvanaest hiljada , pa da vidimo kako to podnosi Airsal ...

Šalu na stranu za strujnoga , navatao sam strah od tih guma , al najnovije je to da vozim već pet nedelja i nije (još ) stradala ...a, već joj je bilo vreme ...pu, pu , pu ...

O skutu ne znam šta da mislim ...kraj sezone , trebao bi novi accu , sad se to ne isplati , traži štelovanje , a sad za to nema vremena , ide i ovako , al kad upali , neki dan žena da provoza , on baš tad neće , kad je razočarana otišla upalio sam ga ...jbg , on pali kad on hoće , ćudljiv je cele sezone , nisam baš srećan zbog toga ...treba da se vidi i što je kriv upravljač , da ispravim , a to je posao...

#634 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 22 October 2019 - 21:40

ihhh čitajući ovaj tvoj putopis, odnosno prelep poslovni izlazak na teren tačnije, dolazim do zaključka da je lepota imati pouzdan motor kakav god on bio...koji će te sigurno prevesti gde god poželiš, dopuštajući ti da bezbrižno uživaš u okolnim lepotama..

Znači to je u tvom slučaju Airsalmatic i njega ćeš uvek zajahati kada hoćeš opuštenciju....a crni i strujni uvek prave problema...Daleko od toga da su viška ali...

#635 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 22 October 2019 - 21:44

To je zato sto je crni skuter, a Automatik je Tomos.... i jasno se vidi razlika :D

(ovo mi nije trebalo na ovom forumu ) :ninjar:

Edited by pajser9, 22 October 2019 - 21:46.

#636 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 23 October 2019 - 10:33

ahahah, ti misliš da mi ne raspoznajemo razlike, pogotovo ove iz žute kuhinje... da ne idemo u off, unatoč zastarelim tehnološkim rešenjima, tomos je nivou kvaliteta italijana u skutima plus minus... tačnije u kvalitetu SFRJ...

#637 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 23 October 2019 - 11:17

Mario apsolutno u pravu kad kaže kvalitet SFRJ , naravno da toga nema kod Žutaća ...ja bi za dobrog Tomosa ubio , al na svu sreću imam jednog takvog ...trebalo je vremena naloviti ga ... :)

Stalno očekujem od Maria da vidim Devinu sudbinu već dugo se ne javlja , a to je zanimljiv projekat...jako su nam značajni ljudi sa velikim iskustvom od kojih se uvek može mnogo toga naučiti i pored višedecenijskog bavljenja motoristikom ...ja mislim da sam prošao sve živo što se moglo i opet ne znaš sve i kažem često puta sebi e da mi je sadašnja pamet onda ...i tako prođe život ...

TOMOS JE ZAKON I ZAKON JE TOMOS !

#638 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 28 October 2019 - 17:56

Konačno stiglo ! Poslao mi ga Si Đi Ping , putovalo tri nedelje , ali stiglo ! Pravi primer evro -azijske saradnje , a sad još imamo i voz , pa gde nam je kraj ...

To je ovo ,,,

Posted Image

Posted Image
Posted Image

E, baš me obradovao poštar od jutros ,,,ima kao neko uputstvo , moram se malo obrazovati , pa da vidim kako ću ...radio sam i teže stvari u životu ...videćemo kako će uspeti brak između Tomosa i Žutaća ... :)

#639 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 29 October 2019 - 11:36

Hmmmmm....izgleda da neću baš znati povezati...nešto mi od pre par dana na Aliju zakucava komp , pa ne mogu raditi ...jel ima neko iskustva sa ovim ili sličnim ? Uz odometar sam dobio senzor brzine fi oko 12 mm na definisanom kablu sa dve matice i dva mala magneta sa osiguračima...gde šta ide ? Od konektora iz instrumenta izlaze jedan džek sa 9 pinova i jedan sa šest i dve slobodne žice...koliko sam shvatio na kablu je senzor brzine ...neke funkcije neću moći iskoristiti , niti me interesuju , to su pokazivač temperature , nivoa goriva , indikacija stepena prenosa , žmigavac levo - desno , to mi je sve nebitno kad nemam ...najvažnije funkcije su kurentna brzina , odometar ( kilometraža ) i obrtomer ...nije mi samo jasno kako skuplja informacije za obrtomer , nema nikakva sonda gde se priključuje ...?

Da, radi na DC naponu od 8-12 V , to sam mu sad obezbedio preko ispravljača , a ako bude trebalo dobiće ispod sedišta NI- cd bateriju za napajanje , to nije problem , ima da se kupi ...

Mehaničko postavljanje će zahtevati izradu nosača na uprvljaču višlje fara , probao sam provizorno , dobro će izgledati ...

#640 stevo

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 155 posts
  • MestoN.Sad
  • Vozimpantheon

Posted 29 October 2019 - 14:54

Pratim Miso,a sta si dobio uz uređaj da bi merio temp?

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users