Jump to content

MOJ automatic A- 3

697 replies to this topic

#641 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 29 October 2019 - 17:16

čitač magneta postavljaš negde na prednjoj viljuški gde se pozicija ne pomera i gde bi mogao da očitava magnete koje ćeš pričvrstiti za felnu ili disk ili šraf diska... u tomos slučaju za felnu...

ako stavljaš jedan onda se tako programira u satu, 1 magnet + obim točka
ako stavljaš dva onda ih postavljaš jedan nasuprot drugome pa se programira 2 magneta + obim točka
ako stavljaš tri onda idu u 120 stepeni, kao mercedes pa se programira 3 magneta + obim točka

jasno ti je ovo,... zazor između magneta i čitača ne sme da bude veći od 3-4 mm

obrtomer je na svim novijim uglavnom induktivnog tipa, navrne se o VN kabel... ako nije takav, ako je stari tip, onda ide ili na vrući kraj ulaza bobine.. to je na skuterima oko 300V ili na vrući kraj pick-upa to je oko 1,5V.. i to se programira u satu da li je HI volt ili LO volt, prema tipu povezivanja

temp senzor ne znam da li ima smisla postavljati u rebro cilindra, ako ne čita preko 100C onda je za vodu, to ti za vazdušara neće raditi, ispod svećice imaš oko 230C

#642 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 29 October 2019 - 18:39

Za čitač ću onda morati napraviti omega šelnu na viljušci na kojoj ću izbušiti rupu da učvrstim čitač , a na felni nalepiti magnet pošto je aluminijumska programira se pomoću dva dugmeta SET i SEL na 48, 2 Kh i to odgovara brzini od 60 km/ h...

Za obrtaljku onda ostaje da se priključi na onu jednu koja izlazi sa pick -up-a, i ulazi u bobinu- CDI, jer iz paljenja izlaze samo dve zice od kojih je jedna na masi ...Čini mi se da se sad sećam da kad sam pre neku godinu imao obrtometar kao samostalni instrument ( taj se pokvario ) da je upravo tako radio , imao je pozadinsko osvetljenje i zicu koja je išla na ulaz spoljne bobine ...

Ove ostale funkcije su nebitne , temp senzor nemam , pokazivač goriva nemam ( plovak ) , žmigavce nemam ...

E, sad , preko ispravljača sam našao samo dva kontakta kad nabodem kao da sve funkcije otpeva , par sekundi, obrtomer , odometar i ugasi se ...ne znam kako bi trebao da se ponaša u toku vožnje , jel ga treba paliti svaki put , jel pamti kilometražu ( trebalo bi ) ...

#643 Depe

Find Sexy Womans from your town for night

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,239 posts
  • MestoNew York
  • VozimAprilia sr 50 2006.

Posted 29 October 2019 - 19:55

Obično ti obrtomeri imaju mogućnost povezivanja na razne izvore gde u stvari mere frekvenciju naizmenične struje. Imaju setovanje u zavisnosti gde ga vežeš. Ja sam isto prvo vezao za pikap i radio je OK ali je imao smetnje. Posle sam ga vezao za sijalicu Fara i setovao ga za tu frekvenciju koja je 4puta veća od pikap zbog 4magneta u magnetu motora. Tu radi odlično bez smetnji.

Послато са Mi A1 помоћу Тапатока

#644 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 30 October 2019 - 09:45

Pa dobro , ko ima iskustva sa slčnim , moraćete mi malo pomoći ...

#645 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 31 October 2019 - 10:11

Trebalo bi da radi na sledeći način ...kad se motor upali da dobije napajanje 12 V DC ...da se osvetli istrument tabla i popale sve funkcije koje su spojene , u mom slučaju bi trebalo da se osvetli pozadinsko osvetljenje instrumenta , obrtomer i odometar , to je sve što mi treba ...po gašenju motora sve se gasi ...ja mislim da bi tako trebalo , ako grešim ispravite me ...

#646 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 31 October 2019 - 13:06

Ako to sve nećeš da komplikuješ sa nekim relejima i ispravljačima naizmeničnog napona sa sijalice, onda samo pukneš jedan mali prekidač gde ti ručno pališ i gasiš napon instrumenta..

Izmišljeno je inače za 12v sa kontakt brave za skutere i mopede...

#647 Depe

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,239 posts
  • MestoNew York

Posted 31 October 2019 - 13:35

Sa sijalice se uzima signal za broj obrtaja motora. Na sijalici se isto menja frekvencija struje isto kao i sa pikapa u zavisnosti od broja obrtaja motora samo je na sijalici veća frekvencija onoliko puta koliko ima magneta koji prolaze pored namotaja. Ti digitalni obrtomeri imaju setovanje u zavisnosti koji se signal uzima ili ti po broju cilindara. Tako da je ako se veže za sijalicu koliko se sećam kao motor sa 6 cilindara.

#648 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 02 November 2019 - 12:01

Izradio sam nosač za senzor , navario parče flaha za nosač blatobrana , izbušio rupu ...ostalo je da se na rub felne ulepi epoksidom magnet ...videću kako će raditi sa jednim magnetom , a drugi neka stoji u rezervi za svaki slučaj , ako se ovaj pogubi , mada nema šanse da otpadne ...pre neku godinu sam na skuteru na felni imao senzor koji je bio ulepljen i dan- danas je tu , probao sam da ga skinem i nije išlo , toliko dobro drži , neka ga nek stoji , ne smeta ...

Znači moglo bi i na sijalicu ? Ima logike AC napon koji dolazi od namotaja menja frekvenciju , ali ako je kao što kažeš kao da je motor sa 6 cilindara ...možda je onda bolja varijanta vezati ga na izvod bobine , tu nema greške , čita impulse sa pick-up-a ...malo Iskrino paljenje AET , ima samo dve žice koje izlaze sa namotaja i idu na bobinu , jedno je masa , a drugo živa struja sa pick - up-a , pa je jednostavno ...

#649 Depe

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,239 posts
  • MestoNew York

Posted 02 November 2019 - 12:18

Može i na primar bobine ali ja tu nebih stavljao zbog prevelikog napona oko 300V.
Stavi na pikap nizak napon ili na sijalicu isto nije preveliki napon i ako probije regler neće više od 30V.
U samom instrumentu imaš setovanje obrtomera gde podešavaš u zavisnosti od motora na koji si ga postavio. Nije on namenjen samo za jednocilindrične motore.

#650 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 04 November 2019 - 09:58

Mislim da će morati na živi kraj pick -up-a , jer iz paljenja izlaze samo dve žice - živi , za komandu bobini i crna , masa ...i pre neku godinu kad sam imao obrtomer kao nezavisni instrument tako je bilo vezano , ali se posle nekog vremena pokvario , pa je završio u kanti za đubre ...

#651 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 06 November 2019 - 10:20

Juče sam rešio mehaničko učvršćenje instrumenta i senzora brzine ...stoji na pravom mestu , dobro izgleda ...

Posted Image

Posted Image

senzor brzine ...

Posted Image

ostalo je da ulepim na rob felne magnet...

Dalje , ostaje električno povezivanje , ako mi baš ne bude išlo , prodavac nudi pomoć preko I-maila ...

#652 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 07 November 2019 - 17:02

Danas sam ulepio magnet na rub felne Krafuterom , kao da je zavaren, nemoguće je da otpadne ...prolazi na oko 2 mm od čitača ...

Juče sam opet bio sa njime u Šidu , oko 80 km tamo i nazad sve skupa ...Za tu kilometražu je potrošio oko 3 litre uz putnu brzinu oko 50-60 km h ...kad sam se vratio , ajd da bacim pogled na svećku ...neofarbana , nema nikakvog depozita . nečitljiva ...pravo stanje stvari je kad se skine glava i pogled na čelo klipa i glavu ...ovih dana biće i to ...

#653 asanin

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 136 posts
  • MestoNis
  • VozimTOMOS

Posted 10 November 2019 - 18:44

Ne vidim kako brzinomer izgleda sa prednje strane, ali nisi morao da busis drzace upravljaca.
Mogao si da proslicujes rupe na nosacu brzinomera i da ga usrafis za prednje srafove od nosaca upravljaca, da lim bude u sendvicu nosaca upravljaca.
Time bi dobio nize postavljen brzinomer i mozda bi se bolje uklopio.

#654 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 11 November 2019 - 10:41

Ne bi moglo Bog zna koliko niže zbog fara , meni se čini da nije loše ovako ...nisam stigao da povežem , imam posla ovih dana , pa ne stižem , ali biće ...

#655 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 11 November 2019 - 11:43

samo neka bude... mi čekamo rezlutate... ALIEN innovative coorporation

#656 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 25 November 2019 - 12:33

Pozicija instrumenta je dobra , ne može niže zbog svetla i sajli , dobro je ovako ...pre par dana Airsalmatic se vratio kući , proveo je oko dve nedelje u garažici iza zgrade , nisam mogao da namolim ove moje da mi ga doteraju , a može u nuždi da bude parkiran uz Strujnoga , ali nije mu tu mesto , a i smeta mi ...konačno je kući i sad čim budem stigao i budem slobodan da povežem struju na instrument ...za prvu ruku dok ne povežem sve dobiće DC napon sa punjača akumulatora , a kad sve bude udešeno , grec da dobijem DC napon da ne moram koristiti akumulator ...u opciji može biti i ključ kao el. brava na skuteru , ali o tom , po tom ...

#657 sigmaal

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 325 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimTOMOS APN 6,XL650V

Posted 11 December 2019 - 15:19

View PostALIEN SM, on 25 November 2019 - 12:33, said:

Pozicija instrumenta je dobra , ne može niže zbog svetla i sajli , dobro je ovako ...pre par dana Airsalmatic se vratio kući , proveo je oko dve nedelje u garažici iza zgrade , nisam mogao da namolim ove moje da mi ga doteraju , a može u nuždi da bude parkiran uz Strujnoga , ali nije mu tu mesto , a i smeta mi ...konačno je kući i sad čim budem stigao i budem slobodan da povežem struju na instrument ...za prvu ruku dok ne povežem sve dobiće DC napon sa punjača akumulatora , a kad sve bude udešeno , grec da dobijem DC napon da ne moram koristiti akumulator ...u opciji može biti i ključ kao el. brava na skuteru , ali o tom , po tom ...

Proveri temu kod mene. Odavde kreće deo oko brzinomera. https://svet-skutera...post__p__145362
Ja sam radio grec + stabilizator napona + baterije. Jer većina tih satova traži konstantnih +12V i +12V kontakt. Znači trebala bi ti kontakt brava ili eventualno neki prekidač.
Prelistaj te stranice, pa vidi može li ti nešto pomoći. Pozdrav!

Edited by sigmaal, 11 December 2019 - 15:20.

#658 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 13 December 2019 - 21:14

Emile , isčitao sam ...najverovatnije ću staviti grec , pa čim se kresne da napoji sat ...posle mogu i bravu , ali ne mogu sad imam posla ...ima više od mesec dana kako je sat stigao , a ja čim imam nešto , dupe mi pomeri , moram ipak biti slobodan ...

A i ovi poštari zajebavaju , moja guma i obrtaljke leže ko zna gde ...

#659 sigmaal

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 325 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimTOMOS APN 6,XL650V

Posted 13 December 2019 - 22:34

View PostALIEN SM, on 13 December 2019 - 21:14, said:

Emile , isčitao sam ...najverovatnije ću staviti grec , pa čim se kresne da napoji sat ...posle mogu i bravu , ali ne mogu sad imam posla ...ima više od mesec dana kako je sat stigao , a ja čim imam nešto , dupe mi pomeri , moram ipak biti slobodan ...

A i ovi poštari zajebavaju , moja guma i obrtaljke leže ko zna gde ...
Mišo, što kaže narod: strpljen, spašen. Stiće to, samo se ne vredi živcirati. Stižu dobre vesti!
Što reče moj pokojni deda, vreme i živci su potrošni, ne vraćaju se..

A ako treba neka pomoć, piši - zovi, tu sam. :)

Edited by sigmaal, 13 December 2019 - 22:36.

#660 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 17 December 2019 - 12:27

Ma, Emile , ne nerviram se uopšte , biće kad bude , kad sam do sad mogao bez toga , mogu i dok ne stigne ...ako bude nekih nejasnoća , računam na tebe ... :)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users