Posto nisam pravnik, uputio sam dopis MUP-u Srbije sa molbom da mi objasne status trajno registrovanih mopeda. Evo njihovog odgovora:
"Обавештавамо Вас да постојеће потврде о регистрацији издате за регистроване бицикле са мотором (мопеде) који су се према ранијим прописима трајно регистровали и даље су важеће, обзиром да подзаконски акт којим ће бити уређено питање вршења техничких прегледа возила још није донет. Међутим у случају промене власника таквог возила, издаће се нова саобраћајна дозвола, нове регистраске таблице и нова регистрациона налепница.
МУП Р СРБИЈЕ"
Sto se mene tice, ova prica je zavrsena, vozim slobodno sa belim tablama.
Update u vezi sa "belim" tablama.
U svom prethodnom postu sam citirao odgovor iz MUP-a (dobio sam ga na email pa sam mogao da ga kopiram u svoj post).
E, danas su mi poslali skeniran dopis slične sadržine (samo znatno opširniji, onako kako to već pravnici umeju da slože) sa zaglavljem, pečatom i potpisom načelnika uprave.
Iz razumljivih razloga ne mogu da okačim taj dopis na forumu, ali to je "najslužbeniji" odgovor koji može da se dobije. Palac gore za pravnu službu Uprave Saobraćajne Policije Srbije!
Dakle, osiguranje skutera u džep, kacigu na glavu i vidimo se na drumu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svi koji su imali trajne registracije na motorima do 50 cm3, poljoprivrednim masinama i kultivatorima ostalo je po starom tj.nisu bili duzni da rade registraciju do daljeg po osnovu uredbe koja ih je izuzela iz novog zakona . Registracija skutera po novom zakonu vazi samo ako ste kupili novi ili stari skuter ili je doslo do promene vlasnika. Po starom zakonu ste bili obavezni da imate samo osiguranje od stete. Sve ovo je vazilo prosle godine, ne znam sada kakva je situacija, dali je predhodna uredba ostala i dalje na snazi ili je mozda povucena to cu morati da proverim pa javljam.
Ovo je kopirano sa foruma 'Vrele Gume'.
Kod mene u gradu slobodno mogu reci da nema ukupno 20-30 skutera sa zutim tablicama, svi voze na belim tablicama a policija na svakom cosku i nikog ne diraju...
Edited by cvele, 02 May 2013 - 20:40.