Jump to content

aprilia SR50 Factory PureJet

Piaggio agregat injection

5065 replies to this topic

#4341 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 01 September 2015 - 17:00

Pametno, prvo testiranje.

Po mojem iskustvu mogao bih da se okladim u skuter da nije TPS. Ali barem ces biti 100% siguran.

#4342 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 01 September 2015 - 19:10

To bas smrdi kao na neki peroodicni prekid u instalaciji s obzirom da nema vise pravila koliko i kada se pojavljuje...Zar ne bi trebala dijagnostika da reaguje i da izbaci neku gresku ukoliko TPS nije pravilno podesen ili ako je neispravan? Al s obzirom da je TP senzor polozaja gasa bilo bi logicno da je on krivac za sve.

#4343 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 01 September 2015 - 22:06

Zanimljivo je to što je do sad troksanje bilo na određenom položaju gasa i određenim obrtajima, al eto počelo je da se širi to područje, što može da ukazuje na TP senzor, jer na osnovu njega ECU računa dali i koliko treba da ubrizga, znamo podatak da ako se i mrvu pusti gas, ECU prekida ubrizgavanje, ali i varnicu, e to im je brlja u sistemu, čemu to, kao štedi se svećica? Ajd što ne ubrizga benzin par taktova, ali air dizna uvek brizga vazduh, pa ako i mrva benzina procuri pored benzinske dizne, to air dizna ubrizga sa vazduhom, varnica izostane, ali u sledećem momentu dođe varnica i onda upali pobeglu nesagorenu smesu u auspuhu, pa tako imam pucanje. Sa druge strane, preko pola gasa radi besprekorno, eto dokaza u subotu sam nagurao opet 103kmh po satu, ono kad sam pravilno postavio nosate rolnice.
Verovatno curka malo benzin pored O ringa benz. dizne ali i TP senzor verovatno brlja pa zbunjuje ECU. Da je negde problem u instalaciji, kad bolje razmislim, trokiranja bi bilo na svim otklonima i obrtajima.

#4344 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 02 September 2015 - 00:30

Interesantna konstatacija :) Ali PJ ume da stekce i kada je sve ispravno :)
Da TPS ima prekid signala, to bi trebalo odmah da se prijavi pod gresku jer su naponi stalno prisutni i bilo kakav prekid ecu mora da vidi, pogotovo jer je to kljucan element za upravljanje masinom.

Problem lezi negdje drugdje, ali eto nista vise nije sigurno.

#4345 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 02 September 2015 - 21:28

Stigao TPS, Na oko izgleda kao da je iz blata izvađen, a kao skoro nov, malo prešao. Videćemo dali radi, ako ne, ide nazad.
Juče sam vratio moj TPS originalni 18mm i troksanje je isto, jedino što je mašina sa njim tanka na obrtajima, vrti se na 9k i teškom mukom još malo prebaci, dok je sa onim razbušenim TPom već na startu obrtaljka skakala na 9,5k i posle prebaci 10k.
Znači 18mm više ne pije vodu.
Sutra, nadam se, isprobaću ovaj novopristigli TP, samo mi je bitno da je ispravan, lako ću ga razbušiti.

Attached Files

#4346 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 02 September 2015 - 21:37

Izgleda zapusteno stvarno...ali ok samo da radi kako treba

#4347 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 02 September 2015 - 21:48

Auu ovaj kao iz trske da je izvadjen

#4348 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 02 September 2015 - 21:56

View PostPita, on 02 September 2015 - 21:37, said:

Izgleda zapusteno stvarno...ali ok samo da radi kako treba
Kakvi su to prevaranti! Kao, skuter uvežen sa malo kilometara (1600) pa rasturen zbog problema sa registracijom, a ono ispalo kao da je prošlog proleća imitirao podmornicu negde oko Obrenovca. Prljavo i spolja i unutra, bojim se da je prljavština dospela u osetljivi TP senzor, onda je kraj.

#4349 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 02 September 2015 - 22:00

View PostMario, on 02 September 2015 - 21:48, said:

Auu ovaj kao iz trske da je izvadjen
Da je barem iz trske, hehe ovo je iz đubra, ili negde sa opada iz gliba.

#4350 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 02 September 2015 - 22:08

Vraćam se opet na dimenziju TPSa, sad razumem zašto HGT pravi TPS fi 24mm. Nema performansi na PJ bez dobrog napajanja vazduhom, naravno mora se ispratiti i benzinom. Moram pokušati još malo razbušiti telo, spolja je 24mm, probaću izvući 21mm ili barem 20,5mm možda dobijem još malo na performansama. Neverovatno kolika je razlika između 18 i 20mm.

#4351 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 03 September 2015 - 02:47

Nisam imao živaca čekati sutra pa sam prvo premerio TPS. Po Metex-u oba potenca pokazuju linearnu promenu otpora, nema skokova niti prekida, što je dobro. Uh, već sam mislio da sam dobio krš.
Onda je usledilo generalno čišćenje, joj koliko je gliba izašlo, crnio se lavabo, naravno WD40 je odradio posao, evo kako sad izgleda.

Attached Files

#4352 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 03 September 2015 - 02:51

Ala si ga ocistio svaka ti cast! :)
Malo me zbunjuje cinjenica da i stari i novi TPS pokazuju promjenu otpora bez prekida - kojom sad logikom je TPS uzrok trokiranja ako nema prekida? Ti rece da si probao i stari TPS koji imas pa se opet isto desava?

#4353 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 03 September 2015 - 03:06

View PostLauda, on 03 September 2015 - 02:51, said:

Ala si ga ocistio svaka ti cast! :)
Malo me zbunjuje cinjenica da i stari i novi TPS pokazuju promjenu otpora bez prekida - kojom sad logikom je TPS uzrok trokiranja ako nema prekida? Ti rece da si probao i stari TPS koji imas pa se opet isto desava?
Hvala.
Taj stari 18 TPS je imao momente da na malom otklonu leptira varira sa otporom po nekoliko desetina oma, ja sam ga malo našpricao kontakt sprejom niz osovinu, sad koliko je dospelo do kontaktnih površina, bog zna, ali je nakon toga mnogo manje brljao. I onaj razbušeni isto tako brlja, nekad manje nekad više, pa oba nisu baš pouzdani. Zato sam kupio treći sa nadom da neće brljati, i za sad pokazuje ok.

#4354 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 03 September 2015 - 03:10

Evo par fotki sa merenja minimum i maximum, nisam snimao video, al nema veze.

Attached Files

#4355 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 03 September 2015 - 03:26

Premeri na tps-u koliki je kanalic na delu koji ulazi u prirubnicu (onaj upusteni) i od toga oduzmi 2mm i imas dimenziju na koju smes da busis..

Razmisljam kako bi se moglo naneti materijala na taj tps ili napraviti neku cauru okolo pa da moze da se razbusi npr na 22mm ili vise, ako je sa 2mm bilo osetne razlike kako bi tek bilo sa 4mm...

#4356 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 03 September 2015 - 03:32

View Postbojan681, on 03 September 2015 - 03:26, said:

Premeri na tps-u koliki je kanalic na delu koji ulazi u prirubnicu (onaj upusteni) i od toga oduzmi 2mm i imas dimenziju na koju smes da busis..

Razmisljam kako bi se moglo naneti materijala na taj tps ili napraviti neku cauru okolo pa da moze da se razbusi npr na 22mm ili vise, ako je sa 2mm bilo osetne razlike kako bi tek bilo sa 4mm...
Evo odma izmereno.

Attached Files

#4357 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 03 September 2015 - 03:36

Znaci 20mm bi bilo maksimum...

Ako moze sve da se izvadi iz kucista ja bi odneo kod nekog varioca da se nanese 2 ili 4mm materijala i onda kod strugara da sve poravna a zatim razbusis tps na 22 ili 24mm.

#4358 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 03 September 2015 - 09:23

View Postbojan681, on 03 September 2015 - 03:36, said:

Znaci 20mm bi bilo maksimum...

Ako moze sve da se izvadi iz kucista ja bi odneo kod nekog varioca da se nanese 2 ili 4mm materijala i onda kod strugara da sve poravna a zatim razbusis tps na 22 ili 24mm.
Problem je i prirubnica, ona gumena lula je knap na TPS, morala bi ona S6 metalna, ta ima dva izmenjiva gumena adaptera od zavisnosti od veličine karba. Onda bi bilo prostora za širenje.

#4359 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 03 September 2015 - 10:53

Pomenuo sam vec, evo najjednostavnija verzija. Skine se tps iz prirubnice i stavi sa strane i dalje spojen na gas sajlu i utikac. Upali se motor sa samom prirubnicom, a preko stavis parce carape. I probas.
Moze se i reducirati ulaz prirubnice pa probavati.

I htio bi nesto da kazem novo, ubacio sam u ditecha vecu svijecicu, umjesto 10mm navoja, ubacena je 12mm. A klasika za karb je 14mm i ta nebi mogla jer bi smetao injektor.

Cijena 12mm svijecice je 4€, uzeo sam ngk :D

Edited by dajteh, 03 September 2015 - 10:53.

#4360 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 03 September 2015 - 10:56

Urezivao si navoj 12?

6 user(s) are reading this topic