Jump to content

aprilia SR50 Factory PureJet

Piaggio agregat injection

• This topic is locked This topic is locked
5065 replies to this topic

#4521 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 23 October 2015 - 23:21

View Poststeeef, on 23 October 2015 - 22:43, said:

mada da curi u prostor medju injektorima,kad tad mora procurit van tog prostora i slinit po glavi
Pa može ako popuste i O ringovi sa zadnje strane air dizne do kućišta zelene. Dok god ti O ringovi drže, neće van izaći ni kap.

#4522 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 23 October 2015 - 23:28

Evo još jednom snimak kako moja Air dizna baca "maglu"

I radi poređenja tvoja.

Meni se moja baš i ne sviđa, a nemam više nijednu ispravnu da uporedim.

#4523 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 09 November 2015 - 10:56

Eeeeee......... sve mu :sexe19jx1:

Jutros, iako relativno hladno ali ne toliko strašno da se nebi moglo, upakovan kao pingvin, sesti na SRku pa na posao, posle najavljuju i do 18*C pa rekoh ajd da iskoristim solidno vreme i provozam malo SRku da se ne ulenji.. :rolleyes:
...i obučem se ko eskim, kaciga na glavi, skijaške rukavice obavezno... ključ u bravicu... NIŠTA!!! Mrtvilo!! Gledam i ne verujem, pa u subotu sam je lepo kresnuo bez i najmanjeg problema, akumulator Varta nije ispuštao dušu... Al što je najgore, ništa, al ama baš ništa ne daje znake života, čak ni el. manometar, ni da mrdne, znači napon NULA. Već sam počeo da psujem, kako to već ide po spisku, kroz misli prolazi kupovina novog akumulatora, a ovaj moj baš i ne spada u jeftine jer je 9Ah... Hvatam se punjača, otvaram poklopac centralnog grebena, spajam klemne kad ono varniči, a još nisam ubo punjač u šteker. :blink: Punjač na indikatoru pokazuje žutu i zelenu (to sam ja pravio neki indikator sa 3 LED kao kontrolu napona, da ne prilazim punjaču jer tako izdaleka vidim stanje kad punim neki aku) što znači između 12 i 14V. Ajd možda je kapacitet pao pa na kontakt obori napon..ubodem punjač u mrežu 220v, svetli zelena sama... opet kontakt, opet ćorak, mrtvilo.
E sad je ovo neki drugi par cipela, aku radi, napona ima, i podrške iz punjača, al SRka i dalje u komi, ne daje znake života. E tu sam poprilično prso, raskačio punjač, skinuo višak opreme i "Halo TAXI".

Sad razmišljam koji je scenario, u subotu nije pokazivala neke znake da bi ovo moglo da se desi, sve je delovalo ok, mada pri proveri napona na displeju, malo mi je bilo čudno što, iako normalno vergla (pričam za subotu) displej u radu na leru pokazuje 11,9v a sa dodavanjem gasa jedva dobaci 13v. Ajd to sam pripisao možda polu-praznom akumulatoru + kamara potrošača koji sisaju struju pa da to sve zajedno obara napon, mada generator od 165W to mora da nadoknadi bez pardona čak i na leru.

Ostaje samo nada da je prso osigurač glavnog voda napajanja, ali zbog čega?? Nedaj bože da je kontakt bravica, ona kodirana, onda sam naj*bo. Kako god, već neko vreme me nešto zeza oko struje, a gremlini su izgleda stigli na zimovanje. :rat2:

#4524 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 09 November 2015 - 12:44

E nije sve tako crno, tj imam i lepu vest: Stigli O ringovi-gumice za benz. diznu od dajteha, svaka čast, šta drugo da kažem. Sad je na mene red da vratim uslugu, da mu pošaljem komad teflon cevke, pismom, na isti način. Bio sam skeptik al eto... hvala bogu pa pošte Srbije i Hrvatske sarađuju, nije bilo nikakvih dodatnih troškova.

#4525 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 09 November 2015 - 13:01

Au majku mu što to nepoverenje zna da nervira...Svaki put kad bodeš u bravu misliš se da li će upaliti...pa šta je sad majku mu??
stajanje i zima su učestvovali u ovome, treba samo provaliti šta bi moglo biti..

ps: i ja sam danas uzjašio Stroma, nisam smeo propustiti ovo vreme danas :)

#4526 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 09 November 2015 - 13:26

View PostPita, on 09 November 2015 - 13:01, said:

Au majku mu što to nepoverenje zna da nervira...Svaki put kad bodeš u bravu misliš se da li će upaliti...pa šta je sad majku mu??
stajanje i zima su učestvovali u ovome, treba samo provaliti šta bi moglo biti..

ps: i ja sam danas uzjašio Stroma, nisam smeo propustiti ovo vreme danas :)
Eh, Pita, neznam, ovo mi se još nije dogodilo. Sve se nadam da je osigurač ripio iz nekog razloga, ali kojeg? Šta se to desilo između subote i ponedeljka? Evo sedim na poslu, mozak mi prokuvao od analiza. Mislim da nije do bravice jer se ne javlja ni ona kontrolna crvena lampica u obrtaljki koja inače u stanju mirovanja trepne na svakih 5-6 sekundi. Znači da je ceo skut bez struje. Ili se konačno pokazao smrč na instalaciji koji me je mučio sve vreme, bar ću ga lakše pronaći, konačno, ili je scenario mnogo gori, no čak i da je ECU ili tabla nedaj bože, al to imam u rezervi, bojim se da nije možda Malossijeva TC elektronika zveknula pa napravila kratak spoj, onda sam nagrabusio, ode moj tuning u 3 pm... samo se nadam da ona nije jer je nova, ako se uspe pronaći "samo" 150e. Dali me to đavo baca na iskušenje da pređem na karb? E pa neću, šta god bilo, srediću, sad baš u inat.

#4527 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 09 November 2015 - 13:33

Ja sam i dalje ubedjenja da postoji neki krug pod naponom cak i kada je kontakt iskljucen, tipa self chek ecu-a, izvod za alarm ili nesto trece, pa tipujem da je u ovim maglenim danima (hladnoca, kondenz) negde doziveo kratak spoj i sada si ostao bez glavnog osiguraca..

Citam da ste odlucili danas da se provozate, izgleda da sam ja jedini ludak, posto vozim sve vreme :)

#4528 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 09 November 2015 - 13:46

Da Aco, postoji, u pravu si. Ustvari sve komponente upravljanja su pod stalnim naponom, prvenstveno tabla zbog kod ključa, pa zatim ECU, dizne, obe su na stalnom plusu a minus dobiju iz ECU tj benzinska sad dobija iz Malossi TCa, a i taj TC unit je pod stalnim naponom, samo čeka impuls iz ECU da ga koriguje...
A što se tiče vozanja, u subotu sam se malo proganjao niz ulicu čisto radi reda i želje. Ali vreme je unazad 10tak dana bilo grozno, magluština, jutarnji mrazevi, pa mi baš i nije bilo za vožnju.

#4529 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 09 November 2015 - 21:53

Dijagnostika kvara započeta. Prvo što sam našao je pregoreli osigurač od 15A (plavi), uzmem rezervni, ubodem, javi se tabla kad osigurač krenuo da se preobrazi u sijalicu i PUC! Spržio se i drugi. E to je sad već ozbiljno. Batalim radionicu pa za komp, otvorim šemu i konstatujem da je jedini tok struje koji bi logično mogao da svuče 15A kolo prema regleru. Jeste da se grana i ka ECU i tabli, ali tabla se javila na kratko karakterističnim resetovanjem obrtaljke u početni položaj, tako da ne sumnjam u tablu, a verovatno i ostali sklopovi teško da bi na takav način povukli toliko struje jer su ostali vodovi uglavnom tanki reda 0,25 kvadrata.
Zašto sumnjam u regler? Logika mi ukazuje da ovaj RMS zamenski nije baš pouzdanog kvaliteta, a i primetio sam neke padove napona u zadnje vreme, kroz povremeno žmirkanje sijalica i osvetljenja table. Ovaj regler je trofazni, ulaze tri žice iz generatora, regler to treba da ispravi u jednosmerni napon i vrši kompletno napajanje svih sklopova u paraleli sa akumulatorom, naravno usput i puni isti, bukvalno kao u autu, sve radi isključivo na jednosmernih 12V, drugih napona nema. Ako je jedna dioda u regleru probila, napon sa akumlatora ima prohodnost ka minusu tj masi, u manjoj ili većoj meri u zavisnosti koliko je dioda u proboju, ili čak tiristor, kojih takođe ima 3, a njihova uloga je da seckanjem regulišu vršni napon kao i istovremeno ispravljanje naizmeničnog u jednosmerni napon. 3 diode i 3 tiristora čine ispravljačko-regulacioni most, istog principa kao grecov spoj samo što je za 3 faze.
Srećom, imam jedan originalni regler koji sam blagovremeno nabavio polovan, nadam se i ispravan, pa ću sutra prvo da raskačim regler i ubodem osigurač, pa ukoliko ne crkne opet, problem je regler. Nadam se da će ovaj rezervni biti ok.
Javljam sutra kad sve isproveravam.

#4530 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 09 November 2015 - 23:50

Uzmi slabije osigurace i samo ih ubadaj, a u medjuvremenu istekaj i zamjeni taj regler.

Komponente koje su uvijek pod stalnim naponom su sljedece:
-ECU
- Zelena dizna
- Plava dizna
- Regler
- Bobina

I kod SRke je tabla.

#4531 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 15 November 2015 - 01:49

Dani prolaze, a ja prolazim pored SRke kao pored turskog groblja. Kupio sam rezervne osigurače, ali ne i volju, prosto, nikako da se nakanem tj da uhvatim vremena, iako su vremenske prilike bile savršene za radove. To počinje da me zabrinjava, moraću sebe naterati sutra da krenem u isterivanje gremlina, mada ima dva mala koji će mi, već vidim "pomagati" dok šerafam skakanjem po glavi, grickanjem alata, a možda i poneki šraf nestane u akciji, Luna je kao usisivač, ne bira šta će strpati u usta, a žao mi da ih strpam u karantin negde u šupu, probušiće mi bubne opne od lajanja i cičanja da ih pustim. U radionici mi je haos, natrpao sam tamo koječega što mi je zasmetalo, "privremeno" naravno, pa SRka ne može ni da prismrdi unutra.
Pored problema sa strujom, čeka me skidanje kućišta ubrizgavanja pa zamena gumica koje su stigle od dajteha, sve u svemu posla puno, vremena malo, al moram, kako god, lepi dani a ja Taxijem na posao, bruka.
Ali zato (nesmem ni da spominjem al moraću) stigli mi 3D stikeri "aprilia" po narudžbi, koje neću iz principa da lepim dok makina ne zasija punim sjajem, al u performansama.

#4532 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 15 November 2015 - 03:48

Eh trebao si nabaviti neko bekap vozilo kad se vec tunira :) Za tu bi svrhu posluzio i 4T kinez

#4533 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 15 November 2015 - 14:53

Ma kakvi, ne treba mi neki krš u garaži koji će me samo nervirati, pogotovo performansama. Ajd možda jedan Tomos Automatic al isključivo A35, drugi skuter ne dolazi u obzir.

#4534 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 15 November 2015 - 16:46

automatic je baš brži i bolji performansama od kineza :D

#4535 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 15 November 2015 - 17:20

A sta je s Astrom Gogy?
Prosto je neverovatno koliko muka ti zadaje Srka...tesko je i zadrzati volju

#4536 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 16 November 2015 - 02:22

Ma nisu to muke neg ima problem kao i ja ranije. Tako sam ja radio motor misleci ovo je dobro, ono je dobro i na kraju najbitnija stvar vezana sa motorom nije bila dobro odradjena.

Tako i sa gogijem, nije sredio te gumice kako valja pa ga to muci godinama, da je to ranije primetio ko zna gde bi do sad dogurao..

Sad problem je kod pjeta sto se mozda takve stvari teze nabavljaju ali bi steta bilo da ne napravis sada sve kako valja i ne provozas sr-ku sa zxr-om u punom potencijalu..

#4537 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 16 November 2015 - 11:12

View Poststeeef, on 15 November 2015 - 16:46, said:

automatic je baš brži i bolji performansama od kineza :D
Brži jeste, i bolji po kvalitetu, zgodan malen, jeftin (može da se nađe i za 200e u top stanju), mali potrošač i odličan za gužvu po gradu. A35 sam već imao pa vrlo dobro znam kako radi, ide i troši, dok kinez za te performanse popije duplo više.

#4538 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 16 November 2015 - 11:15

View PostPita, on 15 November 2015 - 17:20, said:

A sta je s Astrom Gogy?
Prosto je neverovatno koliko muka ti zadaje Srka...tesko je i zadrzati volju
Astra je ok, al u garaži, ne mogu s njom na posao jer je u centru Extra zona parkiranja i još max 2 sata, a da parkiram negde bogu iza leđa ne vredi mi, zato je Taxi bolja opcija, 110din u jednom pravcu i zabole me i za parking i dali će mi neko čuknuti auto, otkinuti retrovizor...

#4539 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 16 November 2015 - 11:20

View Postbojan681, on 16 November 2015 - 02:22, said:

Ma nisu to muke neg ima problem kao i ja ranije. Tako sam ja radio motor misleci ovo je dobro, ono je dobro i na kraju najbitnija stvar vezana sa motorom nije bila dobro odradjena.

Tako i sa gogijem, nije sredio te gumice kako valja pa ga to muci godinama, da je to ranije primetio ko zna gde bi do sad dogurao..

Sad problem je kod pjeta sto se mozda takve stvari teze nabavljaju ali bi steta bilo da ne napravis sada sve kako valja i ne provozas sr-ku sa zxr-om u punom potencijalu..
Boki, ja sad imam problem sa strujom, pisao sam da mi je prso glavni osigurač. Gumice su popustile ovog leta, ranije je sve bilo ok, ali zbog čačkanja oko tuniranja, seoba dizni i koječega, verovatno je neka gumica završila karijeru, ali to mi nije smetalo da SRkom idem na posao, malo štucne na početku al ako se ukaže prilika da se iz zgloba odšrafi ide bez problema. Ovo sa strujom se desilo bukvalno u garaži preko noći, u subotu je vozio normalno, u ponedeljak je zateknem mrtvu.

#4540 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 16 November 2015 - 11:49

jesi razmišljao o prelasku na karburator ?

7 user(s) are reading this topic

0 members, 7 guests, 0 anonymous users