Кућиште мотора-Блок
Овај мој блок сутра иде код стругара. То је блок од апн, који је за лежајеве од 10мм, и то је први блок који сам користио на тркама. Страдао је, нема му спаса са 6203 лежајевима (стандардним) али сам зато смислио једну ствар
План је да повећам лежишта на 42 мм, и да ширину повећам са 10 на 13 мм. 13 зато што је тај нестандардни лежај димензија 17x42x13 (Koyo DG1742 2RS C3 ) односно 17х42х12 са ознаком 6203А/42(код осталих произвођача). Тај DG1742 је јачи, тј за већа оптерећења предвиђен и то је један од разлога због којих ово радим. Све то лепо стаје у блок, семеринг (који ће бити витонски...) ће мало вирити, али ништа страшно.
Као што рекох, сутра идем до стругара, па јављам шта ми он каже
мора из једног пролаза да их повећа, иначе ми не треба обрада... Ако сваки понаособ хвата, нема шансе да погоди центар. И то ће стварати катастрофалне вибрације на 13.000 које могу да доведу до општег распада мотора
Тражићу тај Коуо лежај са С4 толеранцијом, ако и дође до малих одступања, сама толеранција лежаја би требала да "прими" то. Мада, толико је редак, да званични увозник Коуо лежајева има само 3 комада на стању... 10€ кошта један, тј мало мање (1070дин)
Размишљао сам, пребирао, да ли да тражим добар полован блок, и да ставим серијски лежај, и да тако решим ствар, или да преправим овај стари, и да имам фактички нов, јачи блок ако стругар то прецизно изведе, а верујем да хоће..
Питањце:
да ли неко зна која се толеранција задаје приликом прављења лежишта лежајева у кућиштима мотора ?