Кућиште мотора-Блок
Овај мој блок сутра иде код стругара. То је блок од апн, који је за лежајеве од 10мм, и то је први блок који сам користио на тркама. Страдао је, нема му спаса са 6203 лежајевима (стандардним) али сам зато смислио једну ствар
План је да повећам лежишта на 42 мм, и да ширину повећам са 10 на 13 мм. 13 зато што је тај нестандардни лежај димензија 17x42x13 (Koyo DG1742 2RS C3 ) односно 17х42х12 са ознаком 6203А/42(код осталих произвођача). Тај DG1742 је јачи, тј за већа оптерећења предвиђен и то је један од разлога због којих ово радим. Све то лепо стаје у блок, семеринг (који ће бити витонски...) ће мало вирити, али ништа страшно.
Као што рекох, сутра идем до стругара, па јављам шта ми он каже
![:)](http://forum.pyrotherm.rs/forum/public/style_emoticons/default/smile.png)
мора из једног пролаза да их повећа, иначе ми не треба обрада... Ако сваки понаособ хвата, нема шансе да погоди центар. И то ће стварати катастрофалне вибрације на 13.000 које могу да доведу до општег распада мотора
Тражићу тај Коуо лежај са С4 толеранцијом, ако и дође до малих одступања, сама толеранција лежаја би требала да "прими" то. Мада, толико је редак, да званични увозник Коуо лежајева има само 3 комада на стању... 10€ кошта један, тј мало мање (1070дин)
Размишљао сам, пребирао, да ли да тражим добар полован блок, и да ставим серијски лежај, и да тако решим ствар, или да преправим овај стари, и да имам фактички нов, јачи блок ако стругар то прецизно изведе, а верујем да хоће..
Питањце:
да ли неко зна која се толеранција задаје приликом прављења лежишта лежајева у кућиштима мотора ?